• 瀏覽: 322,582
  • 回覆: 26
  • 追帖: 3
+2

不少港人討論香港和內地的關係時, 只會從自己作為香港人的角度看, 對中共的想法就一知半解, 甚至有錯誤的理解, 以至只會得出一些一廂情願而不乎實際的結論. 今天新聞報導了中聯辦法律部部長王振民的講話, 其中有好幾個重點, 值得大家留意一下. 只要細心思考, 就可以更清楚了解中共的想法.

以下為王振民說話中的一些重點 (藍字為引述新聞中他的言論):
- "香港應慶幸自己在國家改革開放、欣欣向榮時回歸,若一九九七年中國像文革時一樣亂,「那可能就沒有一國兩制了,恢復一八四二年以前的一國一制」":
可能就是暗示一個道理: 如果香港在一國兩際下運作良好, 那中共就不會亦沒必要改變一國兩制. 但如果香港愈來愈亂, 甚至亂到好像當年文革一樣, 那其實就是逼中共在香港行一國制.

- "香港亂了,對國家來講,這個損失是很大,但是他可能是萬分之一的損失,但是對我們在座的各位,對我們香港同胞,這個損失是百分之百的損失":
部份香港人仍然以為今時今日中國不可以沒有香港, 甚至有人會以為大陸是依靠香港才能生存, 是香港在養大陸. 所以他在這裡講清楚, 香港死了, 對大陸會有影響, 但只是萬份之一的影響, 所以不要看得香港太過重要, 以為大陸沒有香港會死. 其次, 亦間接引申到, 如果香港有一天由收美國錢的漢奸話事, 成為反中基地, 中共絕對不會介意整死香港以保住整個中國.

- 香港一直是全國學習的榜樣,國家仍然希望未來香港在民主、法治方面,能夠「先行先試」,但他特別提醒,如果七百三十萬人都搞不好民主,怎能期望十四億人民能搞好民主:
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民主失敗的話, 大陸自己自然選擇維持現狀更好. 目前來看, 是後者. 而香港作為 "試點" 的失敗, 目前最大的作用, 就是令內地民眾更了解其實民主制度是有很多缺憾, 所以不會再對民主有太大的嚮往.

希望當大家更了解中共的想法, 日後就更能清楚香港的政治情況, 不會再單單依據自己角度而作出錯誤的判斷!

相關新聞:
http://www.sina.com.hk/news/article/20160923/1/10/4/王振民-2047是偽命題-中港是命運共同體-6337061.html

引用:
原帖由 Max_lee 於 2016-9-23 12:42 PM 發表
不過睇得出,佢叫啲香港人唔好咁自大。
冇錯. 呢個絶對係佢想帶出的重點之一.

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 12:52 PM 發表
用“可能”去帶引下文……
即係廢話了。
呵呵, 我唔係寫開文, 呢D口頭襌成日都改唔到.

捉完字失後, 可以再睇下我講的有冇道理吧.

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 01:46 PM 發表

老毛話:支持沒有民主選舉的政府就是叛國。
凡鎮壓學生運動的人,沒沒有一個有好下塲。
結論係
中共偽黨專呃人,講乜聽下咪當真。
老毛真係慘, 死左幾十年, 都要比你捉番出來鞭屍.

鞭完屍, 得閒就睇下我所講的有冇道理啦!

引用:
原帖由 Demetrius 於 2016-9-23 05:47 PM 發表
有道理,但仲有一句冇講「香港作為一國兩制試點,一國兩制成功,亦有助台灣回歸祖國」。
呢個的確係以前的重點之一. 但隨住香港愈來愈亂, 呢個功用就愈來愈細.....

引用:
原帖由 滅蠢先鋒.. 於 2016-9-23 08:00 PM 發表
夜郎自大的傑青井底之蛙站在旺角街頭,看看來來往往的行人,你就是這億萬人中的一隻螞蟻,誰會理你。所以不要把自己看得太重要,中國當然不希望香港亂,但是香港亂或者經濟下滑,中國能幫會儘量幫,幫不了 那就自求多 ...
冇錯.

有D人可能由細到大, 聲人話香港係國際大都會, 世界知名, 就以為自己在香港出世就高人一等. 其實世界不斷轉變, 廿年前香港的角色同今日已經好唔同.

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-23 08:15 PM 發表
嚇鬼你都信?
王振民既說話9up 證明
剩係睇下咩中國14e人民主試點都知佢9up啦
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民主失敗的話, 大陸自己自然選擇維持現狀更好.
試點你唔信, 我唔逼你, 因為正如我上面講, 香港作為試點已經失敗左. 但呢個失敗亦有失敗的的作用, 我上面講左.
引用:
係人都知中共唔想大陸民主化啦

樓主你自己話啦 中共點會想民主  ? 你答下我喇
王振民大話連編 就係嚇9人地唔好阻住佢地貪污
其實我都唔想中國民主化. 我成日都話, 民主制度本身好多問題, 全世界多個國家因為民主而仆街.
不過你以為如果中國民主化可以阻止貪污, 就太天真了.
引用:
無抗爭 人地實蝦你 當你傻子  

內地平民咁能窮   d錢去哂官2代度 就係因為多傻子
有道理的抗爭, 我唔一定反對. 但唔代表去抗爭, 就唔係傻子.
當下香港盲反友的抗爭, 好多都係得啖笑, 人地一樣當呢班盲反友係傻子.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2016-9-23 11:42 PM 發表
呵呵…

由周南响佔中運動蘊釀期嗰時講出“亂而達治”開始,阿爺已經開始放任香港亂。

一國兩制,只係阻擋香港衰敗向大陸擴散嘅桎梏Y(^_^)Y

只不過,阿爺嘅苦口婆心,又點擋得住香 ...
有point!

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 11:57 PM 發表

講慘!對比上點及被老毛搞過班人呀。

老毛講既道理咪重好睇,有時間都係學習佢點鬥咪重好!
你回來回去, 硬係講埋d唔啦更的野, 就係唔評論我一樓講的.

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2016-9-24 04:51 AM 發表
今時今日, 中國已經不存在"有無民主"這個問題。說中國沒民主的, 只是想反共時順口一點。事實上, 現時大部份村委、基層人大由全民選出, 投票率達7、8成。比香港只有那4、5成投票率要有代表性得多。中國現在煩惱的, 是 ...
有限度, 只限於村委、基層人大的民主都可以接受. 但要學西方咁連國家元首都用直接民主選出來就免了.

引用:
原帖由 cool_stone 於 2016-9-24 01:01 PM 發表

外國民主大國用法律去合法貪污,合法行為,當然潔淨啦。
冇錯. 例如美國政界商界的旋轉門制度, 其實如果發生在香港, 肯定會比人話官商鈎結.

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-24 03:31 PM 發表

因為妳唔會叻過中共魔頭老毛就係咁簡單!
你係勁, 結果都係冇回應我一樓講的野!

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-24 04:58 PM 發表

民主試點信唔信 唔通你信?

上面內地論壇 國家5毛不停唱衰所謂西式民主   稱讚內地就係精英民主

精咩9野英民主喇 獨裁就獨裁啦  精英民主到 億萬富翁有一半係官+ 官2代  

咁搵9人笨 你信9佢  你係咪太天 ...
所以話大陸而家咁穩定, 都要多謝你地呢班泛民友.

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2016-9-25 12:04 AM 發表

美國所謂"民主"咪又係兩黨獨裁...其他黨派想染指國會D位都難.....

美國民主到 億萬富翁有九成係同政府有關係,再唔係就係政府印銀紙明益佢地......

你信美國是真民主咪更加天真.......
美國係好成功的偽民主國家. 我成日話, 佢最無恥就係自己行偽民主, 但就成日周圍向其他國家 sell 真民主, 因為佢地明白玩真民主好易仆街.

正如我一樓所說, 中共用香港作為民主制度的試點. 成功的話固之然好, 但失敗的話, 亦有失敗的用處. 香港作為試點的失敗, 目前最大的作用, 就是令內地民眾更了解其實民主制度是有很多缺憾, 所以不會再對民主有太大的嚮往.

看過幾天前立法會宣誓的馬騮戲, 再看看內地官媒的社評, 正正驗證了我上面的說法.

以下是環球時報社評的一些節錄:
香港政界、輿論界都針對破壞宣誓這一憲制性程序的行為發出大量譴責聲,然而可以想見,少數當選議員敢這么做,以此來吸引眼球,也是因為香港的環境中有一些歡迎他們這樣做的掌聲。香港的現實複雜性就是如此。

從內地觀香港立法會12日出現的這些鬧劇,我們一是挺生氣的,二是為香港這顆曾經的“東方之珠”感到一絲惋惜。原來香港政治領域已經亂成這樣了,立法會已經成了作秀、拉布場,我們忍不住對香港的未來感到些許悲觀。

.....

香港立法會是對中國內地公眾來說最切近的一個西式選舉生成機構,也許作為內地新聞人,缺少對這種體制產物的理解力,我們對當下立法會能否有效發揮《基本法》賦予它的建設性作用頗感擔心。如果不斷被一些議員的抵制、搞怪干擾,反覆上演肥皂劇一樣的內耗式空轉,那么除了提供政治性觀賞,它將怎樣為香港的發展做出有效的擔當呢?

.....

慢慢地,內地公眾會對香港將繁榮下去還是走向衰落變得無所謂,大家會認為,香港即使“爛掉”,內地也沒責任,是香港社會不堅決懲罰激進政治勢力之過。

http://opinion.huanqiu.com/editorial/2016-10/9543063.html

這不禁令我想起周星馳經典電影國產凌凌漆入面的幾句對白:

果然, 中共深明就算是一張衛生紙一條內褲都有它本身的用處, 都會好好利用. 香港的泛民, 以至現在的本土派, 不知不覺間幫了中共維穩, 成了中共的維穩工具!

所以, 以前我看到那些亂七八糟的鬧事者會感到生氣; 但現在一想到他們間接促進了中國的穩定, 看著他們做馬騮戲都變得無所謂了.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]