• 瀏覽: 421,698
  • 回覆: 1,526
  • 追帖: 8
不患寡而患不均,不患貧而患不安!

引用:
原帖由 daircs2005 於 2015-2-7 12:10 PM 發表

嚴打用字非良方
粗俗字眼如用得恰當,心不存攻擊之意,或最少不落被版主扣分的理據,也可以是盡興討論
但很多人不計較扣分成本,或者覺自已守法對方屢屢挑釁,才是問題所在
嚴打既話,一定大把人投訴話沒言論自由/板主有立場/一言堂乜乜物物…
依家都有個好處既,個個都話心底話,真實反映到社會聲音

老實講,好多人都想係討論區9up發洩一下
佔中令全香港人被迫分化,新聞時事變得切身

但越來越多d人選擇性失明,有理據嘅不同意見就睇唔到,唔會想辦法用理性去回到人無得反駁

討論區現在處於亂世,版主真係有種責任去加緊管理一下

特別係明明無關政治嘅新聞,或者無質素嘅謾罵,應否先警告進而扣分禁言?

佛頭你會keep住理新聞幾耐?

你認真想執正番新聞是一件事!但你三分鐘?�熱度之後

轉頭米又係打原形!

以前海德公園時期不同政情仲可以各自表述

依家認真出帖.回帖, 有幾多回應!   
你老哥心裡有數啦

引用:
原帖由 最愛曼聯 於 2015-2-7 03:22 AM 發表 麻鷹唔管管雞仔,首先叫版主唔好有政治立場先!
超級贊成

引用:
原帖由 最愛曼聯 於 2015-2-7 03:22 AM 發表
麻鷹唔管管雞仔,首先叫版主唔好有政治立場先!

我留係呢個版都算耐, 又唔覺版主有乜政治立場喎. 覺得不公義被對待, 可以投訴版主, 而且香討亦有機制處理.

都係果句: "三省吾身", 先做好自己吧.

只有大愛能化解仇恨

無論人地點鬧點抹黑
我地有心人
仍需不群不黨
唔對就炳

泛民錯炳之
Cy錯炳之
我老豆錯炳之

引用:
原帖由 aldonza 於 2015-2-7 12:23 PM 發表

世界事無奇不有, 更何況係一個有人肯請, 就有人做既職業.  當然你有權選擇唔相信某些東西.
那頂多是兼職形式,例如半工讀,所說心不由已,所以每天重覆黃屍歹和舔共狗之類,了無新意,求其交差,真是這樣嗎?

引用:
原帖由 y98141 於 2015-2-7 12:30 PM 發表

嚴打既話,一定大把人投訴話沒言論自由/板主有立場/一言堂乜乜物物…
依家都有個好處既,個個都話心底話,真實反映到社會聲音

就是呀,前排有人投訴我是親共版主,現在最新是黃屍帶版主,左營右營踢來踢去,很多人以立場決定一切思維方法

引用:
原帖由 冰火愛作詩 於 2015-2-7 12:30 PM 發表
老實講,好多人都想係討論區9up發洩一下
佔中令全香港人被迫分化,新聞時事變得切身

但越來越多d人選擇性失明,有理據嘅不同意見就睇唔到,唔會想辦法用理性去回到人無得反駁

討論區現在處於亂世,版主真係有種責任去加緊管理一下

特別係明明無關政治嘅新聞,或者無質素嘅謾罵,應否先警告進而扣分禁言?
說得真好!

引用:
原帖由 打雜b 於 2015-2-7 12:33 PM 發表
佛頭你會keep住理新聞幾耐?

你認真想執正番新聞是一件事!但你三分鐘?�熱度之後

轉頭米又係打原形!

以前海德公園時期不同政情仲可以各自表述

依家認真出帖.回帖, 有幾多回應!   ...
我自已估計原因,以前人多用電腦上網,多數會遵守潛默規則,例如不會開口亂罵
幾年前還記得,不少人批判新聞版過嚴,連所謂語氣重一些都扣分甚至禁言
相比現在,幾乎貼貼粗口亂飛
我覺得,或許是平版電腦流行後,更多以前不上網的人,現在趕來上網

所以一開口就跟街市一樣亂罵,亨受這不見真人的發洩,可能現實世界忍了幾十年,所以在網上真情奔放

引用:
原帖由 daircs2005 於 2015-2-7 12:09 PM 發表 又來了?這貼大家先放下立場,好好喝杯咖啡,有話好好說
樓主你自己立場鮮明,你說的年輕人,老野,老坑。唔該你唔好裝模作樣,唔好學毛盲正,要港獨有怕死。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2015-2-7 07:24 PM 發表 樓主你自己立場鮮明,你說的年輕人,老野,老坑。唔該你唔好裝模作樣,唔好學毛盲正,要港獨有怕死。
佛頭你見啦香討新聞版回帖就哩質素啦!
試問認真回帖既版友會稹極回帖

HR 泛民打手眾多 一上來就挑尋滋事   仲要被D版主莫須有罪名禁言 我想如果版主公正唔傾向協助打手 回報予以幾時處理 版面必然會正常好多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]