• 瀏覽: 74,038
  • 回覆: 34
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 神經箭 於 2016-6-6 09:45 AM 發表
不少朋友表示;民主潮流浩浩蕩蕩,連大陸也標榜民主,為何神某屢屢撰文反對呢?

六四燭光晚會,信眾一再聲稱“六四屠城”、何俊仁周日在城市論壇回答詰問時答“木犀地證實有人被殺”(但不回答天安門廣場是否一個 ...
樓主,你反緊既係Democracy,同「民主」完全冇關。

民主既原意應該係民之主,唔係民做主,嘻嘻。

可惜近代中國啲著名學者同思想家抄考同引入咗唔恰當既日式漢語,唉。

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-6-6 12:47 PM 發表
唔好意思,我的閱讀能力太差,睇唔明你噏乜?
睇唔明唔緊要,總之,我既意思係源自希臘既所謂西方 Democracy 唔應該用中文「民主」來翻譯。

我估你講既反民主應該反Democracy(德謨克拉西)。

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-6 08:02 PM 發表
一位最受人民支持的總統最終被人民出賣
最受人民支持 唔代表 全民支持。

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-6-7 09:19 AM 發表
樓主,"民主"未有統一的定義,人言人殊。
可否先說明你反的"民主"是甚麼?
這樣我們才可以網上公開討論。
其實樓主同一眾網友都係討論緊Democracy,唔係討論緊民主。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-6-7 11:04 AM 發表

乜唔係統一左定義既咩。
黃屍既定義先係叫“民主”那嗎。

掉返轉講,
既有未有統一的定義,
你們黃屍爭取的“民主”又是甚麼呢?
一針見血

引用:
原帖由 shi410 於 2016-6-7 12:08 PM 發表

或者反過來想想,到底治國的最終目標是什麼呢?我想信是令人民生活得更好!
治國的手段可以有千萬種,不同的時空有不同的手段!
現時最大的爭議是為什麼一定要跟西方的普世價值呢?
我相信樓主所反的其實都是這個! ...
治國既方法,管理社會既制度,點為之好,太高深啦,我呢啲才疏學淺人士唔參與啦,偶然入來無聊睇下啲未有管治社會經驗既網友或不同陣營既網絡評論員係度天馬行空吹水算啦。

我個人層面只係想請個啲高談民主既人,認真去理解民主兩個字既中文原意再吹會好啲。Democracy is democracy, it is not 民主。

天惟時求民主,乃大降顯休命於成湯,刑殄有夏。

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-6-7 01:19 PM 發表
現在我們可以做什麼 

就是求選個市長 選個市長不會影響。。。。中國分裂吧。。。\\
千里之堤潰於蟻穴,星星之火可以燎原,嘻嘻。

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-6-7 01:41 PM 發表
不要說香港
因為資本主義 自由言論
內地的人都不停諷刺共產黨官員了

習總都說自由言論言論幫助反貪  
誰說自由民主不行了

中國領導想萬世獨裁 但他們知道不自由 就不會有錢\\

很矛盾呢

香港政 ...
天下大事,物極必反,順其自然,無為而治。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-6-7 01:38 PM 發表

古希臘民主之後
西方就展開佐過千年既帝制時期
邊個文明啲??
古希臘既 δημοκρατία 只係上層社會既多元政治,都係強者統治制度,奴隸無得參與。

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-7 01:49 PM 發表
一句講哂「民主等於人多話事」。
你咁講,即係晒馬鬥人多,即係多數人既暴政。

維基中文有以下文字:

Pierre-Joseph Proudhon:「民主只不過是多數人暴政罷了,是所有暴政裏面最可惡的,因為它不是根基於信仰的權威上、不是根基於種族的出身上、也不是根基於天份和財富的價值上。它只不過是根基於一些假冒人民之名躲藏在幕後的人上。」

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-7 02:02 PM 發表
你唔好煩啦!歪理一蘿蘿!又講乜主啊!
我冇合法既言論自由?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-6-7 02:00 PM 發表

咁我都一句講哂[反對人多的話事]
我又講下[唔支持人多的話事,又唔支持人少的話事],嘻嘻。

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-7 02:12 PM 發表
你有你up主耶穌,你好扯埋我講就得。
你提我要扯埋你講,收到啦。

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-6-7 02:09 PM 發表
老老77

當我可以一個人完全話到事  

見到好野女人之類絕對要自己要 想殺的人直接殺 死後領導人自己兒子當

就似肥恩一樣 這是人的慾望 

多人話事 起碼唔可以玩暴政玩得太大 這就是分別
呢個係你既價值觀,其他人一個人話晒事既未必係同一既處事方法。你保證地球村所有人都跟你呢個做法?

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-6-7 02:21 PM 發表

這個我不反對
喜歡她就強姦啊 表白有什么用。操不到就下藥啊。追不到就打斷她的腿啊,
       翻臉了就發LUO照阿。大不了就蹲監獄啊。你連監 ...
強姦人同愛人兩件事來,離晒題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]