• 瀏覽: 422,248
  • 回覆: 22
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 6+8+9=23 於 2015-2-18 12:08 PM 發表

唐英年師兄話有85%係5毛, 佢個85%數據我唔敢肯定, 但有樣我肯定嘅係, 我從來唔quote "親共, 保皇&藍絲份子" 嘅post,
當然更加唔會挑釁佢地, 但就一樣俾佢地quote我個 挑釁我, 辱罵我 "廢青, 智將 ...
阿23網友, 其實同一句說話, 可以用唔同既方式表達. 如果修詞技巧唔好, 會比人定性為挑釁, 辱罵, 導至扣分. 反之, 人家會覺得你有理性, 懂尊重,  有機會比版主加你分.

我都有留意, 有人係有心挑釁, 如果EQ唔夠好易中招. 試下平和一點去應對. 對於人家對你既挑釁, 你認為無理, 可以直接向版主投訴, 到時可能你會感得版主係相對持平都唔定.

使​人​不舒服​或​受傷害, 使​人​不愉快​或​苦惱, 就已經算係冒犯. 呢個用詞係好主觀, 所謂言者無心, 聽者有意.

所以啲人會講: "如有冒犯真係非常對唔住…."

引用:
原帖由 quicksi|ver 於 2015-2-18 01:59 PM 發表

問人有沒有證據雖然不算挑釁, 但如果質問者態度囂張 ~無證據 就唔好係度亂UP~ 咁嘅語氣就絕對係挑釁

換句話說 = 無證據就唔可以發言? 咁嘅態度即係干涉 或阻撓他人發言, 屬於挑釁會員, 令會員覺 ...
呢度唔係法庭, 唔駛下下都講証據. 但係有理有據可以更令人信服.

引用:
原帖由 冥頑不靈le 於 2015-2-18 04:07 PM 發表
我都分析過黃毓民無可能爭你20萬,咁你點解要作野?個板就係有你呢d人先烏煙瘴氣!

冇冒犯之意. 不過好有興趣知, 你回幾個帖都係講緊欠20萬既事, 係咪呢一件對你來說, 係好重要既事件來架?

其實網友, 有時吹下水作大咗少少.  如果係無傷大雅既, 咪一笑置之囉, 無謂窮追不捨, 免傷和氣呀嗎.

引用:
原帖由 D9394 於 2015-2-18 04:22 PM 發表

今日年三十了,版主可會考慮開個專帖給版友們互相祝賀一翻 ?

祝大家羊年行好運 ,出帖有分加,唔會被扣分。
以前都有類似既活動. 一人一句祝福語. 人人有分加, 個個過肥年.

引用:
原帖由 daircs2005 於 2015-2-18 04:30 PM 發表

好啦,今晚搞
如果攪多啲類似既活, 可增加會員既凝聚力. 發言時都會詳和啲, 包容啲.

好似軍版都有攪下估軍艦, 地產版果面又玩估中原指數.

引用:
原帖由 冥頑不靈le 於 2015-2-18 04:31 PM 發表
我對其他會員講笑可以一笑置之,不過對這位不斷侮辱女性同埋唔同政見人士既人唔得!你係馬版睇下就知,佢經常對某位馬評人窮追猛打,亦試過做假老屈該馬評人比人踢爆。再者,佢經常同人講黃毓民爭佢20萬唔還你覺得對 ...
個問題係你追問亦唔可以得到你想要既答案. 其他版友又唔知個前因後果, 唔知你地講啲乜, 以為你地有乜私人恩怨. 如果佢係對黃毓民惡意中傷, 應該係黃先生同佢既私人恩怨才對吧. 就算你覺得佢真係有問題, 都應該係那個問題帖內向佢追問吧? (如果佢肯答你)

BTW, 我想指出一點, 我地討論係對事唔係對人, 即我地要理性討論, 就唔應因為一個人以前作出既言論而否定佢作出既論點. 最多你就笑話佢"打倒作天的我"而己.

引用:
原帖由 最愛沈大師2015 於 2015-2-18 04:50 PM 發表

話時話, 佛頭版主, 可否讓被禁言既會員, 睇番自己既短訊息?
因為有時短訊息可以知道自己有冇被扣分丫嘛...雖然冇可能「起死回生」, 但起碼都知道「死因」...
如果係咁, 個系統有問題喎. 處罰會員, 應該比佢知到錯乜, 咁先有教化作用. ban咗人家, 入唔到來, 人地又點知自己錯乜, 點樣去改善呢?

不過個程唔係序應該會一開始係警告, 扣分, 屢勸無效才ban a/c嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]