• 瀏覽: 1,772
  • 回覆: 25
參加為食團,目的是美食加温泉酒店,原來順路經過的《葉挺故居》最有意思。

進口平平無奇,但是內裡乾坤大,短短的一個小時遠遠不足,郤引發無限遐想;大中國並不簡單。

三民主義取代了滿清,可是孫中山並無一兵一卒,臨時大總統政令不出總統府。黎元洪的北洋政府只是眾多軍閥之一,軍閥之間爭權逐利,打個沒完沒了。民國歷史,竟無一天安寧。

烽火乾坤俱往已
血光猶覺殷紅
感恩先烈眾英雄
繁華安定在
一黨建奇功

小島回歸新世代
蕭規原意曹從
是非挑弄竟成凶
明珠生血雨
兩制起腥風
(調寄滿江紅)

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 04:59 PM 發表
參加為食團,目的是美食加温泉酒店,原來順路經過的《葉挺故居》最有意思。

進口平平無奇,但是內裡乾坤大,短短的一個小時遠遠不足,郤引發無限遐想;大 ...
箭兄

惠陽,淡水

好多正野玩

哈哈

引用:
原帖由 Thank_777 於 2016-2-19 17:23 發表

箭兄

惠陽,淡水

好多正野玩

哈哈

系啊!得閑參加短線團。平靚正!

無端端做乜寫殘體?

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 08:34 PM 發表

系啊!得閑參加短線團。平靚正!
我上任女友在惠陽做日文翻譯... ...

經常在此區玩...

此區還有好多索女看

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 04:59 PM 發表

進口平平無奇,但是內裡乾坤大,短短的一個小時遠遠不足,郤引發無限遐想;大 ...
咪又係咁。厠所濕到死。啲人折枝影相,有部份好似俾人霸咗。故居本身唔大,但黐埋個山仔同大湖。 仲奇怪,有個危險動物警告牌,唔記得係乜嘢動物? 行行吓有啲驚。

葉挺政治生涯大半生也是被追捕, 坐囚, 與敵人決戰

坐過政治囚, 但卻是後世高度評價

那現在的民主政治狗隻呢??

注定輸了半生, 但卻歷史無名..

被人騙了押注的歷史中塵埃而已..

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-19 20:37 發表
無端端做乜寫殘體?
果的叫做正體,有字典支持既國家語文。

不過電腦裡面既九方寫唔到正體,咪寫繁體囉!

引用:
原帖由 paploo 於 2016-2-19 20:55 發表

咪又係咁。厠所濕到死。啲人折枝影相,有部份好似俾人霸咗。故居本身唔大,但黐埋個山仔同大湖。 仲奇怪,有個危險動物警告牌,唔記得係乜嘢動物? 行行吓有啲驚。
你人衰行路打倒tun,冇計啦!

引用:
原帖由 Thank_777 於 2016-2-19 21:04 發表
葉挺政治生涯大半生也是被追捕, 坐囚, 與敵人決戰

坐過政治囚, 但卻是後世高度評價

那現在的民主政治狗隻呢??

注定輸了半生, 但卻歷史無名..

被人騙了押注的歷史中塵埃而已..
乜信念都得,最重要系利人利己。葉公一生為國家利益奮鬥,雖然坎坷,但始終是值得,也得直的。

泛民明知中國民主一定pk,仲系要爭。就算威得一時,最終咪鬱鬱而終!

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 09:48 PM 發表

果的叫做正體,有字典支持既國家語文。

不過電腦裡面既九方寫唔到正體,咪寫繁體囉!
正體嘅定義係唔同地區有分別。

日本都有簡體漢字,又唔俾人寫咩?

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 09:50 PM 發表

你人衰行路打倒tun,冇計啦!
恐怕係葉老人家睇唔慣啲徒子徒孫行徑,要番出嚟,所以危險啩?

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-19 22:03 發表

正體嘅定義係唔同地區有分別。
亦都系唔同時間既分別。

變幻才是永恆——黃霑精句!

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-2-19 22:12 發表
日本都有簡體漢字,又唔俾人寫咩?

而家全世界都用正體。港澳台睇下撐得幾耐。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]