• 瀏覽: 5,526
  • 回覆: 87
感謝realfo師兄回覆,但師兄你引呢段政府文件係16年前2000年保安局資料,請問有沒有最近香港政府就「在港越南難民」與「罪案和暴力事件」的關連性?
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:22 PM 發表

12. 難民身分令在港越南難民無所歸依。部分難民仍然奢望移居海
外,部分則已放棄。至於努力過正常生活的難民,亦因身分關係,以
及不能如普通香港公民一樣使用各種服務和設施,而經常遇到困難,
例如不易找到工作。絕望、失意和幻想,往往產生挫敗感,甚至引發
罪案和暴力事件,持續對本港社會構成威脅和負擔。這種情況持續越
久,問題便越難解決,代價亦會越大。

引述立法會文件
他們引發罪案和暴力事件

ok,由劫殺改為罪案和暴力事件
你成功減低他們既罪名

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:33 PM 發表
感謝realfo師兄回覆,但師兄你引呢段政府文件係16年前2000年保安局資料,請問有沒有最近香港政府就「在港越南難民」與「罪案和暴力事件」的關連性?

所以我咪話本性難移

16年前已經有罪案暴力事件
16年後仲拎把刀劫殺添

你話vietnam既人本性是否難移
?

感謝realfo師兄回覆,請問你以下一段是回應哪一個帖子

此外,「三行」文字我不太掌握當中意思:

「冇立法會議員幫難民」:??
「除左張超雄公民袋」:??

「你話難民支唔支持佢 」:??
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:28 PM 發表
冇立法會議員幫難民
除左張超雄公民袋
你話難民支唔支持佢?

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:37 PM 發表
感謝realfo師兄回覆,請問你以下一段是回應哪一個帖子?

此外,「三行」文字我不太掌握當中意思:

「冇立法會議員幫難民」:??
「除左張超雄公民袋」:??
「你話難民支唔支持佢 」:??

除了難民之父,難民在港有誰支持
當全港市民討厭難民時,唯有難民之父提供支持
不支持難民之父,難道支持建議興建難民營的建制派嗎?

引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:40 PM 發表

難民支持難民之父嗎?

感謝realfo師兄回覆,明白師兄係以「帶出」「引伸」「帶來」作出論點,但「前題」的「準確度」十分影響「結論」的「意義」:

師兄的「基因不能改變帶出國藉改變唔到人既本性」
我可以改一改字眼為:「基因不能改變帶出國藉改變唔到人既髮色」
我想說明的是「國藉」與「本姓」關係不大,正如「國藉」與「髮色」關係不大一樣。

按此,「帶出vietnam既人係較殘暴」的結論的準確性出現問題,加上「較」是代表哪一個國家與另一個國家的比較?也沒有說明清楚。

最後,「張議員作為難民之父」:何以得出此論述?沒有說明,又如何「為香港帶來極大安全問題」,需要更多的資料。
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:31 PM 發表

我用基因不能改變帶出國藉改變唔到人既本性
帶出vietnam既人係較殘暴
由此引伸張議員作為難民之父,為香港帶來極大安全問題

=>不知道,不清楚。

=>有何資料說明「全港市民討厭難民」?

=>從兩個票站資料顯示,只有約12.1%支持張超雄,沒有其他資料指出其餘的87.9%選民是否「支持建議興建難民營的建制派」。
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:40 PM 發表

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:45 PM 發表
感謝realfo師兄回覆,明白師兄係以「帶出」「引伸」「帶來」作出論點,但「前題」的「準確度」十分影響「結論」的「意義」:

師兄的「基因不能改變帶出國藉改變唔到人既本性」
我可以改一改字眼為:「基因不能改 ...
finally你明我講咩
你一直話加拿大藉vietnam,加拿大藉...加拿大藉...
我就係想講國藉同本性關係唔大

我沒有這方面資料,師兄你有嗎?可以與我們分享嗎?
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:41 PM 發表

難民支持難民之父嗎?

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:50 PM 發表
=>不知道,不清楚。

=>有何資料說明「全港市民討厭難民」?

=>從兩 ...
既然你唔知道唔清楚,我就同你講
難民之父支持難民
從社會討論,新聞都睇到
呢班犯罪率高,拎緊納稅人錢既難民受到大眾討厭

如果只因這宗新聞的疑兇是越南裔,而「帶出」在港越南難民都是相同本性,我是說出這種「帶出」的邏輯性不足。
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:50 PM 發表

finally你明我講咩
你一直話加拿大藉vietnam,加拿大藉...加拿大藉...
我就係想講國藉同本性關係唔大

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:55 PM 發表
如果只因這宗新聞的疑兇是越南裔,而「帶出」在港越南難民都是相同本性,我是說出這種「帶出」的邏輯性不足。

16年前既罪案同暴力事件你count左未?

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:51 PM 發表
我沒有這方面資料,師兄你有嗎?可以與我們分享嗎?

唔好問我common knowledge
你呀媽係女人?我沒有這方面資料,師兄你有嗎?可以與我們分享嗎?

感謝師兄回覆及講清講楚,但再次帶來更多的唔清唔楚。

「從社會討論,新聞都睇到」:可否舉出例子?
「呢班犯罪率高」:數字有幾高?
「受到大眾討厭」:又如何得知?
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 02:54 PM 發表

既然你唔知道唔清楚,我就同你講
難民之父支持難民
從社會討論,新聞都睇到
呢班犯罪率高,拎緊納稅人錢既難民受到大眾討厭

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 02:55 PM 發表

btw唔係疑凶,係凶手,係殺人犯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]