• 瀏覽: 3,038
  • 回覆: 19
材料本身不須任何外部能源即能發揮效用,但如果額外為它輸入能量,干擾器就能產生光學幻象,「利用電腦輸入特定訊號畀材料,咁之後只要將材料通電,佢就可以輸出預設嘅幻象,舉例放喺度嘅原本係蘋果,但係你會睇到係隻蕉,或者係橙,複雜啲甚至可以做到㩒個掣就變款。」除了變形,干擾器甚至可產生透視作用,將其放在牆上,即可看到牆後的端倪。咁令我想起C&C架變形車
不過,要令物件隱形,干擾器就要有相應的大小,換言之若有人要嘗試隱形,干擾器體積就要如人般巨大;而每件物體的干擾器必須度身訂做,就算相同物種亦不能使用同一干擾器隱形;隱身期間物件亦不能移動。

陳子亭日前獲頒「裘槎優秀科研者獎」,身為理論物理學家,他未嘗將干擾器理論實物化,但現時正與內地大學合作,盼於三個月後造出實物雛形。但說到將干擾器投產,他笑指:「廿年內都應該未有!」

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100401&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=13884524  

第5/6代戰機可能真係一部隱形機
不過有新既技術當然到時都有破解既方法
呢個技術最合適係用係暗殺

引用:
原帖由 sorutabex 於 2010-4-4 08:37 PM 發表
第5/6代戰機可能真係一部隱形機
不過有新既技術當然到時都有破解既方法
呢個技術最合適係用係暗殺
佢呢個只係光學干擾,雷達波無得被

還有紅外綫,任何物件都有機會放出熱能

中國隱形科技跟西方(特別美國)
還是有很長的距離吧

聲音有冇得解決埋, 無聲無色, 殺人無形

只要肯嘗試,凡事可成真.

引用:
原帖由 凍啡 於 2010-4-4 11:48 PM 發表
中國隱形科技跟西方(特別美國)
還是有很長的距離吧
有無呢方面資料?

歐洲並沒有隱形戰機的計劃,無從比較。歐洲國家更熱衷於經濟一體化。中國隱形戰機有後發優勢。隱形材料 氣動佈局可能有新的不同。但隱形戰機乃至所有戰機最關鍵是發動機。如果發動機優秀帶來良好機動性,就可以在隱形方面考慮更多。

淨係視覺方面佢咁做同之前英國所謂隱身坦克既原理有啲咩唔同...

引用:
原帖由 F-22Raptor 於 2010-4-5 09:46 PM 發表
淨係視覺方面佢咁做同之前英國所謂隱身坦克既原理有啲咩唔同...
係咪將身後影像投射到前方嗰種?

引用:
原帖由 coppor 於 2010-4-4 08:32 PM 發表
材料本身不須任何外部能源即能發揮效用,但如果額外為它輸入能量,干擾器就能產生光學幻象,「利用電腦輸入特定訊號畀材料,咁之後只要將材料通電,佢就可以輸出預設嘅幻象,舉例放喺度嘅原本係蘋果,但係你會睇到係 ...
外國好似已經做咗件隱型衣出黎

引用:
原帖由 azizi 於 2010-4-5 11:41 PM 發表

外國好似已經做咗件隱型衣出黎
仲係理論階段......仲未有足夠技術製造到成品

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]