• 瀏覽: 718,679
  • 回覆: 7
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 bryan13 於 2016-11-28 11:35 AM 發表
巴西史上第1位民選女總統羅賽芙

到近期南韓朴槿惠

一人一票真著選出黎的,民主的好處,選左出黎唔岩,再選過,選到岩為止

脫歐同美國總統大選一樣,民主地選出黎結果不似預期--->要求二次脫歐公投 or 美國出現暴 ...
紅字錯了, 即使選對了統治者, 該統治者還是會給刺殺死掉, 之後繼續選, 繼續loop。

甘迺迪、林肯都想將印鈔權重新抓到美國民選政府手上, 結果兩位都給殺死了。

「在成熟的民主政體,這一利益衝突可以通過健全的政黨機制加以調和」

點調和

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-3-14 01:47 PM 發表
好多泛民人今時今日仍然唔肯認.或者根本冇思考過,

-> 你點證明你講呢句野係真?  

但事實真係冇比民主制度更好的制度嗎?  

-> 咁你拎個實際例子來討論啦

家唔好盲目追求絕對民主
-> 真普選( 公民提名/ ...
普世價值? 而家連泛民都唔講「普世價值」, 因為根本無所謂普世價值 - 泛民只有西方價值, 而呢堆西方價值就係用黎玩顏色革命。你仲好意思攞出黎講?

至於「民主制度」和「互相制衡」是兩個不同概念, 有前者不等於有後者。
同理, 有「民主制度」亦不等於可以「防止貪污,濫權」。

總括來講, 中共制度可以做得好ge, 西式民主制度唔一定做得好。西式民主制度做唔好ge, 中共制度可以做得好。一大個台灣/中華民國做control group, 你仲好意思叫人比例子你?

你這堆中聽不中用的名詞, 你自己連解都唔識解, 好心你就虛心學習, 唔好郁D就跳出黎撩交打。

引用:
原帖由 anson2004 於 2017-3-15 01:44 PM 發表

>> 我只係叫大家唔好盲目追求絕對民主
根本就無"絕對民主"呢樣野, 亦無人提過,
你攻擊一D唔存在的東西
你個概念由一開始已經係錯  
花30秒去google 真係難得咁緊要?

Absolute democracy
https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_democracy

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-6-2 11:40 PM 發表
只講五就知閣下好無知,社會進步唔係只講「科學科技發展」,仲有其他元素、公義、誠信、開放.....三、西方學術之所以最近幾世紀執世界牛耳源於人文學科思想解改,中國今日連講真話都可以入罪原告變被告有乜科學精神?
「有知」的wayfarer, 美國有一位間諜叫 Edward Snowden, 佢講完真話之後都變成被告。

現今世界最多專利申請, 最多科研項目的中美 - 這兩個國家都是你口中提告「講真話」人的國家 - 那在你專業的科學眼光看來, 美國是否也沒有科學精神呢?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-6-7 10:55 AM 發表

無知的小弟從未聽聞有國家會善侍竊密者,有知的Doraemonlam 請譴責中國政府暗殺「講真話」的余強聲先生及停止迫害「間諜」郭文貴先生。Save
哦!

原來美國間諜叛逃叫洩密者,中國間諜叛逃叫講真話。

美國間諜叛逃,美國政府可殺。
中國間諜叛逃,中國政府不可殺。

中國人飯是臭的,美國人屁是香的。

明白!

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-6-7 11:29 AM 發表

玩文字游戲不如正面回答,做乜縮頭烏龜?
對住崇洋極品,我幾時心情唔好就會直接屌。

你好彩,我今日心情好。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-6-9 07:24 PM 發表
想請問中國政府有系統迫害上訪人仕係沒係事實先?
唔係

中國政府不受理越級上訪, 每有上訪, 基本是知會地方政府來帶人走, 回到地方政府的信訪部。個別地方政府會把帶人走的活外判給黑幫, 這就做成暴力事件。但每年以千萬計的信訪數量, 暴力事件的佔量只能算是是個別事態, 不是常態亦不是系統性。大部分到京上訪者, 就是管吃住幾天, 再由政府買票送回。

2014年開始, 全國實行網上上訪, , 把事情背景、政府責任人、處理辦法等資料系統性歸檔, 供公眾查閱 (http://www.gjxfj.gov.cn/xxgk/xxgkml/dcdbgz.htm)。同年政府亦行新法完善信訪制度, 規定地方領導級幹部定期到信訪部站崗聆聽信訪者訴求。

基本上, 曝光的暴力事件是地方政府和群眾都對信訪制度不熟識所致 (一方是認為越級上訪有用, 另一方以為暴力遣返有理, 兩邊都錯)。但2014年後完善制度後, 各方對新法認識加深, 針對上訪者的暴力事件已經買少見少, 我建議你盡快找些新的話題來反共。否則, 多過幾年, 你只能找毒果的陳年舊聞來反十年前的中共。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]