• 瀏覽: 718,904
  • 回覆: 254
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-1-1 10:27 PM 發表
民主制度的成功,同資源有極大關係!資源決定了你的讓步空間!

根本食都食唔飽,仲會唔會同人講道理啊?帶把刀去搶好過啦!

資源比較充足的情況下,加上教育,加上制度,民主普選先至有機會實現!!

大部份人想民 ...
呢點亦值得討論一下。二樓第二條片的女講者指出: 民主唔係令到某啲國家經濟發展得好的原因。 相反,應該係本身國家有一定的經濟水平,先可以發展出良好嘅民主制度。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-5 02:30 PM 發表

話說回來,民主制度下產生的囚徒困境必是死局?執政、在野黨便不能把國家利益置於黨利益之上嗎?若必是死局,為甚麼世上有那麼多的國家還在行民主制度呢?
沒有受到民主制度引發社會撕裂的民主國家, 值得其他國家研究為何得到免疫力. 到底是民族特性? 採用了的民主制度跟其他國家不同? 還是其他原因? 好值得研究一下.
引用:
我還以為推崇民主政制的光哥會拿出論證來駁斥我是胡說八道,可惜尚未見他的高論呢!http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif
冇見佢一排, 早幾日諗住即管回一回佢, 希望佢正常番D. 結果唔夠兩句, 發覺佢仲係同之前一樣咁無厘頭. 所以唯有又係唔好理佢了.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-6 12:07 PM 發表

能理性選擇代表是成熟社會教育已達一定水平;能耐心等待利益代表自己對未來有信心,與及現狀不錯、資源充足,有本錢捨棄短利。

結論是民主制度的成功賴於各方能走出囚徒困境選擇合作。社會水平愈高、愈富裕,便懂得合作的好處人有耐心等候長期利益的出現。
選民的教育水平對民主制度得出的結果絕對有影響. 但呢個水平的要求實際上唔係咁易達到. 大部份發展中國家的人民教育水平唔會夠就唔洗講. 就算好多已發展國家的人都未必有呢個水平, 就係好多民主國家失敗的原因之一.
社會現狀, 人民對未來的期望, 就更加唔係可以控制既野.
引用:
用上面的角度看愈見撕裂的香港,是否大家愈對未來沒信心、愈感資源競爭劇烈,所以愈不會選擇合作呢?
香港人教育水平係高, 但好多人政治智慧低. 始終學校教得唔多, 部份人之後靠睇泛民毒文學政治, 自然只學到有利泛民的政治知識, 唔夠全面.
對未來的信心, 好睇大家的心態, 識唔識得知足常樂.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-12 11:45 PM 發表

良心之光在某帖中主張「從政者必須博學」。這個主張倒值得討論,因為從此可推論出民主制度的另外一個弱點,便是不能保證勝選者有足夠學識、能力勝任公職。

翻看香港立法會侯選人的參選資格,基 ...
同意功能組別的重要性. 社會除左用地區來分(直選), 亦可以用行業來分(功能組別). 唔同行業都有人在議會裡發聲係好事, 所以功能組別在香港有一定的功能.

可惜而家的功能組別亦有立場化的問題. 最好的例子係當年資訊科技界的莫仍光因為係泛民人, 竟然唔幫業界爭取利益, 反而跟泛民大隊去反對創科局.

掉番轉, 另一個極端的例子, 當年醫學界的梁家騮, 為左保護醫學界的利益, 就算泛民建制都冇其他人支持佢, 佢都獨力死命拉布拉到醫改過唔到, 最後令政府要今屆立法會重新推一個醫學界比較接受的方案先過到. 梁家騮對醫學界來講可以算係一個義無反顧的烈士, 同莫仍光形成好大的對比. 但當然如果太多呢類 "烈士" 拉布, 又會變成另一個大問題.....

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-14 01:53 PM 發表

所以又回到上回講的「個人理性」跟「共同理性」不一致的問題。
以莫仍光為例,他的「個人理性」決定是跟泛民一起拉布,,但科技界的「共同理性」是設科技局統合 ...
呢個係一個值得研究的方法. 但實行起來可能會有唔少問題. 例如咩人可以投罷免? 會唔會被濫用? 罷左又要再選會唔會好浪費金錢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-16 08:17 PM 發表

台灣去年底舉行了第一次罷免立法委員公投,這個選罷法不是新概念。

法律的其中一個功能,就是增加選擇個人理性的成本,逼使人們轉向共同理性。譬如不守交通規則會被罰款,便是增加個人省時間亂過馬路的成本,逼使 ...
但要考慮如果在香港咁做, 會唔會被濫用. 例如何君堯之前殺無赦失言, 比泛民炒到好大. 如果玩罷免公投, 泛民友就算明白其實因為佢一句說話罷免佢其實好小學雞, 但因為政治立場唔同, 有機會一樣有好多人投票支持罷免.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-1-21 01:37 PM 發表

選罷法有門檻的,如要取得多少人聯署才能發動選舉,要3少比例人讚成才能通過。

所以選罷法不是針奇對泛民。不論泛民建制,議員的言行都不能太偏離民意。
我始終不太放心. 始終唔少香港人民智有限. "言行都不能太偏離民意", 問題係民意可以好飄忽. 見識過泛民多次用毒媒鋪天蓋地的宣傳來影響民意, 雖然唔係次次都成功, 但的確令人擔心.

引用:
原帖由 mm170240279 於 2018-2-4 12:27 PM 發表
對政治我不在行, 但看事一向從簡單處看,
任何革命要成功, 都要得最大部份的民眾支持才成,
黃巾黨張角起義前也跟弟們說: 至難得者, 民心也,
可見得民心便得天下,
中共當年的勝利 , 很大程度就是在於得民心,
當人 ...
都有些道理.

我地支持建制的人, 一般比較有留意歷史同外國新聞, 自然明白香港同中國今日的和平穩定唔係必然.

但泛民TARGET的泛民FANS, 好多都係對歷史所知有限, 又唔留意外國新聞, 同佢地講和平穩定的重要自然事倍功半.

只係政府/中共可以點向呢類人宣傳? 民主教信徒只信一個真理, 就係 "民主". 而中共深明行絕對民主絕不可取, 所以唔可以滿足到民主教信徒.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-4 01:22 PM 發表

一早講左,中共及建制派既文宣手法,落後西方及反對派最少二十年
其實已有進步.

美國政府由二戰開始已有好先進的洗腦方法, 洗到好多美國人愛國而又唔覺政府hard sell. 後來有埋電影向全世界洗腦, 攪到世界各地都有人覺得美國係最好, 係正義化身, 就算周圍打仗都一定有佢的正義道理. 香港都唔少呢類人.

中共以往的洗腦方法就認真麻麻. 不過近年已進步好多. 內地人而家愛國支持政府的係多數. 但香港的情況就唔得.

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-4 01:57 PM 發表
忘記了有無寫過
見得閒又寫幾句…

在今天西式多黨與中式一黨
的民主制度運作底下,
在政府計劃和施政效率上,
大家都看到係有巨大分野的!

在一黨長治下中國政府可以為
國 ...
同意.

中國近年發展突飛猛進, 政治制度令到政府可以有長遠的政策係重要原因之一!

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-2-7 07:49 PM 發表

無論短中長期發展,
穩定和平…都系至關重要嘅條件

這也是美國黑手
為何不停在世界各地
挑撥仇恨制造予盾衝突…

(世局動盪不安沖突發生嘅先後奇怪 ...
冇錯. 老美多年來一路想用南海問題, 釣魚台問題攪中國, 仲有之前的佔中都係. 好采中國都一一成功應對, 冇出咩大亂子!

引用:
原帖由 skytra 於 2018-2-18 12:59 PM 發表
十分同意泛民個腦是二元思維

一話不是民主, 就話人地是獨裁

其實我從未見過一個比泛民更加獨裁

泛民正在實行民主獨裁

更可怕是, 他們口口聲聲就拉全港700萬人下水
同意. 最憎D泛民政棍下下話自己代表香港人乜乜乜. 事實係香港大把人都會話: 泛民不代表我!

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2018-2-25 10:06 AM 發表
睇台灣已經見到民主也可以係獨裁, 而家民進黨想點玩就點玩!!

台灣人之前好自豪佢地可以選自己的總統, 689萬票(原來用美麗的謊言就可以呃到咁多人----非核家園X 勞基法X 維持現狀X 仲有無數既惡行), 大多數蠢人用選 ...
冇錯, 台灣真係一個完美示範.

當然, 仍然時不時有唔睇國際新聞的民主教信徒每次講到台灣就話台灣有民主幾好.

今日又諗番起一個我個人的例子. 我最早領教民主的荒謬係大學時期. 當時要分組做project, 每組十人, 由一位導師帶住. project 題目我地自己定. 有好似三定四個唔同的題目提出左, 大家決定用民主投票方式決定. 組長是個大好人, 多數組員都喜歡佢. 但佢提出的題目, 導師多次暗示肯定會仆街. 當時我地個個都一舊飯, 冇深入思考個題目做唔做到. 結果不用我講, 最多人投左組長個題目, 而我地個project亦如導師所料仆哂街.

引用:
原帖由 anson2004 於 2018-2-26 02:55 PM 發表

無考過ASL必修科中國語文及文化?
有年有條題目,有條關於山城故事,個作者就係好似你咁犯錯,以特例為常例
去否定民主...
而家習帝獨裁時代來臨,不如跟上形勢講輪換國家主席有咩唔好仲有用啦
而家無人在 ...
唉, 我幾時有 "否定民主"? 我只係指出民主的缺點, 民主也有其不合理, 效果差的時候.

你已經係唔知第N個用呢D小學生二分化思維去諗野的人, 以為指出民主缺點的人就等於要完全放棄民主. 你地幾時先可以改到?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]