• 瀏覽: 2,789
  • 回覆: 45
問題係美國佬敢唔敢送灣灣核蛋......美帝敢冒呢個與中國開戰既風險嘛?

唔見得,有左自我獨立意識既台灣會因為中國有民主有質素同有經濟就會肯回歸?坦白講呢d係台灣方面既說詞,正如奧地利亦唔願意"回歸"德國

引用:
原帖由 黑魔君 於 2010-6-8 01:20 AM 發表
唔見得,有左自我獨立意識既台灣會因為中國有民主有質素同有經濟就會肯回歸?坦白講呢d係台灣方面既說詞,正如奧地利亦唔願意"回歸"德國
情況唔同,奧國獨立已經係兩個世紀前既事,
而中國大陸同台灣只係半世紀前缺裂,雙方都有相同既交化同通俗,再講另一個取決既條件係人民既意願
如果你去台灣問:如果內地變得有民主,政府管治有方有承擔有負責嚴整貪腐,民生有明顯改善,承認過去大陸政府曾做過既錯事並且道歉,平反曾被錯誤打為改革命份子既人民,你會唔會支持台灣回歸中國???我認為99.9%既台灣人都支持

你既數學同歷史都應該重修,奧地利由1866年普奧戰爭,戰敗之後被迫退出德意志邦聯,之後普法戰爭之後統一既德意志帝國,普魯士刻意選擇小德意志方案,唔要包括奧地利既大德意志方案,
知唔知咩叫神聖馬羅馬帝國?知唔知咩係哈布斯堡?知唔知咩叫萊茵聯邦?
1938-1866既答案大於二百?
你可以代表台灣人?唔係,應該係問台灣人肯由你去代表佢地?

引用:
原帖由 黑魔君 於 2010-6-8 01:20 AM 發表
個人看法
最初既中國人都唔願意接受英國統治,
但香港後來咪一樣無人反抗.
因為被統治得幾代,d人就會接受左那政權統治.甚至擁護.
當然前題那政權必需富強文明.
正如很多人嚮往日本文化.

要台灣完全接受回歸很難,.
由大部份人完全反抗回歸,因時間改變成半推半就亦非不可能.

等到中國可以普選總理時, 再傾呢個問題

引用:
原帖由 UC_0080 於 2010-6-7 10:58 PM 發表

冇民主,冇自由
on9先同你統一
又一個以為民主可以當飯食的人

民主國家問題多  衝突多  發展慢過內部禪讓制度   民主做咩都會比國民插  又停步不前  如日本首相的作用是上台後落台 不到四年換五名  有等於無

引用:
原帖由 Keanu-I 於 2010-6-8 08:06 AM 發表

民主國家問題多  衝突多  發展慢過內部禪讓制度   民主做咩都會比國民插  又停步不前  如日本首相的作用是上台後落台 不到四年換五名  有等於無
係現階段民主,自由係一個很吸引人既口號.亦代表左美好前途的希望和公義.
當然事實並非如此,但攻心為上,攻城為下
口號比事實更有政治凝聚力.

引用:
原帖由 mancw01 於 2010-6-7 08:31 PM 發表
哈哈........美國送核彈比台灣....中國咪送番核彈比伊朗囉..........
係委內瑞拉同古巴先啱

總一好吖,共產黨同國民黨輪流執政
依家我咁講大家一定話我膠,但我真係好想有依一日。

引用:
原帖由 cpla 於 2010-6-8 01:05 AM 發表
問題係美國佬敢唔敢送灣灣核蛋......美帝敢冒呢個與中國開戰既風險嘛?
美國乃當世,太陽系內唯一無二既強國

普天之下,莫非美國勢力

率土之主,莫非臣服美國

有咩唔敢?

引用:
原帖由 Keanu-I 於 2010-6-8 08:06 AM 發表

我從來冇講過民主可以當飯食
而家台灣有民主自由,經濟亦都唔錯
統一左,變成大陸一個省,要接受共產黨管治,冇民主,自由打4折,你覺得佢地會制?
同埋咩大炮射程有關,根本講黎都o徒氣。台灣一日唔獨立、唔挑釁大陸既話
就算有一億支大炮咪又係等於擺響度裝飾。你估大陸真係會無緣無故射飛彈過對面咩

當年大陸從英國收回香港主權,有問過你們港人嗎?需要經過你們同意嗎?例子不一定恰當,但都差不多。

台灣一日唔獨立、唔挑釁大陸既話
-------
你枉顧了大陸的反分裂法關于時間方面的說法。但明顯,你這個說法符合台灣部分只想保持現狀的民眾的幻想。

引用:
原帖由 skylie. 於 2010-6-8 03:04 PM 發表
當年大陸從英國收回香港主權,有問過你們港人嗎?需要經過你們同意嗎?例子不一定恰當,但都差不多。

台灣一日唔獨立、唔 ...
香港的例子完全不恰當
1997的間題是因為新界99年租約才出現的問題
換言之新界只是「租」給港英政府,租約期1997年滿,先至比到位中國政府入收返香港

冇錯,反分裂國家法的確有寫「無限期拖延統一」係動武理由
無限期係幾耐? 20年? 50年? 100年? 定10,000年?
咩叫無限期拖延統一? 你點知台灣有無限期拖延統一? 呢條法例有time inconsistency problem
按照字面解無限期=indefinitely,除非台灣當局宣佈無限期擱置統一,否則PRC政府根本不知道台灣有否無限期拖延統一
如果引用呢條法例話台灣無限期擱置統一所以可以動武,咁證據呢? 你點證明台灣有無限期擱置統一呀??

這條法律,就你所講的情況,一旦進入實質操作程序之后就不會有任何問題。

indefinitely

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]