• 瀏覽: 3,062
  • 回覆: 34
重型坦克軍無前途

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100326/00184_013.html

一語中的....

引用:
原帖由 winter06 於 2010-3-26 04:54 AM 發表
重型坦克軍無前途

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100326/00184_013.html

一語中的....
司馬成司馬成唔好信一成,重型戰車點會無前途,我在想軍事家一年多前的一號分析過重型戰車在現在戰場的重要性,史塞克輕戰車在伊拉克多脆弱,很多危險區域則要M1開路,重戰車用作威嚇還是相當管用,像駐伊美軍的M1炮塔正面塗上2個黑方的方塊,遠望就像一對大眼睛,用來震撼游擊隊還是非常有用,其實像日本,中國基於價錢重量分別打做兩種戰車中國戰99B式重58.5噸,96A為43噸.而日本90式為50噸,零式(TK-X)44噸,重同輕只用在唔同用途,而唔係取代

Stryker是追求汎用性的輪甲車,防護力問題基本上是無解

小更正:TK-X的代號應為10式

如果要講到高山、巷戰,重型坦克當然用處減少…
當年武裝直昇機盛行…都有人話坦克作用減少…
但最後,大家都發現坦克+直昇機才是最好的配合之一

我記得二戰以後,重型坦克呢個名字都好耐無出現過 其實59式都唔輕得去邊,成40頓,動力又差,要上山區都係會成問題,根本就係整個解放坦克部隊無前途

引用:
原帖由 什河走腸多肚 於 2010-3-26 02:47 PM 發表
我記得二戰以後,重型坦克呢個名字都好耐無出現過 其實59式都唔輕得去邊,成40頓,動力又差,要上山區都係會成問題,根本就係整個解放坦克部隊無前途
重戰車無出現好耐?只是名字變?六十幾噸既M1A2SEP同豹2A6都係主戰車但佢地同重戰車有咩分別?90式戰車同TK-X都可以定兩種唔同規格,畢竟不同等級既戰車就有不同用途...阿富汗T-55同59式響山區都係非常可靠反之差不多重既加拿大既豹1就遇到大問題.
解放坦克部隊無前途就唔知(係唔係巴勒斯坦解放部隊,哥倫比亞光明之路解放部隊坦克部隊定庫爾德民族解放陣線既坦克部隊)?

雖然我個人都係坦克愛好者,但係坦克ge前境都係好令人憂患,一支十來萬蚊ge重型反坦克導彈就可以輕易射穿一個幾百萬ge坦克,坦克未消失只係因為目前暫時無一件武器可以代替佢ge地位...

吹水馬條友仔識鬼軍事咩.佢講親0的野大都係國內綱站搵既料.佢自己識咩春呀.佢有咩料呀.佢讀邊科架.坦克無用論.傻傻地既.問題係點樣去用.識唔識用.

引用:
原帖由 tangkauwai 於 2010-3-26 05:49 PM 發表
雖然我個人都係坦克愛好者,但係坦克ge前境都係好令人憂患,一支十來萬蚊ge重型反坦克導彈就可以輕易射穿一個幾百萬ge坦克,坦克未消失只係因為目前暫時無一件武器可以代替佢ge地位...
除非戰場無人化,否則防禦力,火力永遠在陸上部隊前鋒最能依靠的東西,矛同盾永遠一同競爭一同存在,當M1初面世時當時的陸上戰防兵器根本沒他辦法,是不是出現坦克無敵論?若更新型裝甲面世,戰車防禦力又會進一步提,戰爭就是既然閃避不到,硬吃下去就得要最厚最硬的裝甲,這就M1,挑戰者,豹2,馳車愈來愈重的原因,宜除了部署因素像日本中國這樣中重戰車一同存在的例子,全球戰車傾向都是愈來愈車(重戰車基本一直存生,不過字眼上說是主戰車矣)

如果像二次大戰咁坦克大戰8機會唔大,因為集束炸彈,炸頂,但坦克火力支援是少不得。

其實我覺得坦克車可以用黎幫士兵檔子彈就夠.

不過可惜坦克呢家野一X三大~厚!又會重!輕!又會薄.重!又會慢,大又會比飛機打!!!

要多方面協調先得~!

引用:
原帖由 game西2 於 2010-3-26 20:19 發表
其實我覺得坦克車可以用黎幫士兵檔子彈就夠.

不過可惜坦克呢家野一X三大~厚!又會重!輕!又會薄.重!又會慢,大又會比飛機打!!!

要多方面協調先得~!
つ模組裝甲
つ1500shp發動機
つ制空權/APS

現在還有所謂電能和無人炮塔戰車,只要解決了技術瓶頸,MBT還可以發揮價值

4,50年代36噸520匹馬力的車體機動性差?........推重比為14.6匹/噸
同年代M-48......49.6噸750匹馬力........15.1匹/噸
百夫長.......51噸650匹.......13.1匹/噸

更重要的是, 透過縮小車身, T-54的前裝甲及砲塔防護力都是同期戰車中最好的!! 當然, 射控系統較差,舒適性就.......

又係呢d非累即白二元論,唉,軍事評論家喎

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2010-3-26 11:30 PM 發表
4,50年代36噸520匹馬力的車體機動性差?........推重比為14.6匹/噸
同年代M-48......49.6噸750匹馬力........15.1匹/噸
百夫長.......51噸650匹.......13.1匹/噸

更重要的是, 透過縮小車身, T-54的前裝甲及砲塔防 ...
你唔好忘記第三代戰車既馬力重量比標準先得嫁  大部分第三代mbt都係20 hp/t以上嫁,其實超過10頓既軍車根本就上唔到山馬力幾大都無用,藏南唯有靠老爺強5啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]