• 瀏覽: 540,369
  • 回覆: 12
  • 追帖: 212
+291
引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-1 02:44 AM 發表
亞投行本來是中國應對TPP而設立的國際事務銀行,在2014年初在東盟成員國裡倡議成立,亞投行建立個人估計是對應TPP和亞洲開發銀行而設立的。亞開行掌握在美日手裡,借貸同時亦附送美式民主,(變相是政治工具),而且 ...
代表什麼? 有錢搵點解唔搵?

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2015-4-1 02:48 AM 發表
港元可以掛鉤RMB,指日可待.
港元掛鉤RMB? 你真唔知定假唔知中共算盤?
中共怕國際狙擊而唔俾RMB自由兌換, 又點會俾自由兌換的港元掛鉤RMB?

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-1 03:39 AM 發表

亞投行本身並不是利潤制造者,重點是一路一帶有無限商機,而一路一帶在現在各國認知能力來說,只有中國可以做得到,所以各國是否可帶領其國家商人在這些項目裡分一杯羹,還要和中國協調,參加創行會員,只是當做 ...
對中國黎講當然好多意義, 對受惠國家有更多意義, 但對無話事權的所謂「域外國家」來說, 搵錢就是惟一意義
當然唔係講緊炒賣股票果種搵錢, 而係講緊幫本國企業拉基建生意的大錢
有CONTRACT點解唔搶? 要搶CONTRACT, 當然插人入去先容易D, 就算大茶飯搶唔到, 有得賺D總好過無, 反正是中國出的錢

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 08:24 AM 發表

然則 , 美日等乜?
美國連IMF增資都過唔到國會, 你話呢?
日本都唔駛講,自己亞開行都搞唔掂,開新野?

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 10:57 AM 發表

咁韓國又加入 ?
韓國係亞開行股份重少過中國, 而且韓國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且韓國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬

PS, 亞開行大股東係日本, 美國只係第二

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 11:40 AM 發表

然則 , 美國應該加入喇 .

美國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且美國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬 .... 哈哈 .
美國有錢?
剛剛先話美國連IMF增資都過唔到國會, 如果閣下無心討論就無謂浪費時間, 除非閣下係全職發帖...

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 11:57 AM 發表

無錢 , 可以印架嘛 .

有無心討論 ???
哈哈 ....
你個簽名檔一直 9 up 咩 江志成係美國籍 .... 就好有心 ?

你覺得維基好難EDIT?
BTW, 離題了, 有需要請開新帖 http://n2.hk/d/images/smilies/default/loveliness.gif

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-1 05:33 PM 發表

無人講錢是中國出!這點必須重視,中國只在創行期,拍心口擔保出1000億美元的一半,但除著創行會員增加,這500億只會越來越少,而中國主導亞投行的放貸方向是一帶一路這方面,這等於合眾國家及其背後商團之力量去 ...
這500億基本上唔會少, 因為中國要確保份額, 正如美國自己無錢入IMF, 就唔俾其他人入錢分薄自己, 中國自稱果50%可以商量增減, 旨在引人入局,只要DETECT到股份被稀釋到一定程度,自然會有動作,當然大家都明白,所以唔會有人ATTEMPT TO CHALLENGE,亦所以果500億基本上唔會少

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-1 09:50 PM 發表

中國己經明確表示原意接受份額降至2x%左右,並不是外存的要求500/1000億美元。
而這個誠諾是在東盟倡議時己決定,而包底500億的意思是給東盟始創成員一個定心針(顯然中國在初期未知道有這麼多非亞洲國家參與) ...
「願意接受」呢D外交術語你都當真? 事實就係AIIB以GDP定份額, 以中國的GDP份額肯定未來幾十年都會佔AIIB40%以上(美國係域外國家, 加入都無用), 隨住AIIB資本增加, 以中國的GDP份額只會被動地不斷入錢, 如果中國的GDP份額「神奇地」下降, 中國當然「願意接受」降低份額

當然, 咁多工程可以賺銀子與面子(影響力), 錢唔係問題, 我只係指出有中國科水, 美國以外其他西方國家有錢點會唔搵

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-2 02:20 PM 發表

...
我不明白你為什麼要設定創始基金資金不斷增大這個假設 ...
基本會計
一間公司一路發展, ASSET, LIABILITY 同EQUITY當然一路上升, 國際機構亦一樣, 定係你認為咁大間公司AIIB可以單靠RETAINED CAPITAL錢滾錢? 唔得的話當然要增PAID-IN-CAPITAL
既然要增資, 又要根據GDP定份額而唔係由股東自由話事增幾多, 中國當然要一路科水, 而且係大量, 除非中國在亞洲的GDP份額離奇地縮水...定係你想見到中國經濟委縮?

引用:
原帖由 pswong01 於 2015-4-2 08:58 PM 發表

放心,中紀委會在適當的時候宣佈江志成的真實國籍......

4253497 4253498
我個簽名用左N年都無人夠膽CHALLENGE
宜家居然有人係老江失勢後先黎CHALLENGE
我對果位人兄真係唔知講咩好...

跟車太貼而炒車的五毛我見得多, 睇住前面架車死左火都要俾油撞埋去的真係少見, 對上一次好似係長春王子撐周永康

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-2 11:15 PM 發表

你唔好講埋D無謂野喇!
如果按常理,你岩,即係你講阿媽係女人,我唔會駁你一樣!
亞投行在中國立場、是保家,即是將中國作擔保,所以到現在這一刻連條約都未開會決定,你就己經知道甚樣運作!
************* ...
我一早咪講左亞投行係各國家幫本國企業拉生意的機會LOR, 你講的咪一樣係阿媽係女人,我唔會駁你
我夠知做生意有槓桿, 做10蚊生意唔駛10蚊本錢, 但槓桿都有限度架, 你自己都知而家講緊幾大個PROJECT, 最後肯定又要拉番亞開行, 世銀等出資, 而且再增資係必然的事, 就算市場上再集資都係靠國企(中國的民間資金大家心照啦), 咪又係國家錢, 利益當然大把, 但以為初期投入只要500億就絕無可能

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-3 12:04 AM 發表

又係為駁而駁,家陣連會議都未開呀和尚,連中國都唔知要出幾多錢的同時,你就知一定要超過500億?
其實你是選擇性去相信,500億是中國講的,你就信!但會都未開,你就知一定超過50 ...
既然你咁堅持, 不如你而家又估下, 亞投行正式運作後以下幾件事會否發生?

(1) 亞投行正式運作三年內必定要增資, 中國額外投入資本不少於創始資本500億 (即至少DOUBLE)
(2) 亞投行正式運作十年內中國投票權不會低於40% (VS 你話2X%係中國底線)
(3) 亞投行主導的工程, 不論集資方式 (公開發債又好, 組銀團又好), 至少有30%資金要由亞開行/世銀出 - 當然人地唔會淨科水唔過問啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]