• 瀏覽: 422,201
  • 回覆: 146
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 hohoho943 於 2015-2-14 04:31 PM 發表

可笑!唔該你睇下現時大陸既發展同1997 時有幾大進歩先啦! 為反而反!完全不理智!

滿清由康熙到嘉慶時期的繁榮長達130年,如何?

引用:
原帖由 123people 於 2015-2-14 07:42 PM 發表
今時今日…為爭奪政權帶來戰爭災難既例子特別多!

講遠一點,日本藉口為中國爭取共榮,當時會有人民上街支持日本共榮圈,打倒腐敗國民政府嗎?除漢奸外,任何人都不會,因為國民預測到亡國既命運!

但而家情況,只會造成政黨的輪替,
唔會造成亡國,
中國係唔會亡在中國人手上。

正如中國沒有因共產踢走國民黨掌權而亡國。

引用:
原帖由 123people 於 2015-2-14 08:06 PM 發表
《中國而家比資本主義國家更資本主義。

請問一聲,佢重憑什麼可以一黨專政?》

如果懷着“非共即民”,當然迷惑啦!

不能執着於名稱,都話明“有特色社會主義”當然有其特色了,如香港的“一個兩制” ...
如果要打橫黎講,的確可以咁講,
正如可以講
美國係行緊有美國特色的社會主義,
英國係行緊有英國特色的社會主義,
香港係行緊有香港特色的社會主義,
法國係...........

但所謂的社會主義,應該係講緊馬列果一套,
而唔係有中國特色果一套。

引用:
原帖由 123people 於 2015-2-14 08:28 PM 發表
我有時係好野蠻㗎,我認呀!

如果改名為“有特色既馬列主義”又如何呢

我只係知道,中共當年就係因蘇聯「修正」左馬列主義,
所以就大罵蘇聯老大哥為蘇修,
指佢違反馬列主義的精神。

引用:
原帖由 天外有天le 於 2015-2-14 08:23 PM 發表

咪玩呢啲,一係你就貼熱血時報嘅註冊牌照或註冊編號俾版主睇
係呢,
咁你有無文匯大公兩份報紙的註冊牌照或註冊編號?

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 08:40 PM 發表

你確定社會主意得一種,並沒有分支?

馬列主義的確只有一種。
當然,我都唔反對隻隻「馬」都有啲唔同。
不過都唔好指鹿為馬。

引用:
原帖由 一零新年快樂 於 2015-2-14 08:54 PM 發表

"馬克思系統"內流派都不少啊,不過看黨派名字大概會分到係邊派。
只是中共那種"特色社會主義",相信好多人都對這是不是"馬克思"系、甚至是不是廣義的社會主義,都很有疑問
正如馬,都有蒙古馬、阿拉伯馬、.......
但都唔將隻鹿講成係馬。
大佬,社會主義幾時會令市場比自由市場更自由市場。

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 09:11 PM 發表

你肯定唔可以?

根據老毛當年點鬧蘇修,就真係唔可以。

引用:
原帖由 123people 於 2015-2-14 09:17 PM 發表
中共倒台,相信問題比前蘇聯更嚴重!

疆獨藏獨台獨港獨,印度俄國邊境侵佔,日本越南菲律賓島嶼糾紛,共黨殘餘勢力,民權勢力,西方勢力,台灣反攻勢力,經濟戰爭勢力…隨時可以將整個中國瓦解!

南斯拉夫都瓦解左,蘇聯亦都瓦解左......
當然有個別野心家搞到好大件事,但總體而言係幾好。

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 09:19 PM 發表

我想你連"民主社會主義"和"社會民主主義"也未聽過吧!

其實唔駛點拗,鄧小平曾經在毛澤東指揮下,
寫左九封公開信同蘇聯筆戰,
就係赫赫有名的「(狗)評蘇共」
其中有一篇就係講南斯拉夫點解唔係社會主義國家,
原因如下:

..........在鐵托集團公開叛變以後,他們所採取的政策,不是改造和消滅私人資本和私人企業的政策,而是培植和發展私人資本和私人企業的政策。

一九五三年,鐵托集團公布條例,規定“合夥的公民”有權“創辦企業”,“雇用勞動力”。同年,鐵托集團公布法令,規定私人有權購買國家經濟組織的固定資產。

一九五六年,鐵托集團從稅收政策等方面,鼓勵地方政權扶植私人資本。

一九六一年,鐵托集團規定,私人有購買外匯的權利。

一九六三年,鐵托集團發展私人資本主義的政策,又以憲法的形式肯定下來。這個憲法規定,在南斯拉夫,私人可以創辦企業,可以雇用勞動力。

在鐵托集團扶植下,南斯拉夫的城市私人企業和私人資本像雨后春筍似地發展起來。.........

大佬,家下中國有唔同咩?

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 09:38 PM 發表
老毛認為唔係就唔係?你當老毛是神盲目認同我可不是!
係老毛同鄧小平都話唔係,
當然,佢地都唔係神(神化就有佢地份),
但無理由,你話係社會主義就係社會主義。

引用:
原帖由 一零新年快樂 於 2015-2-14 09:45 PM 發表

話班馬係馬可以當無知失誤,話鹿係馬一定係惡意。
鄧小平教導我們說:.......只要能捉住老鼠就是好貓。

以此引伸,一隻能捉老鼠的狗/蛇/老虎/麻鷹,都會是好貓。

所以狗/蛇/老虎/麻鷹 = 貓

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 09:50 PM 發表

你不如用心去硏究社會主義有幾多種先啦!淨係聽老毛點!

嘩!你咁大逆不道?!而家中共黨章重寫明:

中國共產黨以馬克思列寧主義、毛澤東(幻)想、鄧小平(膠)論和“三個(喪)表”重要思想作為自己的行動指南

你而家叫人唔好理毛澤東同鄧小平?

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 10:01 PM 發表

老鄧是說:不論黑貓白貓,能捉老鼠的就是好貓。
你的狗╱蛇╱老虎╱麻鷹快D放返入籠唔好比佢地亂走…

咁呀!
山貓/狸貓/虎貓/豹貓........都能捉老鼠,
山貓/狸貓/虎貓/豹貓...... = 黑貓白貓 = 好貓!

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2015-2-14 10:05 PM 發表

你鐘意咪跟囉,我就唔跟喇!

咁你就唔好同人講中國重係社會主義。

共產黨重帶領乜九?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]