• 瀏覽: 2,902
  • 回覆: 69
事件反映出, 輸出外傭的國家, 政府本身及有關官員配合中介公司, 從中掠了不少水啊... 工人真係慘了...

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2014-1-26 12:52 PM 發表
卻竟然沒有質疑點解中介費超愈五個月人工!
其實香港有好多公司經中介搵人,中介用最基本的勞工假及例再請人(看醫生要自己比錢,病假多於4日先有勞工4/5津貼,即病3日會無人工),再派人到該公司返工,
公司每月比錢中介,中介每月食工人差價,工人不做,要賠錢。

即公司每月比12000中介,中介比7000工人。

這些secondment job 政府都有做,助理中介。

7000/12000
下!食水好深啊!
政府都係咁?
點解工人唔直接去搵工做呢?

啲中介公司考慮下轉型做外傭management仲好過啦,向僱主收費但直接出糧比外傭而從中食佣,唔駛一吓就食人一筆中介費,未見官先打八十咁!啲外傭變咗公司嘅僱員而僱主只係client,出咗咩事都好控制。

外傭就是慘!

引用:
原帖由 SowingMaster 於 2014-1-26 12:37 PM 發表
建議印尼向港印傭提供低息貸款
對於有中介公司要求外傭借貸,支付培訓和中介費,勞工及福利局局長張建宗表示已經要求印尼政府,為來港印傭安排低息貸款 ,形容對方反應正面。
再有外傭懷疑被僱主虐待報警,今次是孟 ...
冰山一角

引用:
原帖由 瘋狂戰士 於 2014-1-26 01:32 PM 發表

而且係政府做中介
基本上菲律賓整個國家大約8~9成都係靠女傭外出謀生養活成個國家
其餘係農作物

對;亞三世係食軟飯維生!

引用:
原帖由 我愛大舊衰 於 2014-1-26 07:27 PM 發表
公道d講。。有d妹俾人教壞。。做外傭僱主有陣時都吾系好好受的。。。

事實係!
呢幾日班有一班印印日日去示威,好似唔使做咁!
佢地啲僱主唔知點頂呢?

事實係!
呢幾日班有一班印印日日去示威,好似唔使做咁!
佢地啲僱主唔知點頂呢?

引用:
原帖由 我愛大舊衰 於 2014-1-26 09:54 PM 發表
阿六十四。。果d系尚未揾到僱主仲住緊宿舍既人黎既。。。即系工會安排佢地出黎玩的。。。

啊!原來係咁!要認下啲樣先!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]