• 瀏覽: 718,974
  • 回覆: 12
  • 追帖: 32
+31
上面班仆街係乜人泥ga? 講D野咁似希特拉同日本皇軍,乜野平庸人,低智力?攪優等人主意?但記住你班仆街咁弱智一定冇你份喎。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:04 PM 發表

講事實. 而呢D事實, 柏拉圖, 美國總統, 政治家等等都講過, 唔係得我一個齋吹. 有興趣自己上wikipedia 睇, 你會發現仲有好多泛民政棍永遠唔會同你講的野.

唔好一見唔啱聽的言論就將人標籤化, 以為咁就可以 ...
邊個講有乜關係呢?最緊要係你自己對事情既價值觀。有D人覺得錢最緊要,有D就話女人,有D就話權力,ED咪價值觀囉。如果美國總統,大文豪,有錢佬,泛民都咁講過就係啱就係道理,咁你同果D平庸低智慧既人有乜分別?識引經據典唔係叻,識消化分析判斷是非至係真見識。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:10 PM 發表

1) 我冇話唔要絕對民主就等於要絕對獨裁. 講左十九幾次, 唔好成日二元化思維, 非黑則白. 兩個極端都係唔好, 應該在兩者間揾到一個平衡點.
2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢 ...
乜你覺得中國E幾十年發展咁快係獨裁既成果咩?OMG,唔好玩啦,你講既獨裁好處係建機於一個聰明領導帶領,鄧小平之後都唔多見有能力既領導喎。我反而相信如果中國唔係有E班貪腐政府壓搾民眾以自肥,以中國既勞動力,經濟一早就同美國並肩。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 06:46 PM 發表

其實你紅字呢兩句好啱, 亦係我呢度做緊的野. 我一樓的野全部係經過我自己一路睇左唔同立場的文章, 大家在討論區的討論, 時事節目的評論等等, 再經過自己思考分析, 重新歸納出來的一些重點. 我上面提到的批評 ...
對事情有多角思考係啱,但思考同認同讚成係兩碼子既事,就如同我喜歡研究希特拉既行為思想並不表示我認同佢既行為一樣。鼓吹優等人主意係總對不恰當同危險。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-8 01:12 PM 發表

我冇鼓吹優等人主意. 我只係指出民主制度由平庸的人做決定的問題. 其實你提到的希特勒同納粹黨都係民主選舉選出來, 由當時大部份平庸的德國平民作出一個日後引致德國遺臭萬年的決定!
如果冇一個好既制衡制度咪會出現希特勒 OR 毛澤東咁既暴君囉。睇下美國Donald Trump 就知,佢可簽行政命令但法院一樣可以依據法律有權去推翻。總統係民主選出,但冇人保證選出泥果個一定係好人,如果有三權分立,就算條友點癲都可制衡佢。可惜大陸就無E套(范婦人講架)

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-8 05:06 PM 發表

你總算係承認民主選舉唔一定會選出一個好人了. 似乎你慢慢開始識諗, 唔錯.
但兄台E種段章取義既討論行為確有問題,只想講俾人知民主都會選出獨裁者選出衰人,眨低民主既價值,但就冇探討經民主選出既領導人,當佢施政時背後既制衡制度既重要性(其實用乜方法選,制衡制度都係必需)。點解中國可以極權統治,野野"雜種"提議既野都99.99% 通過,點解Donald Trump發行政命令,法庭都可以以法律對衡。
兩個stages,民主選舉,三權分立。只有民主選舉冇制衡制度只會製造獨裁機會俾當選者,記住絕對權力絕對腐敗。
兄台用ED好似好邏輯既討論泥洗人腦確係。。。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-9 05:14 PM 發表

1) 呢度只提到民主的缺點的原因, 上面我已答左第二位CHING, 答多你一次:
我一樓已經交代左:
民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. ...
以上列出多個民主制度的問題, 並不是說民主制度一 ...
1) 你當然有權選擇性只講一件事負面既一面,咁做到E到好多人講既"毒果報到"論冇乜分別。

2) 我諗你有D混淆,民主選舉制度只係一個俾所有人都有公平參與既選舉制度。民主選舉制度唔會保證幫你選到一個好叻,好做得,唔走數既領導人(其實其他既制導都一樣)。如果你硬要話ED係民主選舉制度既弱點都冇你計,但E個制度卻可保證人人有份參與地去選一個服務自己既領導(唔係只服務地產商,黑鄉紳)。因為個個都係選委,淋病,孽劉,鬍鬚要拜會既係我同你,唔係果1200人。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-10 06:40 PM 發表

你既然話得人選擇性只講一件事負面既一面,同樣道理,當你去比較外國的民主選舉制度及中國現行的一黨專政的同時,是否亦只講出民主制度優勝於中國的一黨專政制度,而沒有去評論中國的一黨專政制度的優點。其實每 ...
大陸窮既時候就要用共產黨鐵腕手段施政,E家富貴啦咪一樣係共產黨鐵腕管治,最多改個名叫"維穩"囉。其實乜環境,共產黨係既得利益者右點會俾機會你轉個莊呀。E家大陸有錢(其實好多邊遠地方都係好窮)你就話佢E一套成功。咁民革時你會唔會話中國癈呀?當年都係共產黨做莊喎。用結果推理轉頭話果制度有冇效,根本就唔科學理性。重有你話中國E家好好係用幾十年前比較,你右點知如果唔係一黨專政,中國唔會發展得好過現在?
你都識講"若中國的領導人沒有大智慧",若果佢冇大智慧呢?邊個保證佢有大智慧呀?
"不斷的改革制度以提昇政府的管治能力"。應該講係提昇共產黨既操控能力至啱。
"一般人都是平庸者多",我在樓主另一編post都問乜係平庸,點解E家選領導個班選委就唔平庸唔受傳媒影響(可能佢地就係操控傳媒果班人)。點去度平庸不平庸呢?我係中國人住係中國有份立稅俾中國政府,點解我冇份選代表中國既領導人?因為我"平庸"?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-10 06:56 PM 發表

你所講的這句說話是大錯特錯,因為這正正就是民主制度的一大缺點。若每個有份參與選領導的人,都是想選一個能為自己服務的領導,那就變成「君不君、民不民」了。要知道一個群體要成功,並不是每樣事都可以做到所 ...
選一個為自己服務既領導都係錯? E個係乜世界?
"群體要成功" - 我地係人唔係蟻呀!記然大家講到群體效益要捨卻個人利益,咁不如實實在在行共產制啦。同中國人講"群體成功",ED重唔係紙上談兵。中國人DNA本身就係最鍾意內鬥。

"變成「君不君、民不民」",原來都係君臣主意作怪。中國人奴性真係改唔到?唔怪得共產黨可極權統治中國咁耐。記住中國叫中華人民共和國,只有人民冇皇帝。人民既存在唔係用泥供養班皇帝領導。

其實你講既野真係好似一個某獨裁領導所講既野。什麼"平庸人","群體要成功","君不君、民不民"

明白了,泛民就"口中民主,心中利益",建制就"為港為國"。所以香港亂都係因為泛民。真的明白了

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-11 09:57 PM 發表

當然係錯,因為你所講既就係做成自私自利的主因,大家只係為了自身利益就去選擇合乎自己利益的人。但莫忙記每個人的利益都有所不同,最後根本唔會可以維護到整體的利益。還有,你嗰種二元論真係嚇死人,乜 ...
你都係為拗而拗姐,一時話地球一時就話國家。究竟要世界大同定中國強大呀!中國人
共產制度冇問題呀,如果D領導人係真心行共產制度既話,最怕係D人渣領導人以共產之名獨裁統治人民以自肥。開頭就人人平等,跟住就當權者就俾其他人更加"平等"。ED咪血淋淋實現共產主意失敗既現代例子囉,亦都係所謂"叻人精英"係無制衡制度下點樣當權勞役"平庸人"囉。
不過你點叻都好,始終都有個天泥收你。真係天道循環,報應不爽。有時間就睇下外國初中都有教既 Animal Farm啦,一語道破果D以共產為名行獨裁為實既行為。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-12 05:16 PM 發表

講得好.

的確, 中共領導層明白唔可以默守成規, 所以進行改革開放, 中國先有今日的成就.

但香港好多民主教信徒, 信左民主係世上最好的制度, 思想就變得一成不變, 唔再去思考民主的問題和其他制度的 ...
用中國今日既經濟,讚中共開放改革政策對民生經濟帶來改進確係事實。但都富強左二十年以上啦,政治有冇寸進?唔通真係好似王毅講:"中國既民主就係食飽唔餓死"。中國已達"有中國特色既民主"極至。
的確, 中共領導層明白唔可以默守成規,繼續行共產大鑊飯只會俾人民反佢, 所以進行改革"開放",大攪經濟,一方面可令國家人民經濟生活改進,另一面亦可令人民將精神放係搵錢事上減少政治方面參與。希望用錢換中國人民既政治話語權從而鞏固共產黨霸權,同鄧小平當日想透過開放用錢換掌權者既權力一樣(可惜失敗左,班人錢右要權力右要)。係E個大方針下,錢點搵用乜方法搵冇問題,但講政治就一定唔得。因此E十幾二十年孕育一班畸型價值觀既新一代,只會用錢作為所有價值既量度工具(其實香港人都唔好得好多)。無論在香港,澳洲,加拿大。。都聽到: "無中國人既錢,你地一早死左啦"。右好似剛剛上報果位小一想派瑪利諾既家長講既野:"我地新移民交稅多過你",都反影左中國既"開放改革"對E兩代人帶泥乜野影響。如果ED就係你地祟拜既中國成就,繼續享受。
民主選舉制度係咪最好我唔知,但我相信佢係現有最公平既選舉制度。應該係咁,除非唔係。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-14 12:26 PM 發表

總之中共會繼續進步. 而進步的方向, 冇必要亦唔應該朝絕對民主的方向.

似為有錢大哂, 亦唔係內地人先有的問題, 香港人早就已經係咁. 只係而家內地富貴左, 香港人先從以前 "有錢大哂" 的年代改口變成識話 "錢唔係 ...
講內地人唔係得香港人,如果你有澳洲,加拿大,美國朋友,你問下對中國新移民睇法就知。當然你可以話係"憎人富貴"表現。
我不嬲都講香港人唔好得好多,但唔會咁揚囉。你可能會講ED係內地人率真性格既可愛表現。
文革既飢餓遊戲已經令中國人對生存對利益可以有幾盡去到幾盡。開放改革,令大家有絕對搵錢機會但道德教育就欠缺(愛國教育就好多)。大家都用當年文革既生存方法在社會生活,只要能達到目的,那怕殺人犯法。開放改革確係對人民生活國家經濟有改進,但是否完全冇瑕,有代討論。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-16 04:56 PM 發表

香港人早就出左名. 大陸人近年有錢後就追上.

不過其實大陸人出名的主要都係班細個時冇咩教養的爆發戶, 或者鄉下出來的大鄉里. (而家大陸遊客在海外生事的, 都係大媽, 阿叔多.) 如果你有接觸過大陸人的話, 會知而 ...
E點同意

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]