• 瀏覽: 5,365
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 fir520 於 2010-3-26 05:24 PM 發表
你有冇高見可以反駁呀
咪正係識廢UP
墜機有咩出奇~~不過唔夠你祖國多
只要唔係好似三哥咁,一年跌幾十架,死廿幾個機師...的話,就沒有抽水的價值。

殲十試飛已12年, 成軍7年, 量產已達200架左右. 倒一架很大件事麼(事實上那麼多年來失事的有兩架(互聯網照片, 互聯網消息遠較其他靈通. 另外傳說有一架原型機墜毀, 但無照片))?
p.s. 這是07年初被確認的第一架失事者, 事後官方也有承認失事.

P.S.2  也說過, 中國的維修能力是可由巴方戰機群中反映(巴基斯坦中方戰機基本由成飛在拉額爾的維修廠負責) , 因為巴方是有公開戰機隧毀消息的. 單以殲七PG為例, 1998年開始配備, 現時已部署了六十至七十架, 墜毀的亦只有兩架, 而且是一次空中相撞意外中墜毀的(約為2002年), 其餘紀錄均十分良好. 看看90年前後印度由前蘇聯引入的MIG-21bis, 98年經過蘇聯升級改裝, 平時維修交印度HAL負責, 結果這幾年跌了多少??

另一個數據較舊, 但也反映一些驚人的事實: 印度由1999-2007年間共損失54架米格21,
http://www.globalsecurity.org/military/world/india/vikram.htm

另一方面, 巴基斯坦由1981年開始引入中國生產的殲七老型號飛機, 至1990年前約引入了250-300架(約為印度全部引入數量的一半), 29年來這批舊機失事約42架, 其中這五年來跌了14架, 但死亡的飛行員只有六人(29年來失事數目竟不及印度七年的損失........)

引用:
原帖由 朱仔成=] 於 2010-3-26 05:12 PM 發表
這麼多愛國人士,一看到自己國家的戰機出現問題
就馬上跳出來,指出是假的

真是令發笑
總好過你睇唔過眼的新聞就說是假的  即使是西人說的

現在的圖太假  電腦高手自己畫都畫到   #5的疑點你可以指出嗎???  張圖對比真係失事的  又真係超級假  成個模型咁

沒有飛機是不會出事的   但你都比張似樣的出來  是是但但畫張圖就要人相  假西味道未免太濃

第一張及 第三張  都唔知咩差野來  第二張得個平面圖 好似畫畫咁  出事照到的都唔係咁呀  假到死

引用:
原帖由 朱仔成=] 於 2010-3-26 17:13 發表

解釋即是掩飾
Old news is so "exciting"!!

閣下連為何不讓J-10十多年來摔一兩架也解釋不.
閣下連為何印度多年來比中國和巴基斯坦, 甚至乎其他空軍摔多很多很多倍的軍機以也解釋不了.

樓上己經說明這是2007年的意外了(整個網上都知道). F-22都摔過吧.

引用:
原帖由 palmtree 於 2010-3-26 05:16 PM 發表

意外好平常 , 不過圖片有可疑成份  , 還是留待高人解畫, 而且 這是軍事討論區 , 每人應有考證的態度   

閣下 可 參考 軍事 貼圖區 的 標 本人 也有 發同一圖片考證, 因物解救 此區 失去了 探討精神 ...
證實啲相係真,幾年前嘅事故,當日係做日常訓練,個機師好泠靜處理,除咗知會上級急降位置,將所有燃料放清至迫降農田。

引用:
原帖由 Keanu-I 於 2010-3-26 05:46 PM 發表

總好過你睇唔過眼的新聞就說是假的  即使是西人說的

現在的圖太假  電腦高手自己畫都畫到   #5的疑點你可以指出嗎???  張圖對比真係失事的  又真係超級假  成個模型咁

沒有飛機是不會出事的   但你都比張似樣 ...
咪俾西人開心一陣........佢就夠鈡嘞啦!

後話:西人再開新戶口咪大家一齊笑囉

做乜唔多似咁

引用:
原帖由 palmtree 於 2010-3-26 04:02 PM 發表
從圖 未有煙火 燒過  , 機翼 似 鋼筋三合土 斷裂   

如是 真的 應是 緊急 降落 田野前 已 放清燃料  

1) 不過圖片上 唔見事故的機尾沒有 發動機噴咀 , 看好去機體好假 , 是否  j-1 0的模 ...
我就認為幾似啦,同埋次次都見到你幫中國講野(純綷睇規律而言)

好出奇咩
d飛機唔跌先出奇
有邊個國家未墜過機
墜一次半次好出奇?小題大作
印度一個月墜一架才出奇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]