• 瀏覽: 15,594
  • 回覆: 342
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2014-1-13 07:34 PM 發表
終審法官判斷錯誤的話,沒有可制衡力量,唯有靠公論。

奇怪判決唔係第一次,衰十一判真心相愛輕判,搶咪倒亂又無罪,細姪女打罵警察又輕判,法治已死。

[img=100,23]http://i1.hk/d/images/r10/mobile.jpg ...
其實削弱法庭公信力、破壞法治唔係因為公眾嘅批判,而係法庭不公嘅判決。

公道自在人心。

引用:
原帖由 D9394 於 2014-1-13 09:55 PM 發表
請叫那 5 位終審法官出來面對市民
請佢地食生蛋

香港邊有核心價值?係犯民作出嚟呃人嘅咋,同編輯自主及新聞自由同出一轍。

香港核心價值或者只有一樣,就係自由。而家連呢樣嘢都冇埋,批評下都話唔得,做看更都要攞牌,就嚟連執紙皮汽水罐都要攞牌了。

唔好以為帶住個假髮,就可以無法無天!

我們痛心的不是他們錯判的一單案,
我們痛心的是他們高高在上,死不悔改,多次玩弄法律,愚弄市民。

佢地點解會當上終審法官

引用:
原帖由 bhyeung 於 2014-1-13 10:05 PM 發表
唔好以為帶住個假髮,就可以無法無天!

有法有天
不過不是人民的法同天而已

引用:
原帖由 D9394 於 2014-1-13 10:06 PM 發表
我們痛心的是他們高高在上,死不悔改,多次玩弄法律,愚弄市民。

佢地點解會當上終審法官
因為法官不是一人一票選的咯
極少部分人選的,而這極少部分人就操控770萬人的利益

諷刺
點解甘少人選果5條友出來
就判700萬人的利益

引用:
原帖由 D9394 於 2014-1-13 10:06 PM 發表
我們痛心的是他們高高在上,死不悔改,多次玩弄法律,愚弄市民

佢地點解會當上終審法官
説得好, 説得好!

引用:
原帖由 G100306 於 2014-1-13 10:00 PM 發表

請佢地食生蛋
佢地唔係講到自己幾甘公正判案,但係又個個好似縮頭烏龜。

應該企出來到街上同市民解釋下佢地係幾甘有專業操守。

引用:
原帖由 大鑊余 於 2014-1-13 10:11 PM 發表

响假發始祖國家,警察開槍打死個手無寸鐵,冇任何攻擊動作黑人,法庭可以判係合法

香港市民=黑人

引用:
原帖由 masa.tse07 於 2014-1-13 07:48 PM 發表 可恨香港咁多人但連一個人肉炸彈都無
肉彈就有唔少

引用:
原帖由 抵死帝國2 於 2014-1-13 07:07 PM 發表 法官就高高在上?唔鬧得?錯誤就係錯誤,職業同地位無關系!若果唔肯接受不同意見,那個連一般公務員都無資格做!香港唔可以比那些少數不顧社會利的法官管治!不能接受批評的法官請辭職!若果對社會不利,司法獨 ...
班假髮偽君子有政治任務

引用:
原帖由 hk.game.over 於 2014-1-13 10:15 PM 發表

班假髮偽君子有政治任務

難道受命與假發國家
呵呵
也許

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]