• 瀏覽: 44,528
  • 回覆: 107
點解冇人答我老美對上中共最大優勢係咩……

引用:
原帖由 tinpingest 於 2014-7-4 03:22 PM 發表

宣傳及媒體。幾十年間西方電影、新聞、甚至電子遊戲,植入式政治廣告無處不在,而且效果奇佳。

引用:
原帖由 維記 於 2014-7-4 03:23 PM 發表
宣傳及媒體。幾十年間西方電影、新聞、甚至電子遊戲,植入式政治廣告無處不在,而且效果奇佳。
咁實際軍事上呢……

雖然中國近年井噴式發展軍備  質量已經追趕世界潮流   但數量上同美國相比仍然有好大差距  航母兩棲作戰艦艇唔講  單神盾美國就有成60艘(中國到2020年會有20+艘吧)  核潛艇更加唔好講  不過美國軍力係分怖全球  力量分散   所以中國一直以超限戰應對   唔同美國硬併

全世界有邊個國家海軍如果同老美嘅航空母艦戰鬥群對抗唔會全軍覆沒呀?
引用:
原帖由 Kickbutt 於 2014-7-3 09:51 PM 發表
如摧毀一支美國航母戰鬥群的代價真的是30 - 40%中國海軍戰力,那美國派二至三個航母戰鬥群過來,中國海軍又會返回石器時代!

中國海軍要積極追趕成實力強藍海海軍,但在未來十至二十年內必要 ...

引用:
原帖由 維記 於 2014-7-4 15:21 發表 AS的話同一時間發射幾十枚咪話唔似打核戰。
種菇應不會一顆顆射...

如果是完全不同飛行機制的彈頭則可能規避限制

抄筆記、買賣、諜報做出成果,不是從石頭爆出來的

引用:
原帖由 luckyman12388 於 2014-7-4 11:06 AM 發表

中國海軍現時還未可成遠洋艦隊.

現時的軍事實力在中國沿海附近, 只用空投就可打沉航母, 主將被斬, 散仔必散, 走都走唔得禁快, 必沉.

標提講明 "中國武器突然升至 ...
人地讚你勁只係想借機會再增加軍費咋,唔好咁天真啦

美國好難再大幅加軍費  很多項目唔係被砍掉 或 降低採購規模 就係凍結項目  所以斑馬係利比亞 敍利亞 烏克蘭 到最近伊拉克  佢都顯得力不從心  亦唔想介入太深

引用:
原帖由 mancw01 於 2014-7-4 05:24 PM 發表
美國好難再大幅加軍費  很多項目唔係被砍掉 或 降低採購規模 就係凍結項目  所以斑馬係利比亞 敍利亞 烏克蘭 到最近伊拉克  佢都顯得力不從心  亦唔想介入太深

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/a ...
最想的是日本,不斷強調中國軍事有多強大,自己就用這借口增加軍費,加強軍事實力,同時也可以將解放集體自衛權合理化

引用:
原帖由 tonyleung1001 於 2014-7-4 01:00 PM 發表
有中國的東風21d,美國空母根本無法靠近西太平洋,中國海軍係空軍支援下,西太平洋暫時沒有敵手。

中國又唔會再東太平洋和美海軍開火。

中國海軍雖然並不是最強,但在西太平洋已經足夠應乎任何衝突。
分析好,中國不急於遠洋決戰.

引用:
原帖由 tinpingest 於 2014-7-4 03:22 PM 發表

在家門囗作戰,在第一島鏈內,中國可以完全消滅任何來犯之敵[包括"重組"八國聯軍.]

是信息戰,強化的干擾,強化的反干擾,強化的防干擾,數碼化的加密訊息傳送...

引用:
原帖由 今生何求 於 2014-7-4 04:58 PM 發表
   全世界有邊個國家海軍如果同老美嘅航空母艦戰鬥群對抗唔會全軍覆沒呀?  
到也不一定,現代海戰主要是鬥導彈的性能,美國的導彈命中率不一定比中國高,

而艦載機只能帶小導彈,艦對空的導彈應該比較大,加上性能高的話,

可能被打落的數量會更大,要知道二戰是沒有導彈的海戰,

而現時全拼導彈性能,我不太理解,土爾其招標打靶中國紅旗九能贏,

因為土國最後是按性能高才選的中國,看來美國的導彈不如中國吧。

質只能說追上了一點,量還有很遠的距離,假如中國20年後等如今天的美國,那美國也都跑多20年呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]