• 瀏覽: 718,189
  • 回覆: 254
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 良心之光 於 2017-7-29 12:59 PM 發表
毛澤東先生少年時候的民主觀:
“各種改革一言以蔽之,由強權得自由而已,各種對抗強權的根本主義為平民主義;宗教的強權,文學的強權,政治的強權,社會的強 ...
你同好多盲反中一樣犯左個好無厘頭的錯誤, 就係以為所有反泛民, 支持政府, 批評民主的人, 都一律係將毛澤東當神拜的五毛. 實際係我地冇幾多個咁得閒理毛澤東講過D乜, 更加唔會理得你日日拎番佢出來鞭屍. 對我來講, 毛澤東咪又係人一個, 佢有功亦有過. 佢講既野有啱有錯. 唔好下下以為拋老毛出來就係王牌. 其實人地只會覺得你幼稚.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-6 05:16 PM 發表
[quote]原帖由 阿聞 。

朋友,這是咱們第一次交流,你哪能知道我是怎樣思維?
你說:“ 以為所有反泛民, 支持政府, 批評民主的人, 都一律係將毛澤東當神拜的五毛. ”
這是 犯了權威主義繆誤。
我的立場,請看 ...
唔好扮中立啦.
要扮中立, 最低限度要兩方面都有讚有彈, 而唔係好似你咁一面倒的彈完中共就扮哂野話自己其實係中立.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-8-7 05:46 PM 發表
台灣人把本版提及的缺點, 簡直演繹得淋漓盡致

http://lifestyle.etnet.com.hk/column/index.php/internationalaffairs/taiwan/48030

在台灣,參與示威也是一種流行和跟上潮流的象徵。太陽花學運時我採訪不少示 ...
呵呵, 呆灣係有趣!

其實香港當年的佔中, 都有類似情況. 唔少上街的人, 都係對件事一知半解.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-7 10:48 PM 發表
[quote]原帖由 阿聞

#219 和你的#1  可謂 一唱一和。
那麼,你們是否倡議 擯棄民主制度?
睇多次#1:
總結:
以上列出多個民主制度的問題, 並不是說民主制度一無是處, 只是希望更多人明白民主不是萬能, 現有的民主制度不是完美, 仍有很多缺點. 所以希望大家不要盲目輕信一些政客之言, 以為香港的很多問題都可以歸咎因為香港不夠民主, 以為香港只要有所謂的 "真普選" 就可以解決所有問題. 同時當大家明白民主制度本身有如此多的問題後, 應該反思一下泛民一向推崇的所謂 "真普選" 是否真的如此至高無上, 非要不可? 會否有一些部份程序有別於所謂的 "真普選" 的選舉方法其實會比 "真普選"更好? 希望大家可以多多思考, 亦希望香港的選舉制度以後可以日益完善!

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-8 05:22 PM 發表

關於你這個議題,請點擊:
無論左中右**做一個 有建設性的 論政者
你要扮中立, 就下多少少功夫, 最低限度刪左你個LINK一樓的 "五毛黨" 三個字. 因為你果度形容的行為, 唔係建制支持者/五毛先有, 泛民友/盲反中/廢青一樣會咁, 甚至係有過之而無不及.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-8 05:36 PM 發表

謝謝你。
你是這樣理解他們麼?
“泛民一向推崇的所謂 "真普選" 是否真的如此至高無上, 非要不可? ”
2.等於運輸處管用,不斷勸告市民,開車要小心,就表示駕駛是人生最重要的事情?
不是.

所以麻煩你告知其他泛民友, 民主或所謂的真普選, 亦唔係人生最重要的事情, 唔值得為左呢D野整死香港.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-8 06:02 PM 發表

其他泛民友?
請看看:我的政見雜談

2. 剛剛你那個留言是否表示 你誤解了泛民派 的看法?爭取真普選只是好像運輸處呼籲駕駛須要小心一樣【是政府其中一個項目】
你幾耐冇睇新聞? 佔中前至到佔中期間, 泛民吹到民主係必需品一樣, 冇民主就乜都唔得, 所以好多民主教信徒為左民主可以放棄一切, 包括整死香港都冇所謂; 同埋除左真普選外, 所有其他選舉制度都係垃圾. 佢地最後推班信徒上街, 攪到香港亂左七十幾日. 咁同單單 "呼籲駕駛須要小心" 差好遠囉.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-8 06:12 PM 發表
[quote]原帖由 阿聞 ;...你果度形容的行為, 唔係建制支持者/五毛先有, 泛民友/盲反中/廢青一樣會咁,..]
.
對啊,所以 標題是給左中右的網友,勸告他們不要做一些非理性的討論。
2. 對我而言,五毛黨包括 左右兩派 ...
係真的話, 咁你就要改一改 "五毛黨" 三個字. 因為大部份人都會以為五毛黨係指建制支持者.

你寫的野真係想比其他人睇的話, 就用番大家都睇得明的字眼; 唔好用自己先明的字眼, 然後就話其他人理解錯你!

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 07:28 AM 發表

用你的邏輯,你是否 九不搭八?
你這樣的留言方式,大大降低了#1 的光環,
弄巧反拙!
唔洗講咩光環唔光環. 我就最睇唔起一類人, 以為自己搶左個道德高地, 就可以唔洗理咩邏輯, 單純以自己道德高地的光環就一律否定其他人的說話. 泛民中人有好多呢類人. 睇你改的名, 同埋你個簽名, 你應該都係呢類人.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 04:50 PM 發表

你這個批評,用在藍絲一樣的管用。你們倆派 是半斤八兩。
藍絲幾時瞓過街呀?
引用:
2.你說的社會運動,背後的原因是 鳥籠政治。知不知道?
鳥籠政治本身冇問題. 香港順利運行左廿幾年就係好例子.
香港唔係一個獨立國家. 冇個 "籠" 定下個範圍, 唔止類香港危險, 對中國都危險.
引用:
3. 樓上我問你了:你是否提倡 擯棄民主制度?
我樓上都答左你: 睇番一樓總結.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 04:57 PM 發表
[quote]原帖由 阿聞 。。。】

“大部份人都會以為五毛黨係指建制支持者. ”?
你有沒有這個說法的資料來源?如果屬實,我會跟隨。
唔知你真唔知定假唔知.
Anyway, 自己睇下一般人用五毛黨的用法:

五毛黨| 香港網絡大典
「五毛黨」,又名「五毫黨」或「0.5」,網特的一種,是對「網絡評論員」的衊稱。由於有網民傳言網絡評論員每發一帖便可以獲得五角(大陸「一角」俗稱為「一毛」)的報酬,故此網民謔稱他們為「五毛黨」。
五毛黨不斷發表美化中國共產黨與政府的帖子,而對異見帖子進行灌水甚至洗版,以求達到「和諧」的網絡環境。令人反感的是,每當出現對政府不利的事件的討論時,他們就會為政府辯護,甚至以官方口吻指責異見/反對者搞事。

五毛定義香港網絡的用法與大陸網民類似,是指立場嚴重親中共的網民。一些傳媒更將它們稱為「網絡黑社會」。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 07:14 PM 發表

你是說 這段:“會否有一些部份程序有別於所謂的 "真普選" 的選舉方法其實會比 "真普選"更好? 希望大家可以多多思考, 亦希望香港的選舉制度以後可以日益完善!”?
2. 請點擊:李慧瓊 優質 ...
唔明你想表達咩野.

你個LINK講的一些重點:
- 民建聯追求的是「優質民主」,又說本港不能因為爭取民主而將暴力、反民主的行為合理化。
- 她不諱言,香港不可以因為爭取民主,而將暴力、反民主的行為合理化,不應有言語、行為上的暴力。她舉例指,即使有民主的國家,也有同樣的問題,更反問美國的總統選舉是否「真普選」。

其實同我呢度講的有好多共同之處.
文中冇講咩係「優質民主」. 但言下之意, 應該係指泛民呼籲的所謂真普選唔係「優質民主」.
我呢度都係一樣. 我數左民主咁多缺點, 係想指出泛民要求的絕對民主/真普選制度其實唔係最好, 唔係「優質民主」. 相反, 一D混合了民主成分亦同時有其他制衡成分的制度, 會比絕對民主/真普選制度更好, 例如人大831已經比絕對民主/真普選好.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 07:21 PM 發表
[ 直線國國王 。。。】

我在這個帖子分析了
持某種政見的人 對民主派的評擊
,你所引述的論調 與 結果論 相勃。
有咩就直接講. 我冇咁得閒睇睇你個帖咁多頁.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-9 09:43 PM 發表
直線國國王 :

用一件事的結果,去推論另外一件事會否步其後塵,是錯的。
請看看:無論左中右**做一個 有建設性的 論政者
【其中#1 英文的5】
唔講由是可, 一講, 我發覺你犯左你果10條理性討論的 1, 2, 3, 6, 10 指出的錯誤.

而且, 你似乎對5 的理解都錯了.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-8-11 05:54 PM 發表

身為政治版置頂帖子,你對其他網友真夠尊重。
我要說的是: 你列出的“民主制度的劣”,跟wiki列出的很像。
CHING, 我知你果個帖叻叻豬啦, 成2千幾個回覆, 而且正如你所講, 其中好多都係水帖, 你叫我點睇? 我有睇到你果個帖的一樓, 都睇唔出同呢個帖有咩關係, 你咪響呢度直接講你想講咩囉. 再唔係你 COPY&PASTE 你果個帖有關的野過來, 我冇所謂. 唔通你以為我真係收錢來睇你的帖的五毛咩?! 我有正職架, 我只係未有野做時偷懶幾分鐘上下網回下帖咋!

至於你話同WIKI列出很像, 有咩問題? 上面講左, 其實係有同有不同. 其次, 你果個wikipedia 頁, 我幾年前已睇過, 所以多少有部份已經神早入我腦, 所以我再寫出來有相似的地方有幾奇?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]