• 瀏覽: 1,129
  • 回覆: 26
中共下令不許在內地媒體提及《十年》,極力將港獨的討論打造成一個不能討論的禁忌。

可是,這真的有用嗎﹖

不少年青人的心已經變得無比堅決,中共每一次的打壓都會令更多人選擇背叛,今次《十年》遍地開花,就算中共要在內地消音,終會有來港的內地人接觸到這套電影;這次打壓,《十年》反而受到台灣甚至國際的關注;中共不斷動員打壓新興的港獨勢力,對自由的不尊重終會觸發更多的憤怒.....對自由的渴求與抑制已久的憤怒是打壓不了的。

在雨傘運動前後,很多人都說對香港感到絕望,但《十年》與不少新興而自發的民間活動都讓人開始覺得香港其實有很多人還未放棄香港的未來。有看懂《十年》的《冬蟬》嗎﹖絕望是會蔓延的,到你認為放棄是錯誤的決定時,你的絕望可能已經傳染到你以前的戰友。與其給自己放棄的理由,不如給自己與其他人一起堅持的動力。只要堅持,就有打開缺口的可能。

比如"中共大陸亂起上黎香港點算"呢個問題,
討論係有實質需要, 同時亦都可以好開放,
例如是否堅持效忠中央政府,
假設與香港接壤GE廣東落入地方軍閥控制,
香港是否/應該點樣與佢地妥協,
台灣到時又或者有所行動,
"中共國"與"中民國"之間又點樣揀?
而自立門戶所謂"港獨"亦只係當中一個選項而已.

反而而家見到有人話單係講中共危機,
傾呢種問題都已經係"港獨"要殺,
其實正正顯示出局面已經好緊張.

算罷啦
連爾東陞都認為「十年」唔應該得「最佳影片」

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:20 AM 發表

...
係囉。
咁點算呢可?
趁機獨立呀。
挑。
深圳共和國即時攪掂香港啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-4-5 11:26 AM 發表
係囉。
咁點算呢可?
趁機獨立呀。
挑。
深圳共和國即時攪掂香港啦。
所以話中共而家只識講打講殺而已...

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:20 發表
討論係有實質需要
咁點解又唔討論「如果香港明日陸沉點算」?

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:28 發表
所以話中共而家只識講打講殺而已...
係你話
唔等於有大部分人認同

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:20 AM 發表
討論係有實質需要, 同時亦都可以好開放,
例如是否堅持效忠中央政府,
假設與香港接壤GE廣東落入地方軍閥控制,
香港是否/應該點樣與佢地妥協,
台灣到時又或者有所行動,
...
大陸經濟好過香港.而香港搵唔到錢時係有實質需要討論
錢從何來.打劫大陸.???女去大陸做雞.男做奴隸???
上大陸賣白粉????

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2016-4-5 11:29 AM 發表
咁點解又唔討論「如果香港明日陸沉點算」?
討唔討論係個人自由,
但現時係中共想殺哂想討論GE人...

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2016-4-5 11:30 AM 發表
大陸經濟好過香港.而香港搵唔到錢時係有實質需要討論
錢從何來.打劫大陸.???女去大陸做雞.男做奴隸???
上大陸賣白粉????
所以689而家就搏命想扔哂香港D錢落鹹水海,
例如高鐵, 幾千億三跑等
製造"大陸經濟好過香港"結果.

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:30 AM 發表

討唔討論係個人自由,
連中共想殺哂想討論GE人
何處看出????

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-5 11:30 AM 發表

討唔討論係個人自由,
9up左三十幾年結束一黨專政既果d人未死播。
港毒撚個個建在播。
說好了的喑殺李xx尚未執行播

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2016-4-5 11:32 AM 發表
何處看出????
呢帖度有人講...

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25677054&extra=page=1&page=8

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2016-4-5 11:32 AM 發表
何處看出????
唉,呢d人...都唔知係d乜撚野思維

引用:
原帖由 HexOrridge 於 2016-4-5 11:36 AM 發表

唉,呢d人...都唔知係d乜撚野思維
正正就係你透露出黎囉...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]