• 瀏覽: 5,638
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 RyuTang 於 2010-3-28 12:57 PM 發表

如全面開戰, 基於美韓協防條約美國一定要幫手的, 這是為何美國還在南韓有駐軍.
如果美國要幫手   相信多數係北韓先進攻   相信南韓唔會以經濟代價換取一個窮地方

兩個地方咁近   一打起上來一齊死   始終咁短距離的導彈平好多  炮兵又用得著

一個擁有核子武器既國家爆發戰爭
美國又點會坐視不理......

引用:
原帖由 Keanu-I 於 2010-3-28 07:52 AM 發表

又美國   不如 北韓+俄羅斯+中國  南韓無美國幫夠收得皮啦   找個世界級的打北韓  戰果如何洗你講  廢話
俄羅斯? 中國?會幫北韓? 你既思想停留左係50年代呀? 蘇聯解體後老俄野心大減,就算有心都無力(無錢),而且老俄成為左民主政體國家唔係好似前蘇咁話幫就可以幫嫁,北韓唔聽佢大老中共話,中共仲會叉隻手埋去幫佢?狠不得即時炸死金仔啦

老美一直敵視平壤政府93年已經想炸佢核設施啦,近年仲搞單朝鮮核危機,仲借d依唔幫南韓拖?
就算單靠南韓空軍實力都足以對付北韓薄弱既空軍同殘缺不全既陸軍,你就算唔聽我講,你都聽下 瓦良格 講啦,北韓第3代戰機得24部mig-29炸老友

廢話唔講,首先第一個問題,北韓點樣集結兵力先

引用:
原帖由 腩河地獄再生 於 2010-3-28 04:10 PM 發表

俄羅斯? 中國?會幫北韓? 你既思想停留左係50年代呀? 蘇聯解體後老俄野心大減,就算有心都無力(無錢),而且老俄成為左民主政體國家唔係好似前蘇咁話幫就可以幫嫁,北韓唔聽佢大老中 ...
有種你咪叫美國攻打北韓囉   北韓若比美國食左   對俄羅斯   中國好大威脅   美國已經對俄羅斯 中國虎視眈眈   中國及俄羅斯唔會任由北韓落入美國手

引用:
原帖由 名字剛好七個字 於 2010-3-28 12:45 PM 發表
唔好傻啦 美國佬會立即派特種部隊秘密去侵占北韓核設施先架
炸左佢咪更加快.
何況可能係北韓d特工秘密攻佔美國核設施.

引用:
原帖由 RyuTang 於 2010-3-28 12:57 PM 發表

如全面開戰, 基於美韓協防條約美國一定要幫手的, 這是為何美國還在南韓有駐軍.

現實世界係
和平時期定立軍事協議,
戰爭時期唔一定適用播.
美國一切行動決定最終只建基於本身利益立場

倒不見得北韓軍會以佔領首爾為目標, 即使排除第七航空軍的攻擊(而這是不可能的), 以北韓軍的火力, 要佔領一個超大規模的都市基本上是不可能的, 反而會完全消耗北韓軍的有生戰力, 想像下一個超過斯大林格勒十倍的都市作戰.......
正常一點的話, 北韓軍可能先對南韓境內重要空軍設施實施生化攻擊, 污染並削弱南韓方面的空軍硬件, 同時謀求以一定兵力包圍並癱瘓首爾(如轟掉重要基建, 謀求盡全力重創南韓的經濟), 然後機動力較高的部隊衝進漢江平原地帶, 尋找北上解救首都但未完成集結的南韓部隊進行主力決戰, 在打掉或重創一部分主力後, 餘部立即退回三八線, 利用開城至三八線之間已構築多年的防線及地勢進行機動防禦(甚至出動超級"核地雷"或散布放射性物質), 消耗美韓北上的陸上兵力, 爭取讓美韓軍隊付出較慘重的傷亡(當然, 北韓部隊的傷亡更......), 以爭取體面和約.

以上兩個計劃都並未計算美軍所能造成的強大阻力及迅速的支援能力. 而且即使如第二個計劃中北韓軍能透過生化攻擊削弱南韓甚至駐韓美軍的空中優勢並衝進漢江平原, 以南韓及駐韓美軍陸上部隊強大的機動能力而言, 北韓軍只會陷入一波又一波的包圍圈中, 退路亦會給駐日美國空軍及第七艦隊釘緊, 頭上又要面對絕對空優, 要退回嘛...... 基本上, 無論採取那種戰略, 北韓軍總會是"難逃一死". 金家皇朝亦將末日難逃. 以那種自"自家血脈"代代相傳為目標的獨裁者而言, 他不會輕言動武吧(不過, 姓金的有那一個是正常的??)

以北韓和美國間的代差而言, 除非北韓有大量可射到美國本土的核武或以特工攜帶大量核皮箱炸彈成功進入美國境內(可能嗎??), 否則美國佬會毫不猶疑......

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2010-3-28 16:55 發表
以北韓和美國間的代差而言, 除非北韓有大量可射到美國本土的核武或以特工攜帶大量核皮箱炸彈成功進入美國境內(可能嗎??), 否則美國佬會毫不猶疑......
then what you think China and Russian's reaction will be?just sit there and watch? or what?

我之前去過南韓,當地導遊話如果北韓同南韓,佢覺得北韓會win,佢話因為E+既南韓人太過.....

引用:
原帖由 5130243 於 2010-3-28 05:42 PM 發表
我之前去過南韓,當地導遊話如果北韓同南韓,佢覺得北韓會win,佢話因為E+既南韓人太過.....
北韓嗰面好似飯都冇得食喎?

但係南北韓邊界唔係佈滿全球最強的地雷網咩,咁佢地點過去

引用:
原帖由 little-fish 於 2010-3-28 05:21 PM 發表

then what you think China and Russian's reaction will be?just sit there and watch? or what?
中國?頂多咪譴責老美兩句
而家中國經濟靠美歐市場出口,你估真係會冒住同美國直接打仗既危險叉隻腳落去咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]