• 瀏覽: 5,448
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 08:19 AM 發表

只系希望議會抗爭力量最大化,團結,才能對抗一切壓迫。
無病呻吟,被逼害夢想,樓主精神分裂,快叫白車送入急症室,睇街症排期長久,加深病情。

民調不能盡信。除非你支持個候選人支持率2%或以下,否則都應該支持番你自己想要個候選人

又係熱狗粉開既po,熱狗根本就係爛仔,黃洋達自己喺fb都認。

投邊個都好,切勿投俾黑社會,熱普城一個不投!

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 10:05 AM 發表

每屆直選,非建制總票數都多過你地班奴才票,你地有乜嘢資格代表香港人。如果無中聯辦配票同各種賄選,建制派每屆都會輸到貼地。
但係反對派同建制派票數既比例愈來愈接近

證明愈來愈多人支持建制

引用:
原帖由 我愛小藍 於 2016-9-2 10:44 AM 發表

但係反對派同建制派票數既比例愈來愈接近

證明愈來愈多人支持建制
咁就係因為見識過過份自由GA可怕 先會決心支持限制GA出現

就好似大家驚左恐襲

市民願意放棄一D自由 換取安全一樣
引用:
失序的世界,自然會有人開始集結起來,渴望秩序重新降臨,但這就是獨裁的開始。當多數人們對於無法無天的秩序,開始感到失望、害怕,一切都可能失去。因此,人們寧可選擇獨裁者出現,維持秩序,懲罰這些失序亂衝的自由人,藉以獲得生存。

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 11:06 AM 發表

關自由撚事,系唔想個社會富者越富,貧者越貧。一個專權獨裁嘅政府就只會貧富差距越來越大,大陸就係榜樣。
WELL? 貧富差距其實唔係好關專權獨裁GA

而係經濟主義GA問題

你知唔知越行資本主義貧富差距係越恐怖架啦

以美國為例 1%人口財富佔全美國一半

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 11:18 AM 發表

大陸基尼係數全世界前列。
中國基尼係數為0.473,排在第27位;美國為0.45,排在第41位。

美國貧富差距與中國一樣的大。香港0.537,排在第12位

資本主義

含笑投建制派!

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 11:44 AM 發表

你又唔睇下美國貧窮大多系黑人以及其他族群,佢地白人唔使同大陸人同香港人一樣工作50個小時都生活維艱,尤其系大陸工廠,每日工作10個小時,一個月休息兩日,完全系靠血汗撐起經濟,香港亦好唔到系邊。咁支持建 ...
呢個係一個經濟GA問題

點解香港大陸吸引到人投資

其中人力資源係一個吸引之處

但個吸引之處唔係香港人/大陸人好高質 所以吸引

而係CHEAP!!!!!!!!!! 好撚CHEAP!!!!!!!!!

即係係中國/香港洗一百萬 果個生產力要比歐美要多先有吸引力外資

咁當香港行左標準工時後 影響到個人生產力

香港人力資源就好可能再吸引唔到外資

到時會產生 資金移走以至失業

引用:
原帖由 oven1010 於 2016-9-2 11:53 AM 發表

仲有韓國同朝鮮嘅對比就睇得出啦。你可以話韓國嘅今日系美國嘅功勞,但你地無法否認民主比韓國帶來噶進步。
民主係有可能帶黎進止步

但失控的民主只會帶黎毀滅性傷害

請參照台灣

一日到黑含淚,點解一定要抗爭?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]