• 瀏覽: 2,848
  • 回覆: 37
德國入侵波蘭
最重要既戰役??我唔知
我只知幾場重要既戰役
史達林格勒戰役
不列顛空戰
中途島海戰
諾曼第戰役
應該仲有幾個~~

我無讀歷史  只知少少

日本入侵中國幾年 去到中期  因為美國迫日本停止戰爭  威脅唔輸出石油比日本  所以日本無奈偷襲珍珠港  最主要目的係炸美國航母 但只令到美國失去軍艦  海軍實力大跌  幸好當時的航空母艦執行任務唔係珍珠港  亦係日本的情報失誤  日本石油少  戰飛無左就無左  無本錢  所以唔敢再繼續炸珍珠港  呢點令到日本控制太平洋時間短  唔係可能歷史改寫  美國石油等設施受損低  連載油艦都無事   可以極速維修  重建軍事力量  日本之後就唔掂  美國就係咁加入戰爭

簡單來說
二次大戰觸發點就是一次大戰

二次世界大戰重要研究: http://www.24reader.com/172710
當中涉及十大關鍵人物分別是:史達林、丘吉爾、羅斯福、艾森豪威爾、朱可夫.....。
及其重要的戰役包括: 珍珠港事件 , 不列顛之戰 , 斯大林格勒反擊戰 .....

引用:
原帖由 凍啡 於 2010-5-7 05:59 PM 發表
簡單來說
二次大戰觸發點就是一次大戰
觸發點=/=原因....
二戰觸發點係德軍入侵波蘭
最重要兩場戰役:史達林格勒戰役、中途島戰役
當然重要好多大大小小既戰鬥發生...不過上面兩場係二戰轉捩點

引用:
原帖由 y98141 於 2010-5-7 06:19 PM 發表

當然重要好多大大小小既戰鬥發生...不過上面兩場係二戰轉捩點
德,俄庫爾斯克會戰勝敗一樣好重要

引用:
原帖由 y98141 於 2010-5-7 06:19 PM 發表

不過德國打波蘭只係計畫ge一部分
最重要係希特勒一向到想引起戰爭

引用:
原帖由 連傑 於 2010-5-7 06:30 PM 發表

德,俄庫爾斯克會戰勝敗一樣好重要
不過德軍發動計劃果下就注定佢既失敗
當然我係到事後孔明....

引用:
原帖由 matthew233 於 2010-5-7 07:02 PM 發表

不過德國打波蘭只係計畫ge一部分
最重要係希特勒一向到想引起戰爭
~_~重點係樓主問"觸發點"
希特拉想引起戰爭?錯,佢反而想唔打仗就擴張德國領土
如果唔係希特拉點會同張伯倫傾一輪?
就算去到打波蘭,希特拉都係希望英法唔干涉
本身德國係以外交方式要波蘭交出但澤,波蘭唔肯非常正常
但係希特拉都有小小意外英法會為波蘭向德國宣戰
而事實上英法根本沒心幫波蘭= ="

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]