• 瀏覽: 540,367
  • 回覆: 2,972
  • 追帖: 212
+291
引用:
原帖由 machinegungun 於 2015-4-1 10:52 AM 發表

美國連IMF增資都過唔到國會, 你話呢?
日本都唔駛講,自己亞開行都搞唔掂,開新野?
咁韓國又加入 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 10:42 AM 發表

machine巾巾 .... 講到英法澳 ..... 加入亞投行 , 純粹係為利益 .... 其實都唔奇, 正所謂 , 人不為錢 , 天誅地滅.

哈哈 ....

但難道美日好清高  ???
又或許..
柱銘..安生..涼瓜..要停..永康..痴瘋...etc..
未同意

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 10:57 AM 發表

咁韓國又加入 ?
韓國係亞開行股份重少過中國, 而且韓國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且韓國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬

PS, 亞開行大股東係日本, 美國只係第二

引用:
原帖由 machinegungun 於 2015-4-1 11:16 AM 發表

韓國係亞開行股份重少過中國, 而且韓國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且韓國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬

PS, 亞開行大股東係日本, 美國只係第二
然則 , 美國應該加入喇 .

美國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且美國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬 .... 哈哈 .

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 11:40 AM 發表

然則 , 美國應該加入喇 .

美國而家經濟好, 有錢玩新野點解唔玩? 而且美國工業發達, 有機會出口技術, 幾大都去馬 .... 哈哈 .
美國有錢?
剛剛先話美國連IMF增資都過唔到國會, 如果閣下無心討論就無謂浪費時間, 除非閣下係全職發帖...

引用:
原帖由 machinegungun 於 2015-4-1 11:50 AM 發表

美國有錢?
剛剛先話美國連IMF增資都過唔到國會, 如果閣下無心討論就無謂浪費時間, 除非閣下係全職發帖...
無錢 , 可以印架嘛 .

有無心討論 ???
哈哈 ....
你個簽名檔一直 9 up 咩 江志成係美國籍 .... 就好有心 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2015-4-1 11:57 AM 發表

無錢 , 可以印架嘛 .

有無心討論 ???
哈哈 ....
你個簽名檔一直 9 up 咩 江志成係美國籍 .... 就好有心 ?

你覺得維基好難EDIT?
BTW, 離題了, 有需要請開新帖 http://n2.hk/d/images/smilies/default/loveliness.gif

引用:
原帖由 machinegungun 於 2015-4-1 12:01 PM 發表

你覺得維基好難EDIT?
BTW, 離題了, 有需要請開新帖 http://n2.hk/d/images/smilies/default/loveliness.gif
當然唔難喇 .

既然唔難 ,  你又掌握確實證據 , 能夠證明江志成真係美國人 , 咁你拿拿聲登入 wiki edit 喇.

功德無量呀 .... 哈哈 .

當然 , 假如原來你一直都只是狗 up 的話 , 那當然另作別論喇 .

各CHING, 可否解說"國際事務銀行" 用來做乜? 除了LOAN之外 仲有什麼重要性?

引用:
原帖由 泉船 於 2015-4-1 04:30 AM 發表
一哥除了制造區內戰事,看不出有什麼回天之術。世界將可能變得更動蕩。

在這99%必成事的一路一帶中,我反而想推敲一哥的應變措施和手段。

誠如ching所分析的,歐亞地區該乖乖地一起合作。

但惹到一哥也不是鬧著玩 ...
師兄嘅擔心唔係冇道理嘅!

昨天消息話,中國拒絕咗朝鮮加入亞投做始創成員國嘅申請!

呢條消息係重要消息,代表咗亞投行目前嘅處境!

事關朝鮮係中國最重要嘅核心利益節點!中國對朝鮮嘅態度,反映咗中國對世界未來大勢嘅判斷!

引用:
原帖由 machinegungun 於 2015-4-1 05:13 AM 發表

對中國黎講當然好多意義, 對受惠國家有更多意義, 但對無話事權的所謂「域外國家」來說, 搵錢就是惟一意義
當然唔係講緊炒賣股票果種搵錢, 而係講緊幫本國企業拉基建生意的大錢
有CONTRACT點解唔搶? 要搶CONTRA ...
無人講錢是中國出!這點必須重視,中國只在創行期,拍心口擔保出1000億美元的一半,但除著創行會員增加,這500億只會越來越少,而中國主導亞投行的放貸方向是一帶一路這方面,這等於合眾國家及其背後商團之力量去建設,當然大家大前題是搵錢,但這種搵錢方式很值得討論,容後續!

引用:
原帖由 華明 於 2015-4-1 06:00 AM 發表
中國夠美國打嗎?你損害咗老美嘅根本利益,搞到佢冇啖好食,佢會願意嗎?失去控制權,會甘心麼?其它國家希望中國贏,唔使受壓、受剝,但開頭肯定唔敢出手幫,到最後差唔多決勝時邊個力大靠邊邊,起碼係 ...
中國現在必定不夠美國打,但核武國家是不輕易開戰的,只可以打經濟戰、意識形態政治改革戰,極其量是代理人戰爭,但中國現在國策是不涉其他國家內政(背後支持或售武是另一回事),美國經常要求中國多參予國際事務,目的就是要中國在國際上參予戰爭這混水,中國才不上當呢!
再講,一帶一路是中國的構想,美國及西方國家從來沒有此構想和能力,這就不存在零和遊戲,亦沒有理據認為是剝削西方國家的利益,根本入唔到國位!
全世界得果70億人,一帶一路包含44億人翻新的直接利益,而這44億人絕大部份都是窮L,這個世界最惡就是窮L,美國會否發動對44億利益的戰爭呢?而且這些組合國家部份具備核反擊能力!

講下一路的問題:
海上絲路是東盟國家的共同利益,現在南海存在的問題是美日搞局,試圖將越南和菲律賓加入反對中國,微妙處在於東盟在構思亞投行之初期,越南和菲律賓早己加入,如果美日菲越組織有默契,美國一早就警告他們,為什麼要求英國,南韓、和澳洲不參予,而忽略菲越呢?
首先越南絕對不會和美國深入合作,除了歷史;問題外,美國在經濟上絕對不會亦不能可取代中越貿易,這是現實問題。
菲律賓利益只會在海上絲路上佔一些利益,如海上油田共同開發等(個人相信菲與中國合作共同開發海上油田比較接近現實)和美國合作與中國搞對抗,除了得些美援和免費二手軍備外,在時間的進程上,菲律賓始終都是種蕉得蕉,沒法自身帶動創富條件,這是島國通病。
中國在南海填海大工程,在未來兩三年,即是具備有幾個接駁功能持續性的海上維權能力,以海南省為總基地,輻射到幾個自建軍事島嶼,就更具備海上絲路的基本能力,而美日到今天都是講緊聯合巡防,這點基本起不到阻嚇作用,亦不會制造財富!
一帶一路是兩軌並行的路線,兩者可以互補,亦可以共贏,這不是空話,陸路初定有三條主幹鐵路,而其中一條陸路幹線可連接所有東南亞國家,而新加波本身具備現在馬六甲海線的利益,將來因陸上線路的運輸,必然會減低其海上運輸量的經濟收益,故此現在新加波亦和馬拉建高鐵,不論將來誰接到單,一路一帶是起到共同利益的改革!
當一路一帶在收益期時,陸路到歐亞大陸的運輸能力,將大大影響現存的海上運輸,亦即是有一股新的競爭對手,如果再加上俄羅斯的北極航海路線,更加改變幾百年的運輸秩序。
中亞一些陸權國家,亦因為有高速鐵路作兩頭運輸,在成本上亦大大增強其國力,當一眾國家混合起來創富,戰爭的可能性必然減低,而美國的影響力除非可以填補預計的利益以上,這才可在這些國家裡找到同盟。
沒有永遠的朋友,但有永遠的利益,美國在這幾拾年,就是不能給其他國家創富,反之是帶來痛苦居多,大家亦看到美國國力經常力不從心,將經濟和政治經常混為一談,這等同你問銀行借錢,銀行倒過來問你,你是否環保,是否支持民主,家中有沒有老翻,如果有,就借不到錢,這就是美國所謂的核心價值,而且這些價值觀又不能堅持,經常兩套標準,這些都看在其他國家眼裡,尤其是那些不乎合美國的政治標準的國家。
有空談一談歐洲國家在亞投行的利益和權謀!

引用:
原帖由 kallan 於 2015-4-1 05:33 PM 發表

無人講錢是中國出!這點必須重視,中國只在創行期,拍心口擔保出1000億美元的一半,但除著創行會員增加,這500億只會越來越少,而中國主導亞投行的放貸方向是一帶一路這方面,這等於合眾國家及其背後商團之力量去 ...
這500億基本上唔會少, 因為中國要確保份額, 正如美國自己無錢入IMF, 就唔俾其他人入錢分薄自己, 中國自稱果50%可以商量增減, 旨在引人入局,只要DETECT到股份被稀釋到一定程度,自然會有動作,當然大家都明白,所以唔會有人ATTEMPT TO CHALLENGE,亦所以果500億基本上唔會少

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]