• 瀏覽: 718,512
  • 回覆: 7
  • 追帖: 32
+31
請樓主講出獨裁的優點。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:10 PM 發表

1) 我冇話唔要絕對民主就等於要絕對獨裁. 講左十九幾次, 唔好成日二元化思維, 非黑則白. 兩個極端都係唔好, 應該在兩者間揾到一個平衡點.
2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢 ...
你咪自圓其說。只講民主壞處,走極端。

第一,民主係反應大多數平庸人意見,同時亦保障大多數人利益。  一間公司維護大多數股東利益,總好過俾一個聰明董事長大劉賺取所有股東利益。

第二,要大多數平庸人明白一件事需要時間,社會改變需要時間,令社會改變更平穩。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 02:54 AM 發表

泛民收得錢就一定要交貨。唔交佢知有物後果。
所以佢講既民主就是金主想要的。政棍只是代言人。佢地口中的民主是廣告
大陸咁好,點解你唔搬上去住?
另外,大陸申請落來香港遠遠多於香港人搬上大陸住,又係點解?

唔通中國人特別蠢,反其道而行:水往高流,人望低處?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-24 12:59 PM 發表

但習主席早幾日亦好清楚講明, 唔會硬搬西方一套, 你又有冇聽到?

你同好多民主教信徒一樣, 以為要民主, 就一定要100%一人一票的民主先得, 唔可以有中間位, 唔可以有變化. 呢D二分化思維, 一係100%, 一 ...
習大大一個人俾一票,又係一人一票,民主的象徵。中國特色的民主。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-24 05:57 PM 發表
香港咁差, 你又唔快D搬走?

其次, 我唔否定大陸好多蠢人, 就正如香港都有好多蠢人, 又或者應該講邊度都會有蠢人. 廿年前香港環境比大陸好, 多人想來香港好正常. 而家想來香港的, 有D係家人團聚, 但此外 ...
香港差極都比大陸好。而且我沒話香港差過大陸。

引用:
原帖由 貓男 於 2017-10-24 06:33 PM 發表

正如今時今日都仲有好都好蠢嘅香港人以爲今天香港社會嘅問題係因爲冇民主/唔夠民主。以爲民主咗就一天都光晒,有工做有樓住有醫療又全保!

香港成唔成功唔係靠咩公投普選,係靠香港人自 ...
香港以前無公投無民主,唔表示現在唔需要。社會發展有不同階段。
好似人年輕時,食煙、飲酒、應酬。幾十年後無可能繼續,食煙怕肺病,飲酒怕肝病腎病,食肥肉怕中風。以前做得的嘢,現在唔可能再做。以前做無事,現在做同樣的嘢隨時出事。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 10:17 PM 發表

國家政制用人的老中青時期的身體比喻唔恰當。
以前無唔代表而家唔需要但亦非一定需要。需要的是香港人的利益。西方民主勁失敗是我地不接受的主要原因
用人的老中青比喻唔恰當。就用社會來講。

人類社會由奴隸社會,封建社會,再到共和國,再分成社會主義,資本主義。
今天發展到資本主義,無可能再返到以前奴隸社會。以前發展奴隸社會係正常,現在再搞奴隸制係無可能,行唔通。

過咗那個階段就過咗,無得再返轉頭。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 10:28 PM 發表

國情不同
我飲開唐茶亦有試過咖啡
但是就是鐘意唐茶。
用飲茶來比喻係不恰當。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]