• 瀏覽: 16,322
  • 回覆: 309
最理想當然是透過溝通達至17╱20雙普選
但如果少數當權派只一味拖延
或要實行假民主選舉
無辦法之下,溫和不等於好蝦
以違法但和平非暴力手法去表達去抗議
是下策但亦是唯一之法

策劃者應有比較詳細公開聲明
說明行動手法、紀律、目的

手法:
例如,阻塞交通,阻礙證券市場開市

紀律:
有什麼是明知違法但願意承擔
例如是阻塞交通
有什麼是堅決不容參與者作為
例如向任何人行使武力

目的:
例如是要在特區體制內實現民主
一切之外聲音如分裂中國之聲音
和是次活動無關

連長者津貼都拉布,而家搞政改? 肯定拉爆

心水選邊一呢?

你搞清楚有幾多人係願意為咗急進民主而願意去癱瘓香港先!

要民主,唔等於啲人就願意以破壞香港現有成果為代價。如果可以循序漸進咁得到民主,點解唔接受?

搞亂香港,你地除咗得到一個破敗的香港外,仲得到啲咩?

引用:
原帖由 little-fish 於 2013-2-27 02:12 PM 發表
心水選邊一呢?
曾鈺成

引用:
原帖由 孺子牛 於 2013-2-27 02:13 PM 發表
你搞清楚有幾多人係願意為咗急進民主而願意去癱瘓香港先!
要民主,唔等於啲人就願意以破壞香港現有成果為代價。如果可以循序漸進咁得到民主,點解唔接受?
搞亂香港,你地除咗得到一個破敗 ...
雙方可以各自表達
公平爭取公眾支持

所以有一點很重要,非暴力
我會阻塞交通
但如有人選擇要去上班
不得暴力阻止他們

引用:
原帖由 MING011 於 27-2-2013 15:22 發表

雙方可以各自表達
公平爭取公眾支持

所以有一點很重要,非暴力
我會阻塞交通
但如有人選擇要去上班
不得暴力阻止他們

那群如洪水猛獸般的青年誰能駕馭?

引用:
原帖由 P股交易所 於 2013-2-27 03:25 PM 發表
那群如洪水猛獸般的青年誰能駕馭?
出發前,策劃人要頒佈紀律命令
要嚴格執行
有違者當立即拘逐

外國鍾意政府年輕有柏力, 我地就死老鬼把持著

引用:
原帖由 MING011 於 2013-2-27 11:56 AM 發表
或要實行假民主選舉
是下策但亦是唯一之法

說明行 ...
對有效性不置可否,但對合理性說說個人感覺:
佔領中環這個概念本身,起碼就目前而言其實只是一場事先張揚的政治恫嚇,一方面在輿論界試探水溫,另一方面以時間換取所謂談判主動權。其次是組織性的特質,本質上是由一個命題集結的鬆散聯盟,隨著時間推演,估計內部會分裂為三至四個意見團伙,行動選項方面其實也乏善可陳,無非就是演繹強盜邏輯,大玩一哭二鬧三上吊。作為學者,是否應該先尋求學術界統一意見,以發表一份較具兼容性的建議?學者分門分派閉門造車,何以見得鼓吹鬥爭路線可取?無非是濫用話語特權傳播民粹。

普選的結果是否有助整合行政立法兩權的先天對立,從而提升執政效率和質素?對此我個人還未能確認,但我對普選這個形式本身抱持樂觀。

引用:
原帖由 MING011 於 27-2-2013 15:31 發表

出發前,策劃人要頒佈紀律命令
要嚴格執行
有違者當立即拘逐

多此一舉
出事之後直接話警方挑釁咪得law

好心唔咁好幼稚啦

引用:
原帖由 MING011 於 2013-2-27 11:56 發表
或要實行假民主選舉
是下策但亦是唯一之法

說明行 ...
大纜攪唔埋;神經箭估計乜七都通唔過。

支持佔領中環,正如毛公話齋;愈亂愈好!只有大破壞,才有大建設!

民選竟然可以選出人力同長毛呢d垃圾,搞乜鬼普選。

比你普選你估你識選咩,到時咪又係d福利主義既敗家選到,比寄生蟲享受幾年,食窮個社會,到時咪同d子孫一齊餓住個肚皮係到怨天怨地。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]