• 瀏覽: 7,538
  • 回覆: 134
引用:
原帖由 nigel2014 於 2015-8-22 01:25 PM 發表

成日問人用邊部機!
吾好搬龍門喇,先解釋下你個論點先啦!

你用雜牌講你都唔明

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-22 01:26 PM 發表
你用雜牌講你都唔明
話你用屎忽唸野真係無錯,用iphone代表咩野? 全大陸有幾多人用iphone?  我有部i6plus,  我都吾用,覺得吾適合我用,我就吾用。全世界大把叻人都吾用iphone, 又代表咩?

你解吾到,就認9up啦!
以後你再出post,就圍插你。

我吾想標簽用iphone,或吾用iphone嘅人,每種手機都有吾同優點,各適其適。
我選擇手機,雙咭4G全網通係最基本要求,iphone有無?

真正有錢的人係唔會用智能手機。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2015-8-22 02:25 PM 發表
我吾想標簽用iphone,或吾用iphone嘅人,每種手機都有吾同優點,各適其適。
我選擇手機,雙咭4G全網通係最基本要求,iphone有無?

原來你係大陸黎?

其實思想成日停留iphone,就代表美國雄風既人,請認清事實,就係美國還有多少東西在民用市場能實際籠斷市場?

現在只餘下 軟件,晶片,電影,手機, 飛機重工等市場。

想一想Nokia, 已經沒落到都沒有了被微軟收購。一個十年前是挪威人國家企業,人民自豪的品牌,面對殘酷的市場,一分就倒下了。
美國還有多少雄霸世界的品牌? 如果windows 10都站不住腳,我想微軟分分鐘自己就係未來最大既品牌沒落既例子。

美國其他雄霸市場,都面對挑戰,將來石油市場,可能再唔係由美國勢力籠斷,OPEC 都唔再受美國擺佈。當然美國有所謂油頁岩革命,但主要命題係,只要美國再唔能夠掌舵世界能源,那美國在世界的話語權將大幅倒退。

而中國面對當下世界經濟縮緊,當然制做業有一定衝擊,這是事實。 只要中國在世界政治舞台,軍力發展,繼續延伸籃星球。到時世界貿易制度,規則,某程度由中國有份參與的話,你會認為中國制做業無得做?!

你知唔知2000年美國攪WTO黎仲咩? 美國人唔想做低檔制做業,地球一體化目的就是要全世界服務美國人,美國人就印銀紙購買全世界的生產力服務美國。中國依家攪甘多野,又亞投行,又盡力攪人仔國際化,又攪石油期貨市場為咩? 就係想學老美,掌控世界貿易掌舵人。 只係中國唔似美國甘目光短視,老美依家知道制做業既重要性,中國現在有排未能取代美國,但一樣會推動有增值價值的制做業。 如果中國制做業都叫無得做,唔該你睇下呢個月東南亞基金掉了超過10%.

東南亞經濟才是不能抵禦經濟衝擊的地區。 中國一時三刻經濟困難,根本就係中國制霸既進程一部份。
美國二十年代經濟大簫條,越戰後經濟陷困,七十年代能源危機,一樣阻唔到美國稱霸,真唔明大陸家下出口業隨世界經濟滑落而調整,有咩值得你甘高興

引用:
原帖由 oyear 於 2015-8-22 03:36 PM 發表
其實思想成日停留iphone,就代表美國雄風既人,請認清事實,就係美國還有多少東西在民用市場能實際籠斷市場?

現在只餘下 軟件,晶片,電影,手機, 飛機重工等市場。

想一想Nokia, 已經沒落到都沒有了被微軟收 ...
你用電腦作業系統, 9成人用win , 全是美國

你用手機芯片, 全部都要ARM授權, 係英國

手機OS, andorid和IOS, win mobile都係美國

全部都係英美控制.

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-22 03:33 PM 發表
原來你係大陸黎?
柒頭,用iphone就代表香港人?

引用:
原帖由 不G道 於 2015-8-21 23:10 發表
我到今日為止,我都覺得 所謂G婆 係 膠登青頭仔 假扮!

唔出奇

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-22 13:01 發表
你用邊部?係唔係三星?
當然唔會幫人俾廣告費咁笨啦

引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-22 15:48 發表

手機OS, andorid和IOS, win mobile都係美國

全部都係英美控制.
唔識IT就唔好亂吹啦

咩叫制做業,題目係你自己訂。你搞清楚科技公司在美國註冊,還是在當地生產未?

假設電話服務是生產,比如某電話公司的客服部門是外判至深圳,甘呢個你係香港能夠使用的本地公司,電話查詢的服務(另一種生產)是在香港還是深圳?

再講番你講既微軟,據聞windows XP,幾億條程式行, 絕大部份都是由印度人當年寫既。
甘樣講法windows 既生產是在美國還是印度?
Intel 的晶圓在台灣等國外生產,那麼intel生產制做業是美國還是台灣的??
引用:
原帖由 平民皇帝劉季 於 2015-8-22 03:48 PM 發表

全部都係英美控制.

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2015-8-22 08:20 PM 發表

當然唔會幫人俾廣告費咁笨啦

又係用雜牌.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]