• 瀏覽: 3,561
  • 回覆: 85
與其做工蟻交稅養蝗蟲,全港市民齊齊劈炮加入吃公援大隊吧!

這次支持釋法,因為這個判決影響深遠啊!

香港內部事務,釋法屬違憲 !

我贊成七年.
若眞個太多人申請攞綜援,應從源頭著手,爭取由香港審批來港人士.
終審庭就是終極定案,釋法是自閹行為,萬萬不可.

釋法冇用,根本係阿爺故意要優待單程證人加速殖民香港

你條狗官都做埋不孝子
我十分有理由懷疑你班仆街係扯貓尾!!

引用:
原帖由 SixtyFour 於 2013-12-18 11:50 PM 發表
與其做工蟻交稅養蝗蟲,全港市民齊齊劈炮加入吃公援大隊吧!
本來幾好主意
可惜, 本人(土生港人)自尊價值
遠高於每月綜緩金額

挖盡心思攞張身份證黎香港咬老綜嘅大陸婆娘
其實係味火星物種黎??? D都唔似香港人???
仲要同呢班賤人共容? 互相包容?
唔係化?

"反而認為這個判決有助鼓勵本港勞動力的年輕化"

佢訓醒未,嗡乜撚呀!比班蝗者取到綜援咯,仲會做野,重勞乜撚7野動呀,真係未訓夠就訓陣多先啦

引用:
原帖由 claudt 於 2013-12-19 12:16 AM 發表
釋法冇用,根本係阿爺故意要優待單程證人加速殖民香港
係, 兩個字: 同化

CY上場後所作為
反映出同化, 係佢一個重要政治任務
唔講出口, 但實質進行緊

引用:
原帖由 我愛大舊衰 於 2013-12-19 12:32 AM 發表
基本法有寫最終解釋權系屬人大常委。。釋法系絕冇違憲。。反之,如果特區政府運作跟法官判決。。就—定違憲。。咩基本法有寫特區運作系跟法官判決既咩??第幾章第幾條呀??

http://i.discuss.com.hk/ ...
法官依法判案,同朕即法或黨即法的專制人治社會唔同. 終審庭判案跟法而不是法官,法官要依法,不是指下個鼻說了算.
自己去睇基本法第幾條,同國防外交唔同,綜援屬香港內部事務.
基本法第幾條話綜援問題由人大解釋架 ?
應該同中央傾下個審批移民權,米乜野人都批,要睇香港需要.

del

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]