• 瀏覽: 2,069
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
十年劇情呢世都無中生有
推國安法請黑手殺議員-  似陳水偏式劇情
(係人都知基本法有廿三條,立法係香港憲制責任)
用國語代粵話,簡體字代繁體字
(最好少廣東地區都仲用緊,但香港覺得自己廣東話會消失)
廿三條立左無自由講港獨,要自焚
(澳門咪立左廿三條囉,你唔犯法點拉你)
個子女咩少年紅衛兵批爸爸賣本地蛋
(中國而家都唔會發生既情節,你要自己批鬥自己阻唔到你)

而家香港既黃絲已經入侵左音樂(商台),教育(教協),電影(金像獎),傳媒(香港電台,記協,蘋果,明報),旅遊(本土公民),文化(學苑)
其實佢地越來越似文革時,不斷批鬥中國有關既人事,宣揚佢地既反共獨立信息。

其實十年祇是反映香港人唔想香港會出現的局面. 如果片中任何一個故事出現在現實,祗會加深中港予盾,亦引伸其他故事都可以之後實現

其實十年祇是反映香港人唔想香港會出現的局面. 如果片中任何一個故事出現在現實,祗會加深中港予盾,亦引伸其他故事都可以之後實現

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2016-4-5 10:31 PM 發表
十年本身就制做恐慌,加劇中港矛盾

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2016-4-5 10:31 PM 發表

“如果”你唔買保險,“第日”出事點算

你仲唔拎哂成份糧去買保險?

引用:
原帖由 Keydunker 於 2016-4-5 10:33 PM 發表

十年本身就制做恐慌,加劇中港矛盾

邊有咁易,我睇完只覺得佢大香港主意

引用:
原帖由 Keydunker 於 2016-4-5 10:13 PM 發表
十年劇情呢世都無中生有
推國安法請黑手殺議員
橋唔怕舊,
三十多年前已經有傳聞,
中共會暗殺某知名親英抗中亂港媚美的大狀.
結果,今日依然健在.

咪同當年回歸,話解放軍會入城,充公財產一様,白痴才信佢…小心D啊,解放軍係食人族,會食人肉架…

香港就係充滿文革氣味
製造美好既議題,包裝背後政治目的,

文革主題係破舊立新, 好好聽, ,帶俾學生希望, 一步達成目標, 不惜用激進手法, 又用同輩壓力.問誰未發聲

政治害人,影響一代人的一生.

引用:

隨時變成自我預言實現

好明顯香港有班人不斷推演恐共意識,中國好多地方都用緊唔同方言,四川有四川話,福建有福建話上海有上海話,最近既廣洲都用緊廣東話,中共有沒禁過先,就算係廣洲,好多地方都可以用繁體字,根本中共沒打算用語言去禁制你,佢地亦知道禁唔到,依家班中共領導層唔係傻架,咩做得咩唔做得,佢地好清楚,係,有d媒體,例如電視,電影,報紙,係會禁你,但互聯網太普及,佢地都知道

其實中共既baseline好簡單,只要你唔搞到佢個政權,佢話知你點罵佢都沒所謂,最少中共改革開放,大力發展經濟,改善人民生活,已經行對方向

引用:
原帖由 Keydunker 於 2016-4-5 10:13 PM 發表
十年劇情呢世都無中生有
推國安法請黑手殺議員-  似陳水偏式劇情
(係人都知基本法有廿三條,立法係香港憲制責任)
用國語代粵話,簡體字代繁體字
(最好少廣東地區都仲用緊,但香港覺得自己廣東話會消失)
廿三條立 ...
根本有一班有心人仕或外國勢力老早在香港散播恐共,仇共種子,依家呢d種子開始發芽,扎根

星星之火可以燎原

引用:
原帖由 大頭妹仔 於 2016-4-6 12:37 AM 發表
好明顯香港有班人不斷推演恐共意識,中國好多地方都用緊唔同方言,四川有四川話,福建有福建話上海有上海話,最近既廣洲都用緊廣東話,中共有沒禁過先,就算係廣洲,好多地方都可以用繁體字,根本中共沒打算用語言去 ...
好多人用二,三十年前既水平睇而家既大陸,一直只會認為人地低級過自己,當人地努力追上黎,人地窮嗰陣
就話人地無錢,而家人地有少少錢,就話人地無文化,過多十年左右,唔知仲可話d 咩。
固步自封,不進則退
係香港人將自己推去自己最壞既結局

如果我係中聯辦,我肯定說十年得獎是藝術原因而不是政治原因。
要得到最佳電影要得到資深演員,導演及幕後人員和不同演藝人協會投票支持。
如果說十年得獎是政治原因,那是否代表有很多在演藝圈有相當地位的人和協會反對中國?那中聯辦做了甚麼工作?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]