• 瀏覽: 2,586
  • 回覆: 35
果然!香港的歷史教育很失敗!

元朝係馬上得之馬上失之,清係高壓、懷柔雙管齊下,而日本⋯打敗杖所以收得皮

引用:
原帖由 港是港非 於 2015-11-18 03:29 PM 發表

大清入關,漢人大舉反抗,樓主盲咗,又唔讀歷史,自然見唔到。

大清入中原,不服者~屠城。乜屠物屠時常發生,強制留辮,更引起全國爆動。

根據有關學者估計,明末人口大約二億,清初大約一億,人口減少將 ...
誰說不反抗啦?但是步兵對騎兵的劣勢無法消除,

始終沒能打敗滿清有何辦法呢?

所以被滿清統治了二百七十年。

引用:
原帖由 middle-class 於 2015-11-18 03:23 PM 發表

你去問你深愛但又不能宣之於口嘅日本天皇啦,你問我托咩?

係你話咩 ... 炸到日本投降 ... 嘛

咁 , 我咪問你, 日本本土投降嗟 , 為何在華的日軍投降囉 .
引用:
原帖由 middle-class 於 2015-11-18 03:06 PM 發表
阿Q話元朝被中華同化、清朝被中華同化,即係中華佔領咗韃子啦!中國人無輸到呀!
哈…………
所以歷來外侮入侵,中華兒女多數唔抵抗咯!
點知老美兩粒原子彈炸到日本投降,令到日本無機會被中共同化!
所以 ...

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2015-11-18 12:15 PM 發表
按歷史中國不是侵略的國家, 但同時中國唔會團結對付外族

中國人對政治冷淡,比清朝管,元朝管,無人反對,為獨唔接納日本管治?

抗日一役,團結左中國人對付外族

http://i.discuss. ...
你當朱元璋流架?又當紅花會真係小說創作呀!

睇下小說原著啦!紅花個紅,其實係洪,睇下漢字同洪字,有咩分別,無左 d 乜?

黑社會叫洪門,係有原因!

引用:
原帖由 middle-class 於 2015-11-18 03:06 PM 發表
阿Q話元朝被中華同化、清朝被中華同化,即係中華佔領咗韃子啦!中國人無輸到呀!
哈…………
所以 ...
世事變化
人卻。。。始終唔化

引用:
哈…………
所以 ...

引用:
哈…………
所以 ...
乜依家中華人民共和國的政經核心人物,
大都是蒙族或滿族呀。
嗎又係漢族居多

引用:
原帖由 wgaogui 於 2015-11-18 04:41 PM 發表
日本就算統治了中國也只是多了個日本族而已!

仲有多左個叫日本的省份。
同多左個叫日本話的方言。

早在春秋時, 齊桓公/管仲出打出“尊王攘夷”的旗號, 與各國組成聯軍抵擋南下的北戎, 穩住勢危的中原, 孔子對此大加讚揚, 稱如沒管仲的“尊王攘夷”政策, 大家都早成了戎夷野蠻人.

在大陸, 日本未全面佔據, 採用的是恐佈手段, 在台灣, 已用懷柔手段, 台灣人對日本懷有一份眷戀的.

引用:
原帖由 dmcgory 於 2015-11-19 02:01 AM 發表
奴民眾反日,不是因為大和族侵華,而是因為大和族侵華失敗,

如果大和族侵華成功,奴民眾就會是大日本帝國的子民,今天就只有日奴而沒有共奴

而日奴就會對大和族一族專政拍手叫好!

歸根究底,奴民眾幾千年 ...
冇錯,最錯嘅就係侵華失敗,如果唔係而家講日本壞話嘅就係洩露國家機密,危害國家安全,意圖顛覆國家政權。

真係服左大陸人,明明係美國打敗日本,講到係自己打敗人地,真係頂你地唔順

引用:
原帖由 Classico 於 2015-11-19 04:12 AM 發表
真係服左大陸人,明明係美國打敗日本,講到係自己打敗人地,真係頂你地唔順

correct

日本本土投降嗟 , 為何在華的日軍投降呢 ?

可以繼續打架喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]