• 瀏覽: 7,182
  • 回覆: 139
引用:
原帖由 qqk001 於 2016-2-20 10:48 AM 發表
雙普選

快哋移民去台灣啦。台灣最好的時代是兩蔣獨裁時代。而家雙普選出來的議員只懂得打架,仲驚哋選民唔知,打架時要在自己的衣服上寫上自己大名。

而台灣人的普選總統更加係全世界笑話:李登輝總統猛話自己是日本人,仲出書話釣魚臺島是日本的,阿扁總統貪污坐監,英九總統而家民望得9%慘過振英,以至於立委選舉冇人搵佢站台。
小英總統?我唔敢奢望。

而家台灣議員和從鄉鎮到中央行政首長,全面選舉產生。

結果是當選者大開福利之門,政府借錢大搞收益低的投資,政府財政快到破產邊緣,許多縣市發不出公務員工資。而人民生活又得唔到改善。最明顯的例子是英九政府推出的大學生最低工資是22000台幣,合港幣5500元。

所以台灣是普選制度下的壞例子。許多台灣人寧願長期生活在獨裁中國大陸,也不願返民主台灣。

7月11日,台灣公務員普考開考。圖片來源:台灣《聯合報》
  比起減薪,發不出工資更令人無奈。負債高達648億新台幣的台灣苗栗縣,今年7月就連公務員工資都發不出來。縣長徐耀昌證實,7月份縣府員工薪資及退休金缺口達8億台幣。

發薪遙遙無期,縣府員工怨嘆家裏米缸快見底了。有縣府員工到市場買菜,攤販還同情地主動給予優惠。

據臺媒報道,由於財政危機,雲林縣到了10月也發不出薪水,至於台灣其他部分縣市也是岌岌可危。

此外,台北的公務員也不好過,柯文哲上任後,市府接連爆發員工出走潮,而早在3月份時,台北工務局公園處3天內就有多達20餘人辭職。一名台北市府公務人員羅列出走原因,包含“莫名其妙的會議越來越多”、“砍加班、通勤費”、“對基層不信任”等,在公務員間引發熱議。

台灣公務員平均多久加薪一次呢?十多年來,台灣經濟雖有成長,薪資卻倒退至16年前水準。台灣公務人員也有5年未加薪。

民進黨執政時期,曾于2001年、2005年分別調高公務員薪資3%,馬英九當局也在2011年幫公務員加薪3%。明年正值“大選”年,軍公教(軍人、公務員、教師)是否加薪再度成為話題。

臺當局“主計長”石素梅曾表示,加薪與否需要通盤考慮,如確定在明年1月1日調薪的話,就會列入2016年當局總預算案,公務員加薪幅度每增加1%,約需增加新台幣70億元。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-20 07:16 PM 發表

任志剛,曾俊華,林鄭月娥,唐英年,田北俊等等都好過689。
曾俊華,林鄭月娥,唐英年,田北俊這幾人並無領袖特質, 至於任志剛如果想有變革大動作, 也會如梁振英所面對的困境.

引用:
原帖由 taidy2 於 2016-2-21 04:01 AM 發表
7月11日,台灣公務員普考開考。圖片來源:台灣《聯合報》
  比起減薪,發不出工資更令人無奈。負債高達648億新台幣的台灣苗栗縣,今年7月就連公務員工資都發不出來。縣長徐耀昌證實,7月份縣府員工薪資及退休金缺 ...
唉,算啦,你列舉無用,黃c會話,香港有民主就可以當飯吃

我要黎志英做特首!
佢大把錢!泛民金主!我要佢做全香港的金主!佢做特首 陳四萬、李卓人、梁家𠎀、長毛、陳日君主教、何秀蘭等一定冇意見!

引用:
原帖由 abbalau 於 2016-2-21 06:43 AM 發表
我要黎志英做特首!
佢大把錢!泛民金主!我要佢做全香港的金主!佢做特首 陳四萬、李卓人、梁家𠎀、長毛、陳日君主教、何秀蘭等一定冇意見!

他會做先奇

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-20 07:08 PM 發表

高地價係強國係中英聯合聲明強迫英國政府限制香港賣地嘅結果。
高地價係因為香港 4 成土地係郊野公園

引用:
原帖由 Serotonin 於 2016-2-21 07:42 AM 發表

高地價係因為香港 4 成土地係郊野公園

他地唔會理會事實

引用:
原帖由 TWSK73 於 2016-2-20 10:42 PM 發表

鉛水樓幾時起?呢樣點入cy數?
有能力有心嘅人,有咩例子?

係冇例子嫁,你做得唔好就冇得連任that is!鉛水樓冇人瀨你起,但你有責任收科,吓吓瀨以前咁乜都唔洗做。唔通下位又瀨cy乜乜乜咩。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2016-2-20 10:44 PM 發表

你有無去瞭解件事,689的工作系做咩先,鉛水事件究竟系政府問題,把關問題,定工程問題先,究竟香港仲有無機制可言,定一出事就賴在一個人身上,用下個腦,好唔好

多九魚,你講個三種問題咪積係政府嘅問題。你689係亞頭點可能冇責任(點收科?),hktv個牌貪曾發你689咪又停9咗,呢D關你x事,大學選乜人關你x事?責任咪你政府把關不力囉!收貨冇check咩?你段嘢有乜point?講到離哂題!總之有能者居之,唔掂就out,香港人決定!

樓主,要睇乜人出泥選先有得揀嫁。問題係乜人有權被選and乜人有權選。你共產黨一日唔改遊戲規則D泛民一樣會嘈!我揀發哥劉華

引用:
原帖由 qqk001 於 2016-2-20 11:38 AM 發表
這是回歸十九年的制度所做成的,明嗎?

高樓價,全民退休保障、貪污、經濟依賴地產金融等問題,回歸前港英年代就不存在?

哂氣啦,啲仆街要反時佢地就有過萬嘅理由去支持去作反,冇他,反完又咩事都冇你話佢地幾撚過癮呢。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2016-2-21 02:55 AM 發表 區議會已經係真普選....得出咩結果?
雙普選係指立會及行政長官,明嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]