• 瀏覽: 1,719
  • 回覆: 28
放假,有時間出帖,不喜歡的請勿插,謝謝

新界東補選,名為"本土民主前線"的政黨,得到6萬多票,外界輿論一致提及"竟然有6萬多選民支持掟磚...."

大哥,人地本土的口號系"「光復香港,時代革命」",雖然有提及反水客和「自治」、「自決前途」、「自給自主」等字眼,不過就絕對無提掟磚,候選人梁天琦無提過自己有去掟磚,亦無叫自己掟磚哥,or當選即刻在立法會掟磚等,選民支持的是本土概念,根本同掟磚無任何關系.

如果你在生活在大埔,北區,沙田等地區,你就知道自由行同水客有幾擾民,得6萬多選票支持,其實系俾掟磚行為影響左,好多街坊經過本土助選團,都直行直過,宣傳單都無伶,你就知道根本北區人唔支持暴力,所以唔好騎劫選民意思,等于你投俾民主派,唔等于你覺得何俊仁靚仔,選民支持系黨派的理念.....

至于公民黨楊岳橋當選,系咪代表北區支持公民黨理念,政綱......我唔肯定,不過果排泛民打的不是政綱牌,而系不停用泛民各派的big boss的錄音,向選民廣播......意思大約系呢席位本來就屬于泛民一面的(原本系湯家驊的),如果今次補選失利,席位俾左建制派,就唔夠票制衡政府......

真系不停廣播,唔系耳聾的都聽到

香港就系如此,先把國家同政府,特首妖魔化,然后候選人就系幫忙選民收妖,同妖魔對抗..........

雞同雞蛋,究竟有"收妖魔"的議員先,定有需要有議員去"對抗妖魔"的選民先,天曉得

投票係市民責任 而選民自願投票俾代議士 其實需要為其結果負責 而社會和經濟的走向正是其結果的反映 假如暴力本土將來選入議會阻礙了社會和經濟的正常發展 請選民接受結果 別輸打贏要 凡事賴商人與政府

想問果六萬人,佢地投掟磚,即係支持掟磚,如果黃人發起一齊去掟磚,佢地又去唔去呢?唔去,又點解支持呢?

無可否認
梁天琦參與旺角魚旦暴亂
有分掟磚
任何人投票俾佢就係支持呢類暴力行為

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2016-4-4 06:02 PM 發表 無可否認梁天琦參與旺角魚旦暴亂有分掟磚任何人投票俾佢就係支持呢類暴力行為
否認者
只係口裏說不要,身體卻很誠實
即係口就講點樣都好暴力就錯, 心諗“掟撚死共產黨就啱”

6萬多選票係支持黃台仰的

引用:
原帖由 Byzantine 於 2016-4-4 04:21 PM 發表
投票係市民責任 而選民自願投票俾代議士 其實需要為其結果負責 而社會和經濟的走向正是其結果的反映 假如暴力本土將來選入議會阻礙了社會和經濟的正常發展 請選民接受結果 別輸打贏要 ...
在比例代表制選舉制度下,"本土"未來爭一席位真系不難,不過我唔信有人敢在立法會掟磚,班暴徒只系識得用壓力和灰色地帶向香港警方挑戰 (蒙面,一被補就扮死搏同情...)

而香港以後衰過大陸就系肯定的事實

而家香港某些人死執住中國系一黨專政,點唔好點唔好,根本選擇性失明,當見唔到國內好多市民有車有樓,假日穿市過省去玩,有D仔女在國外讀書,返中國又可以在國際企業打工..........

老百姓唔系為生活,為乜Q?

引用:
原帖由 kcmc 於 2016-4-4 04:58 PM 發表
想問果六萬人,佢地投掟磚,即係支持掟磚,如果黃人發起一齊去掟磚,佢地又去唔去呢?唔去,又點解支持呢?
唔好話6萬,有6千人暴亂,香港都死得,

你在北區就知道,本土D街站,基本市民掂行掂過,無人so佢地.....

不過,選民唔buy暴力,而佢地大打本土呢個概念,又真系在北區好有市場

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2016-4-4 06:02 PM 發表
無可否認
梁天琦參與旺角魚旦暴亂
有分掟磚
任何人投票俾佢就係支持呢類暴力行為
北區好多阿毛,阿伯不知道梁天琦系乜水,根本梁天琦知名度好底,就算楊岳橋,周浩鼎都一樣.....選民只分政黨

me too

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2016-4-4 07:35 PM 發表
6萬多選票係支持黃台仰的
下次黃台仰自己去選

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2016-4-4 08:52 PM 發表

下次黃台仰自己去選
佢好多fans, 但台仰話左今年唔選

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-4-4 07:15 PM 發表

否認者
只係口裏說不要,身體卻很誠實
即係口就講點樣都好暴力就錯, 心諗“掟撚死共產黨就啱”

以後選舉,選民俾票工黨,唔等于支持假難民...如果一定拉埋來講,等于騎劫民意,假定選民支持工黨=支持假難民,香港真系死得,支持李卓人何秀蘭果幾十萬票就當香港人歡迎假難民留港

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2016-4-4 08:48 PM 發表

你在北區就知道,本土D街站,基本市民掂行掂過,無人so佢地.....

不過,選民唔buy暴力,而佢地大打本土呢個概念,又真系在北區好有市場
打本土理念係好主張, 如果台仰肯用對付水貨客咁對付假難民, 全港會有更大市場

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2016-4-4 08:55 PM 發表

佢好多fans, 但台仰話左今年唔選
本土D fans系之前反水客等運動吸返來的,在新界東選區,如果正正經經支持本土化,政黨必定得高票,因為大埔,北區,沙田一直系自由行同水客的重災區

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2016-4-4 08:48 PM 發表

我凈係想知果六萬人掟唔掟…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]