• 瀏覽: 62,814
  • 回覆: 965
  • 追帖: 7
睇文筆、寫作手法十成係毒果記得者自己作嘅

引用:
原帖由 hkykh 於 2016-8-28 04:02 PM 發表

睇你講既野,已經知道你腦裡面淨係得政治而冇其他,真係戥你辛苦

係支持同反對任何野之前,用下個腦去係各方面分析下利害關係先啦,你估一路一帶真係為左做生意同人民幣離岸結算咁簡單咩,裡面仲有好多重 ...
我有小小心機, 我來補充(小朋友真係你吾教佢就吾會明)

直接財富收益:

1)商貿(貨物買賣, 包括所有衣食住行、原材料嘅貨品)
2)供應商(去別國投資提供服務性或產品性生產)
3)金融(離岸結算、保險類型產品)

市民生活質素提升:

1)貨物交流可以於市面上提供更多選擇(例如食到以前冇食過嘅蔬果)
2)文化交流令當地市民更具國際視野
3)學術交流提升各類型嘅生活質素(例如可以學習瑞士嘅醫學美容, 女生受惠。學習杜拜嘅建築工程, 令香港建築有實用性之餘亦增添藝術、美感)
4)旅遊業之發展, 提供左足夠資源(高鐵網絡)方便背包黨去遊歷(外國好興D學生一讀完書就一個/幾個一齊去遊歷世界一至兩年。香港年輕人吾想再做井底, 應該好好學吓呢樣野)

以上好處, 除左離岸結算係中國壟斷生意之外, 全部一帶一路成員國都能夠受惠

引用:
原帖由 fortune128 於 2016-8-28 04:36 PM 發表

我用簡, 繁體字都幫唔到你la, 你明左香港需要d咩先la, 夢燃! 大陸係一帶一路冇同香港定到位, 689冇具體話到比市民知香港除金融業外, 仲會有咩產業得益, d夢燃就急急唱好, 好似發lun左wor..顧惦自己先la, 發夢唔會 ...
你呢d人真係...懶到...
習慣飯來張口?
有機會自己唔爭取,話人地唔比利益?

引用:
原帖由 fortune128 於 2016-8-28 04:36 PM 發表

我用簡, 繁體字都幫唔到你la, 你明左香港需要d咩先la, 夢燃! 大陸係一帶一路冇同香港定到位, 689冇具體話到比市民知香港除金融業外, 仲會有咩產業得益, d夢燃就急急唱好, 好似發lun左wor..顧惦自己先la, 發夢唔會 ...
現今香港嘅80s,90s, 00s,最需要經歷同國際視野

引用:
原帖由 abol6 於 2016-8-28 04:28 PM 發表

大家不用再爭拗,時間就係最好嘅答案同照妖鏡,我相信香港人眼睛係雪亮嘅,邊D當選議員係人係鬼將來自有分曉!
WELL 乜而家一定要咁盲目 以感覺去選一個人出黎咩?

so far我冇一國既定人選話一定要選邊個

完全以客觀數據, 理據去決定

民主是需要人民有足夠能力去判定對錯

以迴避方式黎思考 只會受人控制變成選票機器

如果選民能力不足 民主政制根本係毒藥
引用:
大家討論民主的時候往往有一個誤區,那就是認為民主是一個終點,是一個解決方案。但其實民主只是一個手段(a means to an end),是一個工具。而如何保障民主這個工具能夠幫助我們達到目的,關鍵就在於製度建設。

所以如果你拋開制度建設單純談民主,那麼從最純粹的「民主」的定義上來說的話,那確實需要民眾具備一定的知識水平和理性,或者說是素質,才能讓他們有效地通過民主促進他們的生活。否則,社會將很容易陷入「多數人的暴政」,這就是為什麼前人發明了代議制等各種制度來盡可能防止這種情況的發生。

換句話說,民主是一把雙刃劍,有可能傷到自己,也有可能保護自己。或許身體弱一些的人手握這把寶劍容易傷到自己,而身體強的人則更能將其運用自如。但制度就是一本劍譜,可以讓身體弱的人也可以把劍耍得虎虎生風。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2016-8-28 01:37 PM 發表

SORRY 我誤會左你講大陸入口GA野都係垃圾

意識唔到你講係污染GA問題

不如又講下污染丫

講起污染黎香港 其實係一個極度偽善GA做法

以前做自己做賊 而家洗白左就吊鳩人地做賊

1. 以前香港工業比廣 ...
中學生都知河水唔會倒流既!

乜港商可以在內地任意倒垃圾污染咩,證明妳無返過大陸攪廠。

大陸貪官同奸商建制勾結傷天害理都入港人數?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2016-8-28 04:21 PM 發表

一帶一路叫中國夢? 哦 好啦 你鐘意啦~~~

要响應香港發展多元經濟 但連多元經濟都唔知係乜先至可笑

話要多元經濟 但拒絕國際經濟聯盟

自傷矛盾到呢個地步 之後以笑人地以自HIGH黎自HIGH:smile_30 ...
連hk政府做唔到多元經濟發展, 你會知?  現實中, 你做咩職業呀?  689為香港定到位未呀?  發開口夢返屋企發la..冇着數當發左, 具體野又up唔出..

多元經濟即係做食, 食環保, 做創科等都會令人致富..政府有冇政策呀?  冇都唔緊要, 唔發夢實幹咪得lor...你呢d夢燃邊識呀?

現實之中, 努力工作la, , 唔好發夢, 一帶一路冇你份架, 知冇?  我呢一個來自中產家庭贈你ge!

引用:

小學雞,返學校讀多幾年書先再出黎學人講政治啦,連個字都不停寫錯字,仲敢出黎學人講政治真係唔怕笑大人個口

就淨係金融業可以帶動連鎖受惠既行業就有會計,精算,法律等等....................你唔識我唔怪你,但唔該唔好乜都唔識又不學無術,一味淨係識反先啦

引用:
原帖由 20168 於 2016-8-28 04:45 PM 發表

咁即係你偷人錢OK 但比人偷錢就唔OK?

條河唔倒流 但會唔會流入大海? 會唔會破壞生態?

當然污染就唔只水GA問題啦 空氣呢? 唔選擇性忽略?

公廠有冇污染同點倒垃圾係兩回事

如果有公規就可以阻止公廠污染 環保L一定失哂業

港商係大陸開廠 搵到錢返香港洗 外匯入左黎香港 但連帶責任都唔洗理?

咁台灣電騙集團都冇乜問題丫 台灣人係國外騙完錢匯返台灣洗

又會話唔關台灣事架啦喎

又多一個佔中垃圾學生

引用:
原帖由 20168 於 2016-8-28 04:45 PM 發表

咁城門河同大埔河臭到今時今日, 原因只係英國貪官同港商勾結傷天害理嘅事?

修身、齊家、治國、平天下。你先好好吸收吓香港嘅歷史同資料先啦!

我見過吾中國小工廠無視法律偷偷非法排污,當中包括港商、台商同大陸人。

中學生教人點投票,寫個‘服’字。

引用:
原帖由 realfo 於 2016-8-28 04:40 PM 發表

你呢d人真係...懶到...
習慣飯來張口?
有機會自己唔爭取,話人地唔比利益?
甘我祝你係一帶一路"口號"下搵到食, 現實中揾到食先係王道!

我本人好實際,唔具體ge野我唔會buy..

引用:
原帖由 fortune128 於 2016-8-28 04:46 PM 發表

連hk政府做唔到多元經濟發展, 你會知?  現實中, 你做咩職業呀?  689為香港定到位未呀?  發開口夢返屋企發la..冇着數當發左, 具體野又up唔出..

多元經濟即係做食, 食環保, 做創科等都會令人致富..政府有冇政 ...
政府做唔做到同我知唔知有乜關係?

香港冇軍隊我就唔可以知坦克型號?????? 比d邏輯好冇

我做乜職業同今日我係論壇版分享又有乜關係呢? 如果討論當中你唔同意我講法可以搵返資料反駁我喎

乜野叫689為香港定為未????? 你到底有冇睇新聞架 講左無數咁多次 香港將會參與金融及服務出口

而同時 TDC 即係工業及貿易處已經開左大量"一帶一路"工作坊 有好多公司都已經開展緊相關業務計劃

唔講未來 其實香港一直都有同一帶一路講家有交易

單單講中亞地區 我冇記錯2015年貿易額係5億 一個唔大唔小GA數字

但當一帶一路協議完成後 貿易數字將會大幅增長

成日話我講唔出....唉 我講完你會聽入耳?

我都講左 如果大家無一D基本共識 我點講都冇用 閣下又唔打算參與 我講黎做乜

多元經濟.....唔係講食, 環保啊大哥

首先要理解香港有乜經濟產業 可開展其他產業鏈先係發展多元經濟GA方式

而家一帶一路根本係一個發展多元產業GA好機會

由原來GA金融中心變成財務服務, 會計服務, 貿易轉口, 應用程式等等去打入新市場

將香港經濟以依賴中國變成整國一帶一各地區各國

哇條水先夠大

唉 如果閣下係黎自一個中產家庭 我只係會對香港教育感到可悲

培養一D無知識, 無國際視野, 無上進心, 但又自以為是GA人

引用:
原帖由 fortune128 於 2016-8-28 05:04 PM 發表

甘我祝你係一帶一路"口號"下搵到食, 現實中揾到食先係王道!

我本人好實際,唔具體ge野我唔會buy..
哦 原來閣下好實際

咁只考慮一點

如果中國正式同香港決裂

你估下香港失業率會去到幾多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]