• 瀏覽: 10,198
  • 回覆: 215
你地係咪玩野呀........ 都話係微博搜唔到 冇話百度搜唔到喎
14樓仲好笑,唔識玩微博定點呀,搜返"關注"的人講的說話當然搜到啦!!
去返右上角果度搜啦

附件

EEEEE.jpg(106.94 KB)

西人的媒體信唔過,特別係有關中國的事

引用:
原帖由 0082 於 2011-1-29 14:31 發表
你地係咪玩野呀........ 都話係微博搜唔到 冇話百度搜唔到喎
14樓仲好笑,唔識玩微博定點呀,搜返"關注"的人講的說話當然搜到啦!!
去返右上角果度搜啦
哦,唔該晒你。等我仲以為「微博」=「百度」﹗好彩我沒有比某些別有用心的人誤導。

引用:
原帖由 0082 於 2011-1-29 02:31 PM 發表
去返右上角果度搜啦
如果更加嚴格來講

係新浪微博,唔係微博
唔好係度誤導人

報 道 說 , 在 新 浪 微 博 搜 尋 「 埃 及 」 兩 字 時 , 彈 出 警 告 句 語 , 表 示 根 據 法 規 , 搜 尋 結 果 無 法 顯 示 。

報 道 說 , 中 央 電 視 台 在 中 午 新 聞 時 段 有 報 道 埃 及 反 政 府 示 威 消 息 , 但 其 他 內 地 傳 媒 顯 著 縮 小 報 道 的 篇 幅 , 或 者 將 新 聞 照 片 放 在 不 顯 眼 的 位 置 。

http://t.sina.com.cn/k/埃及

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:36 PM 發表

哦,唔該晒你。等我仲以為「微博」=「百度」﹗好彩我沒有比某些別有用心的人誤導。

新浪微博=所有微博

我最怕有D別有用心的人裝瘋扮傻

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:36 PM 發表

haha
其實係樓主將段新聞貼d唔貼d,誤導人! (內文有寫係"新浪微博",但我估冇人click入去睇)
之後又有人唔識玩微博,又誤導人!
最勁係… 咁都引到大陸同胞出來…

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:40 發表

如果更加嚴格來講

係新浪微博,唔係微博,唔好係度誤導人
咁你答我#31樓那個screen shot係來自那個網?

引用:
原帖由 0082 於 2011-1-29 02:42 PM 發表

haha
其實係樓主將段新聞貼d唔貼d,誤導人! (內文有寫係"新浪微博",但我估冇人click入去睇)
之後又有人唔識玩微博,又誤導人!
最勁係… 咁都引到大陸同胞出來…
其實呢種標題都係學爛果,爛果式標題

明明在誤導大眾,但又唔可以話完全錯,但大多數人瀏覽新聞重點係睇標題去獲取訊息

其實點解要將"埃及"block左呢?? 但block新浪又唔block其他又好似冇咩用WO

引用:
原帖由 0082 於 2011-1-29 14:31 發表
去返右上角果度搜啦
即係事實Block左,差D俾人誤導,謝謝。

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2011-1-29 14:44 發表

其實呢種標題都係學爛果,爛果式標題

明明在誤導大眾,但又唔可以話完全錯,但大多數人瀏覽新聞重點係睇標題去獲取訊息
但係個標題沒有理由「誤導」到令你認為「微博」=「百度」吧﹗你不是在這裡玩「偷天換日」,又是什麼?

引用:
原帖由 DGMan 於 2011-1-29 02:43 PM 發表

咁你答我#31樓那個screen shot係來自那個網?
你冇睇樓主的港台原文?

美 聯 社 報 道 , 內 地 將 「 埃 及 」 列 為 敏 感 詞 , 無 法 在 互 聯 網 搜 尋

係回應紅字的,你認為紅字描述得岩?

http://t.sina.com.cn/k/埃及

根據相關法律法規和政策,搜索結果未予顯示。

埃塵飄浮不記家,
及思往事總堪嗟。
動容少掛兒時面,
亂石難開遍地花!~~~

百度無得 update 噢!!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]