• 瀏覽: 10,203
  • 回覆: 215
引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:42 發表

新浪微博=所有微博

我最怕有D別有用心的人裝瘋扮傻
咁「新浪微博」=「百度」呀?

我最憎就係有人玩偷天換日,顧左右而言他。

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 14:46 發表

但係個標題沒有理由「誤導」到令你認為「微博」=「百度」吧﹗你不是在這裡玩「偷天換日」,又是什麼?
引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:06 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=278449803&ptid=13829042]
[/url]

去大陸最大的搜索引擎百度,根本連一個過濾都冇

再睇下樓主新聞報導來源,係美聯社,立即明白係乜回事
果然係”偷天換日”,我這種無知的人差D信左。

引用:
原帖由 dc88-1997 於 2011-1-29 14:48 發表
埃塵飄浮不記家,
及思往事總堪嗟。
動容少掛兒時面,
亂石難開遍地花!~~~
好詩。
在祖國境內隨時會變成文字獄。

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:46 PM 發表

但係個標題沒有理由「誤導」到令你認為「微博」=「百度」吧﹗你不是在這裡玩「偷天換日」,又是什麼?
百度都有自己的微博

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:47 發表

你冇睇樓主的港台原文?

美 聯 社 報 道 , 內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞 , 無 法 在 互 聯 網 搜 尋 。

係回應紅字的,你認為紅字描述得岩?
咁你又有留心睇樓主個標題?

內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞   無 法 於 微 博 搜 尋

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 02:47 PM 發表

你冇睇樓主的港台原文?

美 聯 社 報 道 , 內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞 , 無 法 在 互 聯 網 搜 尋

係回應紅字的,你認為紅字描述得岩?
互聯網=微博?

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:50 發表

百度都有自己的微博
你真係叻。但係睇番你地班人之前的post,你地係直接用百度做搜尋,而唔係用百度的微博做搜尋﹗

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:50 PM 發表

咁你又有留心睇樓主個標題?

內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞   無 法 於 微 博 搜 尋
乜嘢微博?百度微博?

[quote]原帖由 dc88-1997 於 2011-1-29 02:28 PM 發表
。。。驚梅花遍地開花!一張空櫈已經亞媽鬧仔。。。驚驚驚驚驚!!!

百度唔俾我 post and update 已經2小時啦!

毛澤東係中國發動各種革命

大陸人早已印象深刻 , 領教唔少

胡瘟政府點解仲要大驚小怪   

共慘黨終日患上民主改革敏感症

仲要搵全國人民陪葬 , 陪佢地一齊敏感     

埃及都變天 , 終共垃圾政權唔死都無用 !    

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:52 發表

互聯網=微博?
呢度個「互聯網」唔係泛指所有「互聯網」,而係refer to「微博」。

舉例。

「喂,你見到對面街那個女人嗎?她叫Jessica。我十分不喜歡這個。」一句中,你是白痴到認為所有「人」都是「Jessica」嘛?

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:52 PM 發表

你真係叻。但係睇番你地班人之前的post,你地係直接用百度做搜尋,而唔係用百度的微博做搜尋﹗
繼續重複港台原文

美 聯 社 報 道 , 內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞 , 無 法 在 互 聯 網 搜 尋

紅字難道唔需要去證明真偽?

唔好拗,回正題
騰訊微博都BLOCK左喇
其實哩D(可以發表感想的)公開網站為左唔拿屎上身,好多都BLOCK得好快,今次仲係64翻版喎,D人一定抽中共水啦,唔BLOCK ge話成個站就等比人和諧,所以唔怪得佢地,要怪就怪............

附件

EEEEE2.jpg(142.88 KB)

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:52 PM 發表

百度我最熟, 。。。搜條毛,已經唔俾更新 2小時啦!

如何使用百度知道我們提醒您注意,您需要註冊並登錄,才能享受我們的完整服務進行各項操作,否則您只有搜索和瀏覽的權限。註冊成為“知道”的用戶,是完全免費的。同時,如果您是百度貼吧的用戶,您可以直接登錄。如果您連續登錄三次都顯示錯誤,將進入配有驗證碼的頁面。

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:57 PM 發表

呢度個「互聯網」唔係泛指所有「互聯網」,而係refer to「微博」。

舉例。

「喂,你見到對面街那個女人嗎?她叫Jessica。我十分不喜歡這個人。」一句中,你是白痴到認為所有「人」都是「Jessica」嘛?
滑稽

你的例子係有前後接應的,而且還有強調“這個”2字

等我舉個恰當的例子吧

標題“香港人不能在地球上打工”

正文“香港人不能在地球上打工。據乜乜報導,香港人不能在地球上某某國打工”

引用:
原帖由 細蚊abc 於 2011-1-29 14:56 發表
[quote]原帖由 dc88-1997 於 2011-1-29 02:28 PM 發表
。。。驚梅花遍地開花!一張空櫈已經亞媽鬧仔。。。驚驚驚驚驚!!!

百度唔俾我 post and upd ...
偏偏大陸又要與世界接軌,不敢效法北韓禁止國民上網。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]