• 瀏覽: 13,065
  • 回覆: 11
4年前, 梁先生由不被看好到勝出, 期間經歷不少風風雨雨, 最終成為香港特首.
在他執政這段時間, 反對派發起前所未有的強力破壞行為, 而一些年輕人亦乘時而起, 加入論政, 由於香港過往獨特的歷程, 使到不少人至今仍懷念英治..
亦由於中國過往和現在有部份爭議的行為和政策, 使到不少人對回歸祖國未完全歸心.
古語有云..齊家治國平天下..
觀乎梁先生的家人和家事..大家當會認同確實和"齊家"有一段距離, 而眾所周知他人緣亦不太好.
只是,人無完人, 若他能做好特首工作, 他的家事....放過他吧..
管理一個地區和管理一間機構是否真的好大分別?
在處理佔領事件上, 個人認為他是成功的...
在處理民生問題上, 個人認為他有付出努力...
在處理立法會關係上, 退讓已証明行不通,隨著反對派的反對力度上升, 事事為反對而反對,而加大力度制衡,打擊反對派, 期望可以令政策得以推行,個人認為 是正確的做法 .
退休保障, 居住問題非香港獨有, 要解決, 談何容易..
個人相信, 來年他將競逐並會得到連任.
======================================
此外, 國家富強是中國人的祈昐, 無論國內或香港..
希望大家能理智地, 實事求是, 好讓東方之珠光芒永照...

種瓜得瓜~種豆得豆~天道循環~報應不爽
引用:
原帖由 Fresh3388 於 2016-6-3 01:56 PM 發表
共產風打壓香港,爆發大規模起義都好正常

有實際理據嗎...
香港現在俾咩人攪亂...大家有眼睇架

引用:
原帖由 lwh168 於 2016-6-10 12:53 PM 發表

冰封三尺,非一日之寒。犯民長期延緩、阻礙政府施政,只懂破壞,毫無建設,造成今日的惡果。
我也是這樣看的...
反對黨..反對派全世界都有..
但盡力破壞自己居住的地方..
只有香港這班"所謂民主"派
而原因..只因看國家不順眼...
他們有否想過..香港有更多人看他們不順眼

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-17 08:00 AM 發表

支持CY用盡公帑擦阿爺鞋……
支持CY用誠信作反面教材……
支持CY用人為親……
支持CY分裂社會……

謝回貼..可否列出少少理據呢

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 09:44 AM 發表

用香港市民十億血汗錢買鞋油擦阿爺鞋

陶傑2016年06月13日
梁特催谷「一帶一路」,宣佈撥款十億,設立所謂「一帶一路獎學金」,賞賜「一帶一路」沿線第三世界國家的大學生,來香港「留學」,遭到立法會主席曾鈺 ...
正宗港英餘孽說的..
我估佢都係估..
成效..有待証實..現在就去批評..不是盲反是什麼..
再看吧

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 09:50 AM 發表

六四時大義凜然,
受委後扮作失憶。
踢爆虛偽,絕不手軟
64...當時香港絕大部份人同情..認同學生..包括我
時間是最好的明証..
現在絕大部份人認同當時政府處理方法..包括我..

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 09:51 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=BmPGZ9I4KyA

大話英:我「N屆」都唔會選特首,之後仲話「N」就係代表「No」同「Never」,即係永遠都唔會選咁解。

踢爆虛偽,絕不手軟
我40年前都原本打算唔結婚唔生仔..
一條冷自由自在..
結果27年前結婚..個仔26碎

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 09:54 AM 發表

10 Dec 2012主要報章頭條

《東方日報》A1版:
「記憶中無話過無僭建」 認疏忽拒答下台提問 議員圍插CY 三度致歉 (另有小題「無法釋疑」)
《東方日報》A2版:
建制都唔收貨 泛民準備連出三招 反梁浪接浪 ...
人無完人..
僭建同改建或許有少少唔同..
車房改做儲物室..花園搭個瓜棚..部份範圍更改用途..為之改建..
地底掘多2000呎..明顯僣建..仲要推個老婆出嚟負責..明顯失德無品..我屋企個露台..個仔出世之後都加左4幅鐵欄同鋁窗....為了安全和擋風雨..
我成日刀紅公仔過馬路..
開頭已說明..我不會說他所做全對..
但..蛋內去挑骨頭..
照你標準..所有高官和曾懷疑有利益衝突議員都要下台..

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 10:31 AM 發表

梁振英不斷講大話隱瞞僭建、強推洗腦國民教育、賣港推行新界東北發展,又委任被選民唾棄的劉江華做副局長,2015年7月接替曾德成出任民政事務局局長,推吳克儉硬銷一帶一路擦鞋獎基金,不斷分裂及破壞香港核心價 ...
你有你思想自由...
是否合理..還是偏激..
大家有眼看

引用:
原帖由 a94922905 於 2016-7-18 10:41 AM 發表

689見到一定比個官你做!
多謝你先...63碎..有德無能..
只願香港少D人攪破壞..可以安度餘生..

貪污..世界性..有人的地方就有..
所有國家和地區現有法規都不是最完善..或許一千年後會根絕..我古
而..硬把正當商業行為指成不當..明知而不斷紏纏..是為無恥

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-7-24 09:17 AM 發表

香港1950__1970這20年貪污程度令人乍舌

應係1980年之前..
我大佬7幾年個車牌..3舊水
有水放水..
冇水散水..
我唔係刻意想提..
聞說戴卓爾個仔..馬克..當年有收軍火買賣回佣..是否合法..冇研究..

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]