• 瀏覽: 718,630
  • 回覆: 5
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 08:32 PM 發表

我從來都唔支持「真普選」,唔好以為個個反689都一樣諗法啦。

831有得選特首,不如唔好選,你點知係689/鬍鬚俾你選?定係689/私煙俾你選?
你未卜先知邊個參選?

引用:
原帖由 WongManTak 於 2016-12-19 01:21 AM 發表
政客不會說的真相: 中共式民主制度=消滅中華人民共和國!

親共人士反民主變了反中!
中共式民主:

中華人民共和國憲法
序 言
中國各族人民將繼續在中囯共產黨領導下,在馬克思列寧主義、毛 ...
完全曲解誤導,你講緊既係無政府主義。

人民民主專政,強調既係政府與多數人民站在同一陣線,要永遠照顧多數人利益,視為民主。為多數人利益而壓抑少數危害大眾既人,視為專政。而"多數人"基礎為無產階級,再向上團結所有不危及無產階級既團體。

另外,中國內地雖然冇西方既選舉,但由建國初期到現今已出現多次"自我修正",例如改革開放。現今"多數人民"基礎已不局限於無產階級,我理解為"愛國"都係團結對象。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-12-19 05:08 PM 發表

控制601個選委就控制邊個有得選,咁601人想自己選擇當選,當然係揀個最垃圾嘅對手。

呢個係常識。
最少可以投白票

引用:
原帖由 WongManTak 於 2016-12-19 09:03 PM 發表
中華人民共和國憲法講緊既係無政府主義?

中華人民共和國憲法
序 言
中國各族人民將繼續在中囯共產黨領導下,在馬克思列寧主義、毛澤東思想、鄧小平理論和“三個代表”重要思想指引下,堅持人民民 ...
講緊你亂咁曲解

民主政制最大問題係(1),低智力但佔多數的廢柴話事,能有好結果嗎?

事實證明「程序民主」不能保證「實質民主」

中國不求「程序民主」,而直接追求「實質民主」,其實比西方更先進

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]