• 瀏覽: 5,353
  • 回覆: 97
好多人唔知道 中國轉型做 手機晶片 LCD 代工

樓主,你這個問題應問一下習近平,你以你的智慧,一定是沒有解決方法的,因為你早有假設的答案,人家怎樣回你都搬出你心中的答案去引導人認同。可惜你的道行不夠。
你不用問,只要看下中國的領導人如何解決,從中學習人家如何處理,自然有所得益。

引用:
原帖由 eellii 於 2015-8-21 08:54 PM 發表

艾瘋全部大陸代工,三叔都有大半響天津三叔廠做,只小部份貴價野響本土做。

越多人用證明大陸有得做。

台灣估計

5年之內 高科技代工 捭大陸 全面追過!

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 09:45 PM 發表
台灣估計

5年之內 高科技代工 捭大陸 全面追過!
岩岩相反, 係大陸無得做要返台灣做

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-21 10:05 PM 發表
岩岩相反, 係大陸無得做要返台灣做
台灣有冇10.5代 LCD廠 ???

宜家 下一代  10.5代 LCD 廠 有8成 都係集中係大陸!

台灣......做完8.5代LCD廠 之就準備收皮啦!

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 10:10 PM 發表
台灣有冇10.5代 LCD廠 ???

宜家 下一代  10.5代 LCD 廠 有8成 都係集中係大陸!

台灣......做完8.5代LCD廠 之就準備收皮啦!
而家19' mon先賣五百幾, 五年前賣二千, 呢D微利野台灣都唔做啦.

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-21 10:11 PM 發表

而家19' mon先賣五百幾, 五年前賣二千, 呢D微利野台灣都唔做啦.

乜你唔知 大MON 10.5代廠LCD 先搵到咩?

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 10:13 PM 發表
乜你唔知 大MON 10.5代廠LCD 先搵到咩?
乜你唔知10.5代係做60. 70寸mon, 市場根本無乜需求

傻佬才做

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-21 10:19 PM 發表

乜你唔知10.5代係做60. 70寸mon, 市場根本無乜需求

傻佬才做
無市場 日本南韓 就唔會開始研究投資 11代,12代廠,13代廠 啦!

井底之蛙!

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 10:23 PM 發表
無市場 日本南韓 就唔會開始研究投資 11代,12代廠,13代廠 啦!

井底之蛙!

日本sharp做面板蝕到就執

京東方四月宣布斥資 63 億美元打造 10.5 代廠,計劃 2017 年底或 2018 年初投產。該公司有當局撐腰,政府和銀行融資各佔 45%,京東方僅需出資 10%,大約是 6.32 億美元。若再計入各項稅務優惠,京東方的實際投資額更低。

笑能死, 原來又係面子工程, 政府包晒底, 人地南韓都覺得無數圍都唔想做, 係大陸白痴要威明蝕都做

搵阿水買你70'電視咩, 為威而威

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-21 10:25 PM 發表
日本sharp做面板蝕到就執
日本廠 蝕到就執等於 大陸南韓台灣廠 要執?

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 10:30 PM 發表
日本廠 蝕到就執等於 大陸南韓台灣廠 要執?
京東方唔係有政府包底彩你都傻, 咁能好搵唔駛搵政府投資啦

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-21 10:29 PM 發表
京東方四月宣布斥資 63 億美元打造 10.5 代廠,計劃 2017 年底或 2018 年初投產。該公司有當局撐腰,政府和銀行融資各佔 45%,京東方僅需出資 10%,大約是 6.32 億美元。若再計入各項稅務優惠,京東方的實際投資額更 ...
知唔知 南韓 台灣 政府都係有補貼啊?

剩係DRAM 台灣 政府 都補貼成 萬億新台幣!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]