• 瀏覽: 4,416
  • 回覆: 38
【本報訊】繼續變賣資產的領展(823)公佈,早前招標的5個商場全部售出,成交總值約17.16億元,平均較估值高出約35%。而領展過去年半已售出14個民生區商場,套現約46.7億元。  
嘉福商場5.9億沽
領展上月標售柴灣峰華邨商舖及停車場、粉嶺嘉福商場、藍田廣田商場、屯門兆安苑商舖及停車場及香港仔田灣商場,日前接獲逾30份標書,終由5名投資者瓜分,成交價由1.1億至5.88億元,作價較今年首季時估值高17.4%至59.6%。
成交金額最高的嘉福商場,由小巴大王馬亞木購入,作價約5.88億元,以該商場年租收入2,110萬元計算,回報率約4.3厘。至於廣田商場則由經營新界區專線小巴起家的譚繼等人,透過友文投資有限公司以約4.07億元承接。
三個月前曾投得長洲花屏路官地的本地水務工程公司明興水務執行董事、副主席兼行政總裁原偉強,以1.25億元買入兆安苑項目,較估值高出近六成,為高出估值最多的項目。
內地發展商順聯集團以4.86億元購入田灣商場。至於之前曾奪六個領展商場的資深投資者林子峰,是次只入標峰華邨項目,以1.1億元購得。   http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20151028/19350427

其實這些屋村商場原意,是用納稅人資金起,所以平租,以便商戶平平地賣番d野比居民,市民受惠;現在好了,有個咩領展接手,好奇怪,唔知點解,佢地好似文化大革命咁,將納稅人資金起的屋村商場突然收歸私有,美其名提升營運效率,但提升了,咁身為納稅人的我地有咩得益,而最後係,佢將你同我持有的商場賣走埋,但身為市民的我地有咩得益,無喎,仲要受害,d野貴到同出面一樣,係一樣,咁姐係點,我比間屋你管,結果間屋變左係你,我仲要一元都收唔到,咁..........同共產黨有咩分別???

歸上市公司

引用:
原帖由 ipyeah 於 2015-10-28 11:06 AM 發表
【本報訊】繼續變賣資產的領展(823)公佈,早前招標的5個商場全部售出,成交總值約17.16億元,平均較估值高出約35%。而領展過去年半已售出14個民生區商場,套現約46.7億元。  
嘉福商場5.9億沽
領展上月標售柴灣峰 ...
老友,麻煩你做下功課啦點解會有領展出現?
你理解完此point已完

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/領展房地產投資信託基金

引用:
原帖由 ipyeah 於 2015-10-28 11:06 AM 發表
嘉福商場5.9億沽
領展上月標售柴灣峰 ...
第一, 領展上市公司, 本質與長實無分別, 所有收入開支都按上市公司規定向外公佈, 如果你是領展股東, 你有權要求管理層解釋資金流向

第二, 政府起公屋, 只是照顧基層市民既住屋需要, 幾時開始, 公屋居民認為, 衣食住行都要平過人?

引用:
原帖由 iamfire2. 於 2015-10-28 11:18 AM 發表
以便商戶平平地賣番d野比居民,市民受惠 <

假,系香港人都知道,平租比佢地,跟本就系利益輸送,D野又差又貴,所以果時無人行公屋商場

市民好實際既,睇下人流就知道,市民鐘意E+咁啦

入地上市架,仲問D錢 ...
房署既鋪位低價租出, 承租者再轉租比第三者, 無本生利....呢d新聞都唔知睇左幾多次了

我幾十年前都係住公屋,點解唔覺得D嘢平?吓吓要出去買。
房委會咁大舊資產賣咗出去,𠵱家才知係平賣咗畀人?
房屋署D官根本不善經營,再好嘅資產到佢地手上都係浪費。

樓主7左啦, 政府一早就將d商場賣左, 收入就梗係入左庫房啦, 最後去左邊? 米比左公務員, 醫生, 教師出糧, 出左蹤援, 或者起左公屋.
而家d商場屬於領展, 人地賣左d錢歸股東所有, 仲關你乜事?

領展聰明呀,賣d有民生爭議既物業,資金轉去房地產開發同投資內地

年輕時行屋村商場,俾人呃稱,公仔麵過期仲要貴過超市。
果陣唔知屋村平租

引用:
原帖由 ipyeah 於 2015-10-28 11:06 發表
其實這些屋村商場原意,是用納稅人資金起,所以平租,以便商戶平平地賣番d野比居民,市民受惠;現在好了,有個咩領展接手,好奇怪,唔知點解,佢地好似文化大革命咁,將納稅人資金起的屋村商場突然收歸私有,美其名提升營運效率,但提升了,咁身為納稅人的我地有咩得益,而最後係,佢將你同我持有的商場賣走埋,但身為市民的我地有咩得益,無喎,仲要受害,d野貴到同出面一樣,係一樣,咁姐係點,我比間屋你管,結果間屋變左係你,我仲要一元都收唔到,咁..........同共產黨有咩分別???
你都識得講, 屋村係用納稅人錢起出黎, 長期平租補貼緊公屋住戶, 唔通仲要用納稅人錢去補貼埋公屋居民買平野? 對廣大納稅人公平嗎?

當年賣就商場, 房委會有一大筆收入, 用作多年來繼續補貼公屋, 否則你有咁平租既公屋住?

商場業權本來就屬於廣大納稅人, 賣左既收入就益左公屋戶, 根本公屋戶就著數左, 你仲問有咩得益? 真係人心不足呀!

引用:
原帖由 cwmmike 於 2015-10-28 11:35 發表
樓主7左啦, 政府一早就將d商場賣左, 收入就梗係入左庫房啦, 最後去左邊? 米比左公務員, 醫生, 教師出糧, 出左蹤援, 或者起左公屋.
而家d商場屬於領展, 人地賣左d錢歸股東所有, 仲關你乜事?
為領展的資產是由(房委會)分拆其零售物業及停車場而來。房委會早年由於實行時任行政長官提出的,及後又決定停售,導致房委會面臨財政入不敷支,陷入困境。所以在2004年初房委會決定分拆其部分零售物業及停車場,將之並成立領匯基金(現名為領展基金)於上市,藉以籌集資金。
d錢係益左公屋居民.

屌,成日都話小商舖執曬,叫你買時又話貴,又話大陸野黎,上淘寶買,神又係你,鬼又係你

引用:
原帖由 kfc1999 於 2015-10-28 11:53 發表
屌,成日都話小商舖執曬,叫你買時又話貴,又話大陸野黎,上淘寶買,神又係你,鬼又係你
當年我都成日叫人留港銷費, diu, 班人成日話上深圳買野, 食野, 按摩平,

香港的小店根本就係依班香港人害死.

鍵盤翻頁
左右