• 瀏覽: 718,646
  • 回覆: 4
  • 追帖: 32
+31
從來唔會認為全民主下係最公平制度,以人頭去計,唔一定係最公平。利益會歸於人頭多嗰邊,而做唔到國家發展同平衡利益

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-31 03:01 PM 發表

西方民主和中國都不是以人頭去計, 你反西方民主?
我只係反現今香港社會爭取中的制度,因為我認為不是最好,更不應消耗如此多社會資源去做呢件事

但我也沒有讚同中國現今制度,當國家富強到一個點時,應給予人民更多自由

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-31 10:10 PM 發表

全世界都有篩選, 現今香港社會爭取中的制度其實是買樓.
政府大大大量填海不用收地(收地也有大爭駁), 已可提供土地供應.
反對大大大量填海才是問題.

人人買到樓, 年青人就忙供樓, 你估下仲有幾多人有時間上街 ...
其實即使如你所說,爭取係買樓,亦唔一定要政府全包。你話公私營房屋比例問題就可以斟酌,但係要政府包上到車呢個概念其實唔多岩數。政府只能保障市民最低限度嘅權利,住的問題,可以租,現在公屋都是租比市民,而不是賣。一定要買樓先符合人權呢樣野係比傳媒扭曲左嘅一個概念。

增加公營房比例就比較同意

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-4-4 06:19 PM 發表

只有短視才說維港兩岸填小小.
要長視就說新界西至九龍西填海, 至大嶼山. 新界西至九龍西至大嶼山變成平路, 加上大嶼山, 就有大量土地可發展數十年.
有民主就有公信力, 就可以解決土地問題. 以大多數人要求土地 ...
就你間住嗰句.....真係無法同意。在民主制度下,才不利長遠發展

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-4-5 01:11 PM 發表

用你相同論點相反方向: 中國自稱民主, 在中國民主制度下,才不利長遠發展
近幾十年來說是否算長遠?單單看亞洲,跑出嘅係中國、新加坡,而唔係日本、南韓、台灣
呢個係無可否認嘅事實,無論你點踩中國、新加坡制度,點捧西方都好,都無法否認

你說爭取的是買樓,其實是變富,不然怎買?無論教育文化幾低都好,現在到處能買資產的都是中國人,跟幾十年前不一樣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]