• 瀏覽: 19,895
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
樓上各位不要緊張,小朋友未出世,就當然唔知"普通話"的重要性

可必緊張呢,反正大公司大家依家請人,請內地大學生定香港大學生,大家心裡有數

班小學雞唔緊張,我地何必為佢地緊張呢?

引用:
原帖由 oldlaiming131 於 2016-4-21 07:38 AM 發表
成班都白痴 而家搵工普通話幾重要 自掘墳墓

睇你做咩工囉。
做馬夫、執便便、賣假藥咪需要國語。

好事,表明浸大生不說普通話

老闆請人時一見即飛

good!

引用:
原帖由 愛在回憶中抓你 於 2016-4-21 10:00 AM 發表

睇你做咩工囉。
做馬夫、執便便、賣假藥咪需要國語。

台灣樂壇也失去香港市場, 悲呀.
無人聽國語歌啦.

不如公投全部唔使考試,個個first hon啦~

浸大有幾多人
1500人既投票就可以稱得上公投??
重要大大聲話公投門檻
唔好引我笑

引用:
原帖由 guydan 於 2016-4-21 10:08 AM 發表
浸大有幾多人
1500人既投票就可以稱得上公投??
重要大大聲話公投門檻
唔好引我笑
根本去支持呢d“投票”的不足總人數13%, 更何況呢d不足13%的內部都鬧分裂。

好事,請人時又可以考慮少一班

你地要本土, 撤埋英文吧喇, 外語黎架

撤埋英文要求,係人都讚成!

引用:
原帖由 porsche928 於 2016-4-21 09:38 AM 發表
投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公投所需的門檻,

this is so what "公投"
我公司公投左唔請浸大16後畢業生。 投票率達100%

引用:
原帖由 kcsam 於 2016-4-21 07:15 AM 發表
【on.cc東網專訊】                            浸會大學設有普通話能力畢業要求,本科生需達到水平才可畢業。有學生早前提出就取消普通話畢業要求發起公投,公投今日(20日)結束,投票人數為1544人,投票率達12.17%,超過公 ...
取消英文公投。會有99%通過
投票率重高

唔洗比錢/考試/上堂
100%通過

支持浸大山神,支持你哋…
將全部畢業要求取消哂佢

咁樣投一投就可以廢除乜廢除物。 不如公投廢除大學考試, 公投只需吃喝玩樂溝女玩波波就可以畢業。 咁未仲實際。  連應該投D乜先最著數都唔識。 真係話你低B驚你嬲。

又話要承傳中華正統!?原來是選擇性。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]