• 瀏覽: 3,591
  • 回覆: 75
引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-13 12:17 AM 發表

北韓體制,貪污可能性甚低;

貧富差距甚小。
個人無創業機會。
外國人到北韓不可能謀得任何好處。
國民安於現狀,不會願意鋌而走險,況且嚴刑峻法。

說北韓貪腐,有何理據?難道西方九噏就是證據?
貪腐不會亡國的,和坤也沒有貪倒清朝,

超過八倍朝廷年收入厲害吧,

而不搞工業就亡國了。

你懶你o既事, 我巳舉例, 唔想再同你9up
引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-13 12:44 AM 發表

呢的分析多如牛毛,我連睇都懶,何況要我信。

北韓只有一人獨大,成個國家都系佢既,使乜貪?

至於其他人,邊個敢貪?

你的數據答得到嗎?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2016-2-13 12:20 AM 發表

中共沒有權力的制衡,但國家領導人有權力的制衡,睇下胡耀邦趙紫陽的下台就明。
當一個國家領導人的權力有所制衡,就唔可以叫獨裁,雖然仍係一黨專政。

引用:
原帖由 johndavid1234 於 2016-2-13 00:43 發表
你都傻得幾徹底, 我如果同人講我講o既野係引自神經箭, 所以成立,  一定俾人當神經看待

如果有人改名為英明神武,你最緊要引用佢果的理據,人地咪話你英明神武囉!

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-2-13 12:38 AM 發表

權力制衡與地位不穩是兩回事,

毛之後的主持人威信太低,

倒了也正常。
這不是威信問題,而係毛成功制造出一個權力不受制衡的盲目個人崇拜的年代,一個獨栽的年代。

引用:
原帖由 johndavid1234 於 2016-2-13 00:39 發表
求其都舉到張成澤, 官方確認的貪腐人物
極權體制本身就係做就最高層人物貪腐的最佳制度,
極權體制貪污可能生甚低根本就係笑話, 你估個個領袖都係古時堯舜時代的神人咩

得一個人話張貪污咋。你信佢十足?

引用:
原帖由 johndavid1234 於 2016-2-13 00:45 發表
你懶你o既事, 我巳舉例, 唔想再同你9up

你咁懶:求其裸的 9 噏當秘笈。不如改個名多人信的。

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-13 12:40 AM 發表

制衡唔系咁意思;

例如三權分立之類。但系人既因素第一,响香港,本來訂明「行政主導」,結果行政寸步難移。

但系司法獨大,冇任何權力可以制衡。

所以唔好迷信制度。
甘咪係囉,三權分立只係制衡的一種模式,一樣有機會有漏洞。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2016-2-13 12:51 AM 發表

這不是威信問題,而係毛成功制造出一個權力不受制衡的盲目個人崇拜的年代,一個獨栽的年代。
所謂制衡權力就是破壞搗亂,不要信洋人的歪理,

孔明從不與人商量,有錯嗎?

但係你叫神經喎, 講來講去你都係得一個point, 就係你講o既先啱, 其他乜都唔值得信, 咁討論無意思, 我唔會再回
引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-13 12:50 AM 發表

如果有人改名為英明神武,你最緊要引用佢果的理據,人地咪話你英明神武囉!

現在世界最妙的有國家玩權力制衡,

中國不玩權力制衡,我買中國贏!

獨裁戰勝民主,我堅信不移!

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-2-13 01:03 AM 發表

所謂制衡權力就是破壞搗亂,不要信洋人的歪理,

孔明從不與人商量,有錯嗎?
以史為鍳。

毛的權力不受制衡,他帶領中國人行了一條甚麼的路?仲要行左廿多年直到毛死後中國才可重生。

毛之後的國家領導人的權力受中共元老的制衡,中國又出了甚麼翻天覆地的變化,唔到你唔信制衡的威力。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2016-2-13 01:23 AM 發表

以史為鍳。

毛的權力不受制衡,他帶領中國人行了一條甚麼的路?仲要行左廿多年直到毛死後中國才可重生。

毛之後的國家領導人的權力受中共元老的制衡,中國又出了甚麼翻天覆地的變化,唔到你唔信制衡 ...
文革是防分裂運動,沒有一點錯,

可惜你不懂,沒有毛英明布屬,中國比蘇聯更差。

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-2-13 01:11 AM 發表
獨裁戰勝民主,我堅信不移!
中國復興不是靠獨裁,而係靠一個比民主選舉更有效的挑選國家領導人的方法,國家領導人的權力受制衡,所以不能稱之為獨裁,請師兄不要錯將獨裁亂用。

毛的年代才是獨裁,中國一窮二白的年代。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]