• 瀏覽: 2,994
  • 回覆: 82
共黨對世界的貢獻
咪就係比人認識共產黨唔掂囉

引用:
原帖由 thank777 於 2012-12-31 12:11 PM 發表

中華民國是38年未停過

3年困難時期是幾多年前的事? 晨早解決了喇..

提民國4億又是某網友,
提文革後9億又是某網友

倒過來只看文革前3年困難時期?
冇錯,凡是長期管治不力,貪污腐化,草菅人命,禍害中國同胞的,都應受到中國人的唾棄及漫罵,包括蔣介石的國民黨在內.所以,國民黨被趕到台灣是合理,現在繼續罵他們也很合理.
但把害死中國人較他們少的(其實尚有爭議)統治者捧為大恩人,咁就只可以欺騙一些只能接收單一渠道資訊的人了.

引用:
原帖由 thank777 於 2012-12-31 03:51 PM 發表

尚有, 國民黨的中華民國1928-1948年, 人均壽命40歲不足,

中華人民共和國人均壽命超過70歲

你所說的黑心食物咁傷身, 為何會有這樣的結果?
我未聽過黑心食物食得死人

頂多頭變大或者生腎石, 好少事硓, 而家醫學咁先進, 食多多都死唔去

D人真係中意小提大做

引用:
原帖由 借蝦敬柒 於 2012-12-31 04:35 PM 發表
共黨對世界的貢獻
咪就係比人認識共產黨唔掂囉

應該是警惕了資本主義社會的統治者必需要向大多數國民讓步,向勞工讓步,增加社會褔利及盡量自我完善,否則暴力革命必會發生,當殃的必是統治者自己.

引用:
原帖由 mccmk 於 2012-12-31 04:44 PM 發表

應該是警惕了資本主義社會的統治者必需要向大多數國民讓步,向勞工讓步,增加社會褔利及盡量自我完善,否則暴力革命必會發生,當殃的必是統治者自己.
中國唔讓步又咁多人反

美國讓到咩都俾晒國民一樣反

其實邊種方法都死

引用:
原帖由 洛小白 於 2012-12-31 04:54 PM 發表

中國唔讓步又咁多人反

美國讓到咩都俾晒國民一樣反

其實邊種方法都死
但呢兩個資本主義國家既人民反得黎都好小兒科,不是暴力革命.

引用:
原帖由 mccmk 於 2012-12-31 04:44 PM 發表 應該是警惕了資本主義社會的統治者必需要向大多數國民讓步,向勞工讓步,增加社會褔利及盡量自我完善,否則暴力革命必會發生,當殃的必是統治者自己.
共產唔掂
民主福利主義同樣唔掂
兩舊屎只係邊舊冇咁臭而已

當然
只能選一樣
民主點都好dd既

引用:
原帖由 借蝦敬柒 於 2012-12-31 05:35 PM 發表
共產唔掂
民主福利主義同樣唔掂
兩舊屎只係邊舊冇咁臭而已

當然
只能選一樣
民主點都好dd既

如果幾個大型既資本主義國家不作改善,仍然如百幾年前一樣,睇怕早已共埋產,全世界一鑊熟.
但它們又走過了頭,褔利主義一發不可收拾,國家窮到燶都好,窮人仍要堅持原有的福利,有增無減;工會一話罷工唧,就成半個國家都癱瘓.仲有為達人權人道,咁又大量湧入第三世界的人物.不但白養好多人,兼且又多了好多暴亂.
反而北歐幾個小國仲企得住.
無論如何,是好是醜,都是其國人自決,有衰自己攞黎,冇得怨.

反了什麼,說兩句就是反了,發生了問題才拉人封廠,沒有把關好食品安全,這叫馬後炮?人犯錯了不重要,最可悲就是犯了錯也不承認,自己騙自己

其實每個國家都存在很多問題,沒有一個是完美的國度,每一個地區都有一定問題所在,社會越進步,討論或意見就越多,每個地方都有不講道理的人,也有些人為了達到目而在討論區作片面之詞,把自己良心用利益來掩蓋,一個有理性有良知的人會接納不同意見,希望這世界有良知的人越來越多,世界才會變得更美好

引用:
原帖由 thank777 於 2012-12-31 03:49 PM 發表

你不知道黑心食物, 是由國民黨管治的台灣發起的嗎????
以小弟時事常識可以肯定答你,唔係。

引用:
原帖由 thank777 於 2012-12-31 03:51 PM 發表

尚有, 國民黨的中華民國1928-1948年, 人均壽命40歲不足,

中華人民共和國人均壽命超過70歲

你所說的黑心食物咁傷身, 為何會有這樣的結果?
人均壽命係隨住時代進步,城市衛生條件改善,醫療進步等因素而提高,
只能同年代橫向比較,唔能夠唔同年代縱向比較。
如無記錯,台灣香港比大陸人均壽命都高好多。

引用:
原帖由 kock7004 於 2012-12-31 08:20 PM 發表

以小弟時事常識可以肯定答你,唔係。
一定是來自歐美.

你吾like中共一回事,但中共的確很強...sorry...有得民主投我也投共產黨.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]