• 瀏覽: 3,215
  • 回覆: 50
立法會早上復會,繼續辯論施政報告致謝議案。自由黨田北俊在會上大肆抨擊特首梁振英,指自己「人到退休膽更大」,認為因為梁振英一己看法,令官員與泛民議員水火不容,議會出現「特首點火,泛民加油,建制派被擺上枱撲火」的情況,他對此感到不服氣,因此拒絕留在議會湊人數,「睬你都儍」。他最後表示,無想過梁振英這樣不濟,「邊個做特首都和諧過梁振英,香港未來個5年我更加無眼睇。」

田北俊表示,指今屆政府成立後一直意興闌珊,令他變成「開明建制派」。他一向認為只要政策好,不論由誰去推行都會獲支持,但今屆政府並不是這樣,「從來無想到一個人做阿頭有咁大分別」。

對於梁振英在施政報告中不斷強調「一帶一路」,他說,一般人根本不知如何參與,「如果我做茶餐廳,點投資?」他認為,「一帶一路」涉及的全部是大項目大基建,只有大型上市公司可以涉足,一般人要參與,政府應成立一個基金,讓大家去支持,但政府並無這建議。

田北俊講得好啱。

又一個反CY既德之賊。

八面玲瓏既人造凸狗,香港就會好?

假西日日捧上天的戴切野夫人,也不是八面玲瓏。

有些壞東西,必需打倒。

子曰︰「鄉原,德之賊也!」

〔詞句解〕

(一) 鄉原︰「原」,同「願」。鄉原,貌似忠厚而一味諂媚世人的好好先生。

(二) 德之賊︰沒有真性情,是敗壞道德的人。

【譯文】

孔子說︰「在鄉里中八面玲瓏,從不得罪人的好好先生,實在是賊害道德的人呀!

【釋義】

鄉愿沒有真性情,深知是非而不言,情有喜惡而不顯露,為人讚揚是有修養的好好先生,。孔子說,混在「有德者」之中而擾亂人之視聽,使人不能辨別有德者、冇德者,他們是「德之賊」,殘害方正之德於無形。

孟子的弟子萬章,有一次問孟子︰「鄉愿的人是怎樣的?」孟子說︰「曲意逢迎、諂媚世人的好好先生就是了。」萬章又問︰「為甚麼孔子說這些人是德之賊?」孟子說︰「對這種人,想指責他卻舉不出其缺點,想責罵他卻找不到理由,他同流合污,卻給人忠誠老實、處事方正廉潔的形象而受人歡迎,他們自以為是,卻全不合君子之道,故稱之為「德之賊。」(見〈孟子.盡心下〉)

回歸頭十五年,懷柔過河蟹過,反對派陰啲陰啲咁滲透,愈來愈惡。
CY接手後,不知有意無意,街頭政治癒玩愈暴力。
多次暴動後
大家見到
高校生同啲社會垃圾混埋一齊搞事。
法狗亂放生暴徒,搞事有恃無恐。
記者被打,反對黨狗急跳牆要分割。
市民眼中,反對黨變成革命軍。
中共幾大眼中釘,齊齊失光環。

正!

最憎呢條反骨仔...

引用:
原帖由 ZZ_Gundam 於 2016-2-19 03:14 PM 發表
立法會早上復會,繼續辯論施政報告致謝議案。自由黨田北俊在會上大肆抨擊特首梁振英,指自己「人到退休膽更大」,認為因為梁振英一己看法,令官員與泛民議員水火不容,議會出現「特首點火,泛民加油,建制派被擺上枱 ...
做人,做生意,家庭各方面田少都俾梁振英好。

引用:
原帖由 20168 於 2016-2-19 05:09 PM 發表

做人,做生意,家庭各方面田少都俾梁振英好。

引用:
原帖由 ZZ_Gundam 於 2016-2-19 03:14 PM 發表
立法會早上復會,繼續辯論施政報告致謝議案。自由黨田北俊在會上大肆抨擊特首梁振英,指自己「人到退休膽更大」,認為因為梁振英一己看法,令官員與泛民議員水火不容,議會出現「特首點火,泛民加油,建制派被擺上枱 ...
不仁不羲2兄弟
有錢人一定吾like CY
因為CY不利做生意的人

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2016-2-19 04:41 PM 發表
最憎呢條反骨仔...
agree 反骨仔

田少好有見地,689禍港多年,為禍比懵董亂港時期更甚。

引用:
講咗去邊啊?

振英哥唔係擺建制上台,係擺咗  自由黨上台,擺咗田大少上台啫!

田少知道自已揀錯邊,站錯隊,家陣怨CY? 振英哥又冇迫田北俊玩牆頭草游戲,田大少今次死都抵死㗎啦!

成班生意佬,冇原則冇立場,為咗唔想泛民拉布浪費時間,竟然夠膽死話可以接受泛民要求調動議題,真係“錢”最重要,唔好阻住啲生意佬搵錢先係嘛!

好明顯振英哥同泛民鬥爭,以田北俊為首嘅自由黨 。輸時間輸金錢,冇時間陪泛民癲,先話建制俾人擺上台啫!

其實,俾人擺上台嘅,只係田大少啫!

呵呵…

牆頭草就唔好話俾人累啦,田大少你自已揀嘅,怨邊個?

唔好做建制,田大少咪咩事都冇囉。。。呵呵…

建制派雖俾佢擺上枱,起碼有著數。警察被擺上枱先至最慘

牆頭草

田不進轉行地產,更係憎死689啦

梁特首大力打擊地產霸權
所以田大咪唔中意佢
亦都證明民主塔理班無立場
成日搖擺不定

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-19 07:27 PM 發表
田少好有見地,689禍港多年,為禍比懵董亂港時期更甚。
吊你呀 對人吾對事! 咩叫吾服 白痴田係服務市民所有異員必需出值會議! 吾想出值就吾好異員。特首 黨吾係異員服務對像。政治白痴都呃到咁多納稅人 人工 證明香港絶對係弱智社會!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]