• 瀏覽: 718,518
  • 回覆: 10
  • 追帖: 32
+31
無人講民主係完美制度喎,不過好過獨裁囉。

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 08:01 PM 發表

唔民主, 就等於要獨裁? 泛民友的二元思維通病真係一個好嚴重的問題.
民主同獨裁係相反嘅概念,有第三條路?

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 08:08 PM 發表

所以咪話你二元思維, 非黑則白, 唔知道世界上有灰色, 唔知道選舉制度可以在絶對民主和絶對獨裁中間取得平衡囉.
有人話要絕對民主咩?但係香港特首選舉連間接民主都冇。

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 08:28 PM 發表

你而家又突然話唔係要 "絕對民主", 總算諗通了? 所以唔好再追求泛民政棍推崇的所謂真普選了!

本來有得選特首, 但因為泛民反對831的關係而冇左. 不過就算由選委會選出特首, 也是經過投票, 就是 ...
我從來都唔支持「真普選」,唔好以為個個反689都一樣諗法啦。

831有得選特首,不如唔好選,你點知係689/鬍鬚俾你選?定係689/私煙俾你選?

引用:
原帖由 starr 於 2016-12-19 04:57 PM 發表

你未卜先知邊個參選?
控制601個選委就控制邊個有得選,咁601人想自己選擇當選,當然係揀個最垃圾嘅對手。

呢個係常識。

引用:
原帖由 蠢係要死 於 2017-8-19 03:07 PM 發表

如果有可能揀到一個超有德能嘅人話晒事,一定好蠢民民主lor!

只不過你點先揀到一個超好嘅領袖出來?
其實唔係一定冇辦法㗎!

我哋其實可以建立一套新嘅制度岀來。
辦法一定唔係中共欽點囉,689嘅禍港5年有目共睹。

引用:
原帖由 蠢係要死 於 2017-8-20 06:01 PM 發表

嗯,完美嘅制度可能根本不存在...
但,如果你對現政府不滿,以香港現在相對太平嘅年代來講,加上人云亦云嘅人民質素,係咪民主就可解決到?

有冇諗過現在政府裡的人,其實好多都係普通人出身。 佢哋點解可以去 ...
我的確唔應該民主可以解決香港嘅問題,不過好過而家呢個垃圾制度。

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2017-10-24 11:31 AM 發表

上次我地公司有個清潔工人都係咁講
係茶水間話要廢除董事會
想全公司有份返工嘅同事可以一人一票選CEO
第二日就俾人炒左
我發覺呢個世界好多無能力嘅人都好不滿呢個世界
將政客當作老細已經係最戇居行為啦。

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2017-10-24 01:38 PM 發表
你識唔識中文@@
邊句係政客當老細
好明顯講緊個制度
我都認同成日盲反叫民主果班人戇居,但佢地基本上都係社會上最低下階層
鬧下踩下政府佢地個心會覺得自己會無咁低賤
問題係公司係屬於股東,唔係員工。
CEO要向股東交代,唔係員工。
政府領導係向市民交代。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-25 11:45 AM 發表

No la. 兩者有共通之處. CEO領導公司. 國家領導人領導國家. 兩者都好講求領導能力, 對管理的公司/國家運作的了解, 對社會變化的應變能力等等. 當然, 你亦可指出唔同的地方, 但最好講清楚係咩唔同, 唔好一句戇居就以 ...
CEO向股東負責,領導人向人們負責,點同?

引用:
原帖由 kid_a 於 2019-7-8 12:14 PM 發表

原本有...結果無左啦....
選委支持3-4個...跟住比全港市民投票...
仲唔係部份民主?
明顯唔係啦,831只係伊朗式民主,將香港人當成橡皮圖章,垃圾方案。

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]