• 瀏覽: 19,989
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2

以前叫 "簽名支持乜乜乜" O既活動,
而家叫 "公投".

引用:
原帖由 與民為敵 於 2016-4-22 10:03 AM 發表

只識普通話 VS 只識英文

兩個係香港, 一齊搵工, 你估邊個會容易搵到工?  & 邊個人工會高D?
諗起痴瘋望住鬼佬R黑金,D英文講到一舊舊真好笑。

引用:
原帖由 6@yah 於 2016-4-22 10:24 AM 發表
呢間野
10幾年前已經被大陸佬控制
一年級學生人人要必讀簡體字

CHING 說得很對,
香港人人學英文字的由來一樣.

引用:
原帖由 6@yah 於 2016-4-22 10:31 AM 發表

中國人, 英國人, 無得比較
中國佬要取代英國人以前的角色, 無可能
無人尊重中國佬
是鳩旦啦...
你話點咪點囉...
唔同喇... 唔同喇... OK?
你嬴晒.

引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-4-21 09:47 PM 發表

好可惜,成班藍絲五毛係唔會聽依啲理性理據。他們只會為反而反,為支持而支持。

如果要求他們日文合格先可以升學,睇下佢哋會唔會係反對? 連DSE(中學)日文都唔合格學咩人上嚟香討?
如果香港將來與日本有更緊密聯系,唔識日文搵唔到食0既話,我相信即使讀書時學唔好,出到黎社會都會繼續學習,所以我唔會反對,但前提係,你要有呢個理據先lor

引用:
原帖由 6@yah 於 2016-4-22 10:33 AM 發表
中華人民共和國九成國民貪居港權

仲有乜好講
唔係, 係十成嘛... 你一定係數漏左...
SO,
關學普通話乜 7 野事呢?
多人想要居港權,
你就以為多人識講廣東話嗎?

引用:
原帖由 6@yah 於 2016-4-22 10:36 AM 發表

97後 中國佬想自己取代英國人的角色, 無可能, 皇港用英國法, 好難派一個大陸人做港督, 派一個牛津大陸海龜都無可能做到港督
中華人民共和國九成國民貪居港權

仲有乜好講
CHING 真享往當英奴的日子,
很懷念前主人的狗餅味道,
換了主人, 心情難免低落...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]