• 瀏覽: 2,160
  • 回覆: 5
恭喜DBC 再一次停播!

引用:
原帖由 CF.Gauss 於 2012-10-12 11:59 AM 發表

恭喜、恭喜
香港同大陸接軌
又進一步
理由何在?願聞其詳。

多謝多謝,難得師兄都對dbc 再一次停播感到高興!

引用:
原帖由 沙田自己友 於 2012-10-12 02:19 PM 發表
咁如果九巴股東有糾紛.傾唔惦數.決定明天停駛.咁政苦會唔會話係股東糾紛唔介入呀...
九巴有啲唔同,因為佢係有專營權,佢停駛對市民有好大影響,所以政府應該要介入。

但dbc 既不是有專營權嘅電台,亦唔係唯一一間電台,佢停播對市民影響有限,所以政府唔介入係合理做法。

引用:
原帖由 沙田自己友 於 2012-10-12 02:22 PM 發表
邊有人講過要政苦俾錢呀....歪曲事實.五毛專長..
那政府介入可以做甚麼?強迫黃楚標等股東注資去蝕錢?還是強迫黃楚標等股東半價將電台私人股權賣給大班一方?

引用:
原帖由 沙田自己友 於 2012-10-12 02:36 PM 發表

DBC股東唔係因蝕錢問題.係合約定明要按時注資.為何有其中股東違返合約.令到電台冇錢而停播.咁政苦係咪有責任問清楚呀.
如果你講嘅係真,咁應該係股東之一兼台長大班去法庭告人違約,而唔係咩都唔做,淨係鬧鬧鬧叫政府介入。

唔係蝕錢問題?收入少過支出唔通叫賺錢?

當事人 (股東大班) 都唔急,點解要政府急?難道有不可「告人」之秘密?

引用:
原帖由 沙田自己友 於 2012-10-12 02:28 PM 發表
當年OTB股東唔肯再注資.結果要政苦用錢收購.如果以依家DBC既情形.當年政苦咪介入錯咗.OTB都唔係專營銀行呀.仲有大把銀行....呢個係關係公共廣播問題.政府有責任了解為何出現呢個問題..邊一個股東犯錯.再 ...
當年如果OTB執咗,就好多香港市民會唔見錢,而家如果dbc 執咗,就有幾個有錢佬股東唔見錢~~ 原來你認為政府幫普通市民係唔啱,反而應該幫班有錢佬~~

明白晒!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]