• 瀏覽: 5,465
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:05 PM 發表

但失控都要睇原因噶,人大多次系普選問題上走數,拖字決,831一落閘,你覺得民主派有機會出閘?連條門檻邊都摸唔到,然後建制人士千秋萬世做特首,傻嘅都知黎個系唔公平嘅普選方案,造成民怨。有民怨就一味抹黑打 ...
你所提GA打壓係阻礙民主發展

而失控的民主 我會引用以下二千年前GA文章
引用:
《理想國》第八卷 557a-

民主政體由寡頭(貴族)政體演變而來。寡頭(貴族)政體的下一代,因為沒有良好的教養,對於寡頭(貴族)教育那一套,感到不耐煩,想要衝撞這個體制,認為人人皆可為寡頭(貴族),進而而走入了民主政體。

民主政體中的特徵是自由與平等。但是,人們就像喝多了自由之酒,只想隨心所欲,反對任何的限制與阻撓。這是一個最多采多姿的政體,人們可以盡情展現自己,追求各種目標,年輕人會認為這是一個最美麗的體制

一切都自由的同時,就是一切都是平等的。因此,老師諂媚學生、老年諂媚青年,沒有人敢自視高人一等。一切欲望也是平等的,無論是必須的還是不必要的,都被視為理所當然。

但也因如此,縱使在一個人的身上,對於欲望的追求,也是反覆不定的。因為一切價值是平等的,一會兒追求哲學真理、一會兒討論名人八卦,一會又開始慢跑養身,每種活動在價值上不相上下時,隨著從事某一特定活動時,自然會邊際效用遞減。因此,理所當然地,開始認為別種活動更有意思,轉頭又去作別的事。

但是這種自由過度的問題,就會導致人們不願意遵守任何規範,稍有限制,就認為是阻礙而且也痛恨一切的不平等,對於少數富人或有權力者,更是感到不滿。

甚至,一群人會結合起來,去侵佔富人的財產,甚至在一些人(名嘴、政客)的煽動下,到處攻擊。因為,外在的限制,讓他們憤怒不堪,希望到處去破壞。

民主以及失控的民主 係二千年前就已經可預計到

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:09 PM 發表

因為唔所有人都系有錢人。我有大把錢我都支持建制派,唔好阻住我做生意啦。但結果定會有人話貧富系個人問題,唔關政府同個制度嘅事
窮人更要支持社會穩定

有錢人可以走左去

窮人只可以困獸鬥

所以要更要支持守法

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:18 PM 發表

我地鬥爭GA矛頭唔系人民,系個極權政府,就算動蕩亦系個政權動蕩。照你咁講,毛澤東都應該要守法唔好反抗政府啦,當時系民國黃金十年,經濟不斷進步,毛都要企出來抗爭。奴隸社會都好穩定過幾百年,咁系唔系要一 ...
毛澤東追求民主嗎?

毛澤東追求共產喎

即係而家某D本土人士思想一樣

拉倒有錢人 分享其財富

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 10:05 AM 發表

每屆直選,非建制總票數都多過你地班奴才票,你地有乜嘢資格代表香港人。如果無中聯辦配票同各種賄選,建制派每屆都會輸到貼地。
好呀講過去直選,上年區議會選舉,已經近8成選票投向建制派,點解釋?

我可以話你知,我一家6票就係因為泛民發動佔中暴動,所以係上年區選轉投建制派!

以前由細到大聽老一輩講1967年左派暴動折磨香港人去逼迫港英政府,我屋企就係怕左派會暴動破壞香港社會穩定,所以97年後我才每介選舉都投俾泛民政黨,點知現在事掉轉行,原來呢個年代係泛民政黨先會發動佔中掟磚縱火暴動,反而係左派政黨會去維持社會穩定,屌鬼!   

2004年,梁家傑就係我住東九龍時投票推佢入立法會既!  2012年搬入元朗,聽大嚿業話唔夠票,我係屋企又7點幾踼拖走去投票俾佢,點知呢班pk發動佔中堵路及掟磚縱火暴亂,以折磨我地香港人為手段去挑中共機!

等我幫泛民拉票喇:
泛民要快啲發動第二次佔中堵路掟磚縱火暴動,以折磨香港街坊為手段,向各區選民拉票!!

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:30 PM 發表

舉毛噶例子系想話,有極權就會有反抗,你無睇當時有很多人支持佢,又分地又講民主。只系當時民智未開,被老毛玩老襯。但香港系相對民主嘅社會,如果本土派上台后玩極權,一樣可以推佢地落來。
咁你拉支持時講明係支持共產

引用:
原帖由 Psyco 於 2016-9-2 12:36 PM 發表

好呀講過去直選,上年區議會選舉,已經近8成選票投向建制派,點解釋?

我可以話你知,我一家6票就係因為泛民發動佔中暴動,所以係上年區選轉投建制派!

以前由細到大聽老一輩講1967年左派暴動折磨香港人去逼迫港英 ...
師兄,同路

我屋企以前都係投比泛民

但係發覺泛民愈來愈為反而反

所以2012開始已改投建制

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:05 PM 發表

但失控都要睇原因噶,人大多次系普選問題上走數,拖字決,831一落閘,你覺得民主派有機會出閘?連條門檻邊都摸唔到,然後建制人士千秋萬世做特首,傻嘅都知黎個系唔公平嘅普選方案,造成民怨。有民怨就一味抹黑打 ...
講真,如果肯袋住先,出年你就可以踢走梁振英啦

完全沒有同感!
不如咁樣指引,要負責結帳的,投建制新民等等,反之,不用負責結帳的,投泛民和暴力黨!但請你先想清楚,你真的不用負責結帳嗎?今天可能不用結帳,那麼將來呢?!

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 12:18 PM 發表

我地鬥爭GA矛頭唔系人民,系個極權政府,就算動蕩亦系個政權動蕩。照你咁講,毛澤東都應該要守法唔好反抗政府啦,當時系民國黃金十年,經濟不斷進步,毛都要企出來抗爭。奴隸社會都好穩定過幾百年,咁系唔系要一 ...
1925年,辛亥革命後十四年,國民革命軍開始北伐,其目的是討伐各系軍閥。你話當時經濟不斷進步,係黃金十年,與史實有出入噃。毛要出來抗爭,係因蔣光頭要剿共。唔好用歷史去誤導人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]