• 瀏覽: 2,513
  • 回覆: 20
專家徒有強大海軍或重現甲午悲劇

強大的海軍無疑是海權的重要乃至核心要素。他們並沒有認識到,強大的海軍其實並不是海權的全部。  

世界海權興衰的歷史表明,隨時代的演進,海權的構成要素也經歷了日趨複雜化、多元化的演變過程。在此過程中,除海軍這一重要要素外,經濟基礎(尤其是資本擴張能力)、技術創新、制度創新、戰略運籌、海洋觀念等都是海權背後不可或缺的支撐性要素。

http://www.chinareviewnews.com/doc/1013/4/7/1/101347114.html?coluid=4&kindid=16&docid=101347114&mdate=0609103530

呢d方面中國一律好差...

印度海軍可殲滅中國海軍

但現在有核彈~~~~~

甲午戰爭滿清水師d炮彈係泥沙唔係火藥因為錢去咗慈禧太后到,呢位專家係唔係暗示中國軍隊因為貪污所以打仗時會好似甲午戰爭咁d飛彈裝咗泥沙唔係火藥

引用:
原帖由 河蟹 於 2010-6-10 06:31 PM 發表
甲午戰爭滿清水師d炮彈係泥沙唔係火藥因為錢去咗慈禧太后到,呢位專家係唔係暗示中國軍隊因為貪污所以打仗時會好似甲午戰爭咁d飛彈裝咗泥沙唔係火藥
大膽假設,小心求證

可能中國軍方貪污,軍費用晒來私人買股票,扎托高股市,吸走大部小股民既血汗錢,幾年前既雷曼事件話唔埋背後係中國人係度搞事

現代軍備裝沙似乎冇咩分別...
反而報大數, 而倉入面乜都冇, 咁樣慳既錢或者會更多.
引用:
原帖由 天外飛仙葉孤城 於 2010-6-10 06:34 PM 發表

大膽假設,小心求證
可能中國軍方貪污,軍費用晒來私人買股票,扎托高股市,吸走大部小股民既血汗錢,幾年前既雷曼事件話唔埋背後係中國人係度搞事
靠依方面發達既人, 有排都未數到中國人吧?
巴菲特, 索羅斯...

中國貪污多數都要搵番自己人, 係本土搞.
要出國搵錢既話, 應該係jews會好d...
當然, 前提係要人種同搵錢既方式有關...

你襯暑假咪多d假設下囉, 遲d開學你又唔得閒玩嫁啦 ; )

3支艦隊 全軍覆沒  啥米強國能做到

對當時海軍技術完全沒有認識的人不要亂說話!!!
裝沙石的彈本身就是不裝火藥的訓練彈, 這點台大歷史學教授黃家儉先生早於十多年前已印証了. 當年甲午戰爭, 北洋海軍大都只用穿甲彈, 這是因為當時兵工廠做不了爆破榴彈, 外購數量也有限, 故北洋海軍手頭上只有少數榴彈而已(既然做不了榴彈, 又怎拿榴彈中的火藥換成沙石??). 黃海大海戰中, 由於惡鬥了五個小時, 很多中國軍艦主砲砲彈都耗用過度, 結果連彈艙底用來訓練的練習彈也要拿出來射, 一個最好的印証是-海戰完結後, 定遠只餘下三發彈, 而鎮遠更只餘下兩發彈而已......

慈禧拿海軍軍費去建的是三海工程(用了約四百萬兩, 最後有將錢填回), 至於頤和園倒沒有拿海軍軍費甚麼, 只是, 朝廷利用海軍軍費的名義作為掩護, 向各省攤派費用吧了. 事實上那筆錢無論如何清朝都不會拿來作軍費的. 清朝最不該之處就是北洋海軍成軍後便停止再投入經費, 結果北洋海軍自1888年起每年只拿到120-130萬兩作為平日維護經費, 連將槍砲換代, 機器換新的錢也沒有!!這麼少的錢能有效保養海軍軍艦及武器嗎??你知不知同年代日本海軍每年軍費是多少? 900萬日元以上!!!!換算至兩則是600-700萬兩!!!!這還不包括兩次臨時追加購艦費!!!

北洋艦隊失敗的最根本原因, 是清政府在日新月異的海軍發展時期竟選擇停止投入資金及發展, 令海軍無法維持強大戰力有關!!!!

回覆#8

睇大陸片甲午風雲嘅講法同你嘅講法唔同喎

電影嘅內容可以作準咩╮(╯▽╰)╭

引用:
原帖由 機龍 於 2010-6-10 08:46 PM 發表
電影嘅內容可以作準咩╮(╯▽╰)╭
你即是話共產黨電影係作野啦

套嘢幾多年前喇,同北洋水師平反嘅論證都係呢10幾年內嘅事

差不多五十年前的電影能和中港台三地的歷史研究比??
舉個例, 閣下不會拿一套電影去論証歷史那麼白痴吧.電影製作人員有歷史研究知識嗎??

就以片中一例-----砲上曬褲以印證北洋海軍腐敗為例, 此說一直流傳甚廣. 然而稍有海軍史知識的人都會知道兩件事
1. 定遠鎮遠的主砲是這樣的, 水兵會跑到三米高的砲管上曬褲??

2. 在當年沒有乾衣機的情況下, 海軍就是這樣曬衫褲的!!!
看!連日軍海軍旗艦松鳥也在曬褲!!!

德國海軍在曬褲!!!

1962年就打到新德里的老兵表示好驚。。。
不過希望其孫子可以超過呢個成果。。。

何必講百年之前,五十年前就KO到你地首都啦。。。

引用:
原帖由 河蟹 於 2010-6-10 08:50 PM 發表

你即是話共產黨電影係作野啦
共產黨電影

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]