• 瀏覽: 2,070
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Woo~ 於 2016-4-6 12:49 AM 發表

好多人用二,三十年前既水平睇而家既大陸,一直只會認為人地低級過自己,當人地努力追上黎,人地窮嗰陣
就話人地無錢,而家人地有少少錢,就話人地無文化,過多十年左右,唔知仲可話d 咩。
固步自封,不進則 ...
你認為評審都是你所講的那些人?他們在業界有相當地位,有些更係大陸演員,其他的和大陸方合作也極多(現在香港那個有名導演和大陸沒合作)。他們比大部分香港(可能包括閣下和愛港力等人)更認識大陸。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2016-4-6 01:06 AM 發表

你認為評審都是你所講的那些人?他們在業界有相當地位,有些更係大陸演員,其他的和大陸方合作也極多(現在香港那個有名導演和大陸沒合作)。他們比大部分香港(可能包括閣下和愛港力等人)更認識大陸。
你覺得我係講緊十年?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2016-4-6 01:06 AM 發表

你沒聽爾東升講咩,有d評審連套片都末睇過就投票,仲有,沒公開評審名單(係咩人投既都唔知),小圈子之中既小圈子

引用:
原帖由 Keydunker 於 5/4/2016 22:13 發表
十年劇情呢世都無中生有
推國安法請黑手殺議員-  似陳水偏式劇情
(係人都知基本法有廿三條,立法係香港憲制責任)
用國語代粵話,簡體字代繁體字
(最好少廣東地區都仲用緊,但香港覺得自己廣東話會消失)
廿三條立 ...
周街去問人,有無學過普通話,應該好多人都有學,但會好爛,睇唔少 sales 都知。
而且,回歸已 18 年,10年,其實無乜可能改變到啲乜。

只係泛民蘋果屈政府,谷晒弱智市民啲被迫害妄想証出嚟...

母語咁易改咩?土生土長嘅香港人,有無機會可以講嘢同"諗嘢"都用普通話?

引用:
原帖由 Keydunker 於 2016-4-5 10:13 PM 發表
十年劇情呢世都無中生有
推國安法請黑手殺議員-  似陳水偏式劇情
(係人都知基本法有廿三條,立法係香港憲制責任)
用國語代粵話,簡體字代繁體字
(最好少廣東地區都仲用緊,但香港覺得自己廣東話會消失)
廿三條立 ...
紅過紅衛兵

一班弱智人士走去玩政治,真係做出世界天大嘅笑話.

D評委用自己嘅權力去証明自己係弱智.....
真係笑死人.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]